Την ανησυχία του εκφράζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων για τις συνεχώς διογκούμενες νοσοκομειακές οφειλές σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας. Με νόημα ο ΣΕΙΒ υπενθυμίζει την εκκρεμότητα των πληρωμών των μελών του και την προκαλούμενη αναστάτωση στον κλάδο, ζητώντας την παρέμβαση του υπουργού.
Ειδικότερα, ο σύνδεσμος επικαλείται το μηνιαίο δελτίο στοιχείων γενικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε στις 3/3/2023, για να στοιχειοθετήσει ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων του Δημοσίου τον Ιανουάριο του 2023 ανήλθαν στα 1.075 εκατομμύρια ευρώ από 739 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 (αύξηση 45%!!)». Η αύξηση των οφειλών έχει λάβει την ανιούσα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022 (909 εκατ. € ληξιπρόθεσμα) με τον Δεκέμβριο του 2021 (606 εκατ.€ ληξιπρόθεσμα).
Μάλιστα, ο ΣΕΙΒ στηλιτεύει το γεγονός ότι «δεν επιβεβαιώθηκαν οι υποσχέσεις για δραστική μείωση των χρεών των Νοσοκομείων μέχρι το τέλος του 2022, αλλά αντίθετα, εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη». Ο ΣΕΙΒ ζητά να συνυπολογιστεί στο συνολικό αναφερόμενο ύψος νοσοκομειακών οφειλών οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές που αντιστοιχούν σε πωλήσεις 90 ημερών, αλλά και «η αξία των ατιμολόγητων υλικών των προμηθευτών που, για τον δικό μας κλάδο, ανέρχεται σε τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ».
Οι αργοί ρυθμοί αποπληρωμής επιφέρουν σε κάποιες περιπτώσεις συνολική καθυστέρηση 12 μηνών, με αντίκτυπο στη ρευστότητα των επιχειρήσεων του κλάδου. Επίσης, η δυσχερής αυτή κατάσταση είναι πιθανό να προκαλέσει ανωμαλία στη τροφοδοσία των νοσοκομείων. Εν γένει, το έλλειμμα πόρων αποτελεί παγίδα για την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αλλά και στη μετάβασή τους στην ψηφιοποίηση.
Η αστάθεια κατακλύζει το γενικό και ειδικό οικονομικό περιβάλλον των επιχειρήσεων, εξαιτίας αλλεπάλληλων αυξήσεων από τους προμηθευτές των μελών του ΣΕΙΒ «λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, με τη γενικότερη αύξηση των υπολοίπων δαπανών μας, αλλά και με τα αυξανόμενα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού». Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές με τις οποίες μπορούμε να εμπορευόμαστε τα είδη μας παραμένουν καθηλωμένες για περισσότερο από 10 χρόνια.
Με παράπονο ο ΣΕΙΒ απευθυνόμενος στον κ. Πλεύρη υπενθυμίζει ότι ο κλάδος «έβαλε πλάτη» στην πρόσφατη οικονομική κρίση και στήριξε το κυβερνητικό έργο κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19. Παρέμβαση του υπουργού ζητά ο ΣΕΙΒ προκειμένου «να κλείσουν δραστικά οι υποχρεώσεις των Νοσοκομείων και να επανέλθει η κανονικότητα στις ροές των εταιρειών μας για να μπορούμε με τη σειρά μας να καλύπτουμε δικές μας υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους των επιχειρήσεών μας, τους προμηθευτές μας, τις τράπεζες, τη ΔΟΥ και τον ΕΦΚΑ».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ