Αδυναμίες στην πρόσβαση στις δομές υγείας αλλά και στη θεραπεία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Κυριάκου Σουλιώτη, επ., καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, και του Κωνσταντίνου Συρίγου, καθηγητή Παθολογίας – Ογκολογίας, Διευθυντή Γ΄ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου τις Πολιτικές και τα Οικονομικά του Καρκίνου.Κωνσταντινός Συρίγος
Η τήρηση της θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής είναι ζωτικής σημασίας για τους ογκολογικούς ασθενείς και άρα δεν προκαλούν εντύπωση τα ποσοστά συμμόρφωσης που καταγράφει η έρευνα (77% κάνει λόγο για “πολύ καλή” τήρηση των οδηγιών του γιατρού, 16% “καλή”). Επιπλέον, το 49,5% επισκέπτεται το θεράποντα ιατρό του 1 φορά το μήνα, ενώ περισσότερες επισκέψεις μηνιαίως καταγράφεται για το 48%.
Οι ασθενείς, λοιπόν, φέρεται πως κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να βγουν νικητές από αυτή τη δοκιμασία της υγείας τους. Σε αυτή τους την προσπάθεια βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με το δημόσιο σύστημα υγείας, τις δυσλειτουργίες και τις παθογένειες του.
Η επίσκεψη στο θεράποντα ιατρό αλλά κυρίως στη θεραπεία συχνά απόδεικνύεται “Οδύσσεια”. Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στο γιατρό, πάνω από 4 στους 10 (42%) αναφέρουν πως οι ίδιοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μετακίνηση τους, 4 στους 10 χαρακτηρίζουν ως κύριο εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή την απόσταση του ιατρείου, ένα 16% δηλώνει αδυναμία να πληρώσει τον ιδιώτη γιατρό, το 9% θεωρεί κύριο εμπόδιο την αναμονή για ραντεβού, ενώ μόλις το 1%προβληματίζεται για το πλαφόν.
Οι παραπάνω απαντησεις καταδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα στην κατανομή των δομών, όπως ανέφερε ο κ. Σουλιώτης, που παρουσίασε τα στοιχεία της μελέτης, ενώ πρότεινε ως μια πιθανή λύση την ανάθεση της διαχείρισης των ογκολογικών ασθενών, το μεσοδιάστημα της θεραπείας, από παθολόγους, που θα συνεργάζονται στενά με τους Ογκολόγους.
Ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως είναι ο μεγάλος “πονοκέφαλος” στην πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους. 18% δηλώνει δυσκολία πρόσβασης στα Φαρμακεία του Οργανισμού, όπου ένα 6,5% δηλώνει πως δυσκολεύεται να βρει διαθέσιμη τη θεραπεία του. Το αντίστοιχο ποσοστό των ασθενών, για τη δυσκολία εύρεσης ή τη μη διάθεση της θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία, αγγίζει το 7%.
Ενδεικτικό των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που “συντροφεύουν” τους ογκολογικούς ασθενείς είναι πως για το 71% εξ αυτών είναι δύσκολο να εξοφλήσει τρέχοντες λογαριασμούς, το 61% αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα έξοδα του super market και για το 59% είναι αδύνατο να τακτοποιήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις.
Οι επιπτώσεις στην ψυχολογική κατάσταση των ασθενών είναι εμφανείς και στη μελέτη των δύο καθηγητών. Μόλις το 58% δηλώνει πως διατηρεί το άγχος του σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ το 33% παρουσιάζει σοβαρή κατάθλιψη.
Προβληματισμό προκαλεί, πάντως, πως 20% των ερωτηθέντων καρκινοπαθών συνεχίζει να καπνίζει, με το 47% να δηλώνοει μέτρια εξαρτημένο, 37% να κυμαίνεται μεταξύ χαμηλών και μέσων επιπέδων και 16% να δηλώνει πως η εξάρτηση του είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Στην έρευνα, για την ισότητα των ογκολογικών ασθενών στην πρόσβαση σε περίοδο λιτότητας, το 96% ερωτηθέντων, μέχρι στιγμής, είναι ασφαλισμένοι. Ωστόσο, οι ερευνητές αρχίσουν να εντάσσουν όλο αι περισσότερους ανασφάλιστους πολίτες.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ