Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο ζωντανό οργανισμό στον κόσμο που έχει έναν πλήρως συνθετικό και ριζικά τροποποιημένο κώδικα DNA.
Πρόκειται για ένα μικρόβιο, ένα στέλεχος βακτηρίων που το συναντάμε στο έδαφος και στο ανθρώπινο έντερο και είναι παρόμοιο με τα φυσικά ξαδέλφια του, αλλά επιβιώνει με μικρότερο σύνολο γενετικών οδηγιών.
Η δημιουργία του αποδεικνύει ότι η ζωή μπορεί να υπάρξει με έναν περιορισμένο γενετικό κώδικα και ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία οργανισμών, με σκοπό την παραγωγή φαρμάκων ή άλλων χρήσεων.
Η έρευνα είχε διάρκεια σχεδόν δύο ολόκληρα χρόνια στο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Medical Research Council του Cambridge. Οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA του βακτηρίου Escherichia coli (E coli) και κατάφεραν να δημιουργήσουν κύτταρα με συνθετική μορφή του αλλαγμένου γονιδιώματος.
Το τεχνητό γονιδίωμα κατέχει 4 εκατ. βασικά ζεύγη, τα βασικά συστατικά του γενετικού κώδικα κάθε οργανισμού, που διατυπώνονται με συνδυασμούς των γραμμάτων G, A, T και C. Τυπωμένα πλήρως σε φύλλα Α4, φτάνουν σε 970 σελίδες, καθιστώντας το γονιδίωμα αυτό, το μεγαλύτερο που έχει φτιαχτεί τεχνητά στο εργαστήριο.
Το E coli χρησιμοποιείται ήδη από τη φαρμακευτική βιομηχανία για να παράγει ινσουλίνη για διαβήτη και άλλες ουσίες για καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, καρδιακές νόσους και ασθένειες των ματιών. Όμως, ολόκληρες σειρές παραγωγής μπορούν να καταστραφούν, όταν οι βακτηριακές καλλιέργειες μολύνονται με ιούς ή άλλα μικρόβια.
Το νέο, συνθετικό βακτήριο θα μπορούσε να έχει πολλές χρήσεις στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων ή ακόμη και στην αντιμετώπιση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ