Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι προωθεί άμεσα 4 μεγάλες σε μέγεθος κλινικές δοκιμές για την θεραπεία του Covid-19, στις οποίες πρόκειται να συμμετέχουν χιλιάδες ασθενείς. Οι μελέτες αφορούν ήδη διαθέσιμα φάρμακα, τα οποία έχει δείξει κάποια δραστικότητα κατά του SARS-COV2 σε αρχικές μικρές μελέτες:
Το πρόγραμμα δοκιμών φέρει την ονομασία SOLIDARITY (Αλληλεγγύη) και η συμμετοχή ασθενών σε αυτήν θα είναι σχετική απλή:
Όταν ένα άτομο με επιβεβαιωμένη λοίνωξη COVID-19 θεωρείται επιλέξιμο, ο γιατρός μπορεί να εισάγει τα δεδομένα του ασθενούς σε έναν ιστότοπο του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε υποκείμενης κατάστασης που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της νόσου, όπως ο διαβήτης ή η λοίμωξη από τον ιό HIV. Ο ασθενής πρέπει να υπογράψει ένα έντυπο συγκατάθεσης που θα σαρωθεί και θα σταλεί στον ΠΟΥ ηλεκτρονικά. Αφού ο γιατρός δηλώσει ποια φάρμακα είναι διαθέσιμα στο νοσοκομείο του, ο ιστότοπος θα τυχαιοποιήσει τον ασθενή σε ένα από τα διαθέσιμα φάρμακα ή στην τοπική βασική φροντίδα (ομάδα ελέγχου).
Ο σχεδιασμός δεν αφορά διπλά τυφλές μελέτες, που είναι το πρότυπο στην ιατρική έρευνα, οπότε θα μπορούσαν να υπάρξουν φαινόμενα με ασθενείς που θα γνωρίζουν ότι έλαβαν κάποιο υποψήφιο φάρμακο. Αλλά ο ΠΟΥ λέει ότι έπρεπε να εξισορροπήσει την επιστημονική αυστηρότητα με την ταχύτητα. Ο οργανισμός ελπίζει να δημιουργήσει την επόμενη εβδομάδα κέντρα υποστήριξης τεκμηρίωσης και διαχείρισης δεδομένων για το πρόγραμμα.
Την Κυριακή, το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τις Ιατρικές Έρευνες (INSERM) ανακοίνωσε ότι θα συντονίσει μια πρόσθετη μελέτη στην Ευρώπη, που ονομάζεται Discovery, η οποία θα ακολουθήσει το παράδειγμα του ΠΟΥ και θα περιλαμβάνει 3.200 ασθενείς (800 από τη Γαλλία) από τουλάχιστον 7 χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο). Στη δοκιμή αυτή θα δοκιμαστούν τα ίδια φάρμακα, με εξαίρεση τη χλωροκίνη.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ