Σύμφωνα με το BBC, λέγεται Φράνκι και παρόλο που δεν είναι γιατρός, κάνει διαγνώσεις καρκίνου τόσο πετυχημένα, που έχει αφήσει άφωνους τους επιστήμονες.
Ο Φράνκι μπορεί να «μυρίσει« τον καρκίνο του θυρεοειδούς σε ανθρώπους που ποτέ πριν δεν έχουν διαγνωστεί με τη νόσο. Οι δοκιμές με 34 καρκινοπαθείς έδειξαν ότι ο σκύλος είχε ποσοστό επιτυχίας 88% στις διαγνώσεις του για ύπαρξη όγκου. Υπήρξαν δύο περιπτώσεις ψευδώς θετικές και άλλες δύο ψευδώς αρνητικές.
Αν και δεν θεωρείται πιθανό ότι οι σκύλοι θα αξιοποιηθούν ευρέως ως διαγνωστικά «εργαλεία» στο μέλλον, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα ανακαλύψουν τις χημικές ουσίες που οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν σε έναν καρκινοπαθή, πράγμα που θα οδηγήσει σε νέου τύπου διαγνωστικές εξετάσεις με τη χρήση ειδικών συσκευών που λέγονται «ηλεκτρονικές μύτες».
Ο θυρεοειδής αδένας στο λαιμό παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό. Οι όγκοι του εν λόγω αδένα είναι σχετικά σπάνιοι και συνήθως διαγιγνώσκονται μέσω του επιπέδου των ορμονών στο αίμα ή μέσω βιοψίας.
Ορισμένοι καρκίνοι προδίδουν την ιδιάζουσα χημική «υπογραφή» τους προκαλώντας την έκκριση συγκεκριμένων οργανικών πτητικών ουσιών από το σώμα, ιδίως μέσω της αναπνοής του ασθενούς ή των ούρων. Οι σκύλοι, που έχουν τουλάχιστον δέκα φορές καλύτερη όσφρηση από τους ανθρώπους, μπορούν να μυρίσουν αυτές τις ουσίες.
Ήδη προηγούμενα πειράματα με τον «καλύτερο φίλο» του ανθρώπου, έχουν δώσει ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη διάγνωση και άλλων μορφών καρκίνου, όπως του εντέρου και των πνευμόνων.

Ο σκύλος που μπορεί να «διαγνώσει»… καρκίνο!
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Φανδρίδης ο χειρουργός που ανέλαβε την επέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη
Νέες προοπτικές για την ποιότητα ζωής των ασθενών με Fabry στην Ευρώπη
Έναρξη διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από ιδιωτικά φαρμακεία: Νέα εποχή πρόσβασης για τους ασθενείς
Πρώτο πανελλαδικά σε επισκέψεις το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας για το 2025
Η προκήρυξη 2Κ/2026 φέρνει τη μεγαλύτερη ενίσχυση φυσικοθεραπευτών στο ΕΣΥ εδώ και 15 χρόνια
CHAMPS και Κέντρα Πρόληψης: Ενστάσεις για τον σχεδιασμό του UNODC στην Ελλάδα















Comments (0)