Δια της πλαγίου οδού απάντησε στα ερωτήματα του αντιεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, Δημήτρη Δασούλα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, στο πλαίσιο της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης την οποία διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με αφορμή τις δηλώσεις Πολάκη στο Περιστέρι (εδώ).
Ο Αναπλ. Υπουργός φάνηκε να εξέφρασε την απορία του για τη σκοπιμότητα της ΕΔΕ η οποία διετάχθη μετά από τις δηλώσεις του για το παραδικαστικό κύκλωμα, τονίζοντας ότι δεν είναι πρώτη φορά που καταγγέλλονται κακώς κείμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Επικαλέστηκε δε τα λεγόμενα του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Παπανικολάου σε συνέντευξή του το 2010, όπου είχε κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «αναξιοκρατία, οσφυοκαμψία, αριβισμό, ιδιοτέλεια, ανεπάρκεια και αρνησιδικία στον ευαίσθητο χώρο της ελληνικής Δικαιοσύνης».
Ο Π. Πολάκης πάντως στην 5ωρη κατάθεσή του, απέφυγε να δώσει μια ευθεία απάντηση σχετικά με το κύκλωμα το οποίο κατήγγειλε δημόσια ότι υπάρχει στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς αναφέρθηκε μόνο σε εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε 350 υποθέσεις οι οποίες έχουν διαβιβαστεί από το 2009 έως και το 2015, από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στις αρμόδιες εισαγγελίες και για τις οποίες το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ενημερώσει αν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, με βάση τα ευρήματα των πορισμάτων. Για 23 από αυτές, μάλιστα, παρέδωσε σχετικό φάκελο στον Αντιεισαγγελέα, τονίζοντας ότι για τις συγκεκριμένες το ΣΕΥΥΠ έχει καταθέσει νέα πορίσματα εντός του τρέχοντος έτους. Οι υποθέσεις αυτές είναι οι εξής:
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον Π. Πολάκη στην υπόθεση διάθεσης πόρων ύψους 10 εκατ. ευρώ στον ΟΚΑΝΑ, με βάση την από 17/05/2011 Προγραμματική Σύμπραξη μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ, η οποία βασίστηκε σε έγγραφο του τότε Υπουργού Υγείας Ανδ. Λοβέρδου, περί ανάγκης ενίσχυσης του ΟΚΑΝΑ με νέο προσωπικό. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο Αναπλ. Υπουργός, η χρηματοδότηση βασίστηκε σε μονομερή μετατροπή της σύμβασης για τη χρήση των χρημάτων αυτών από πλευράς του ΟΚΑΝΑ, χωρίς να εκδοθεί ποτέ Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. «Υπήρξε μονομερής μετατροπή της σύμβασης για τη χρήση των χρημάτων αυτών από πλευράς του ΟΚΑΝΑ, καταγγέλθηκε η σύμβαση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπήρξε καταγγελία στον Εισαγγελέα διαφθοράς, ξεκίνησε έρευνα και παράλληλα εκδόθηκε πόρισμα ελέγχου από το ΣΕΥΥΠ, το οποίο περιήλθε στα χέρια της Εισαγγελίας και από τα ευρήματα του οποίου φαίνεται ότι υπήρξε διασπάθιση του ανωτέρω ποσού. Ενώ με τα ευρήματα του εν λόγω πορίσματος με ημερομηνία 31/01/2014, θα μπορούσε να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, ο αρμόδιος ανακριτής με έγγραφό του προς το ΣΕΥΥΠ, το Νοέμβριο του 2014, διέταξε τη διενέργεια νέου ελέγχου. Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ την επίμαχη περίοδο ήταν η κα Μένη Μαλλιώρη, ενώ την αντίστοιχη θέση στο ΚΕΕΛΠΝΟ κατείχε η κα Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο Π. Πολάκης, επικαλέστηκε παράλληλα δημοσίευμα της «ΕφΣυν», στο οποίο αναφέρονται διάφορες υποθέσεις στο χώρο της Υγείας για τις οποίες έχουν εκδοθεί πορίσματα του ΣΕΥΥΠ από το 1990, αλλά δεν έχουν ακόμα τελεσιδικίσει.
«Η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης δεν είναι δυνατόν να οφείλεται πάντα στον μεγάλο όγκο υποθέσεων και στην έλλειψη προσωπικού» φέρεται να είπε ο Π. Πολάκης στον Αντιεισαγγελέα, εκτιμώντας ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με την είσοδο «νέου αίματος» στο χώρο της Δικαιοσύνης, όπως είχε υποστηρίξει και στις αρχικές του δηλώσεις. Επανέλαβε, τέλος, ότι τιμά κάθε ευσυνείδητο λειτουργό της Δικαιοσύνης ειδικά στις σημερινές αντίξοες συνθήκες.
Η ύπαρξη των υποθέσεων για τις οποίες κατέθεσε ο κ. Πολάκης αποδεικνύουν, πάντως, ότι και παλαιότερα διερευνούνταν υποθέσεις διαφθοράς. Άλλωστε, όλες αφορούν στην περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔας και του ΠΑΣΟΚ. Τίθεται επομένως ένα ερώτημα περί των κατηγοριών που έχει εξαπολύσει η πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους στους προκατόχους της για διαφθορά και διαπλοκή…
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ