Σε μια εποχή που αντιεμβολιαστικές νοοτροπίες καταφέρνουν να βγουν στην επιφάνεια, απειλώντας την υγεία ανθρώπων διεθνώς το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) ξεκινάει πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς ενηλίκων.
Όπως ανέφερε και ο Π. Γαργαλιάνος-Κακολύρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων οι εμβολιασμοί των ενηλίκων στη χώρα μας αλλά και σε μικρότερο βαθμό παγκοσμίως υπολείπονται του καθορισμένου στόχου των τόσο των Διεθνών Οργανισμών Υγείας όσο και των Ειδικών Επιστημονικών Εταιρειών.
Τα εμβόλια σώζουν ζωές και εξοικονομούν πόρους. Ωστόσο, έχουν πέσει θύματα της επιτυχίας τους, αφού έχουμε πλέον ξεχάσει πως πριν τους εμβολιασμούς παιδιά πέθαιναν ή έμεναν ανάπηρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ευλογιά, η οποία μέχρι την εξάλειψη της είχε κοστίσει τη ζωή σε 300 εκατ. ανθρώπους μόνο τον 20 αιώνα.
Όπως τόνισε και ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, βάσει στοιχείων του Π.Ο.Υ, 2-3 εκατομμύρια θάνατοι αποτρέπονται διεθνώς, χάρη στα εμβολιαστικά προγράμματα. Για αυτό και η Γενική Συνέλευση του Π.Ο.Υ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δεκαετία των Εμβολίων», έχει καταρτίσει Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης βάσει του οποίου στοχεύει στην επίτευξη 90% εμβολιαστικής κάλυψης για όλα τα εμβόλια που εμπεριέχονται στα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο έως το 2020. Άλλωστε, τα οφέλη του εμβολιασμού στην πρόληψη και την προστασία έναντι των μεταδοτικών νοσημάτων δεν αφορούν μόνο εκείνους που κάνουν το εμβόλιο, αλλά, μέσω της «ανοσίας κοινότητας», και το σύνολο του πληθυσμού, μεταξύ αυτών και όσοι δεν μπορουν να εμβολιαστούν όπως νεογνά και ανοσοκατεσταλμένοι. Αρκεί να επιτευχθεί το απαιτούμενο ποσοστό κάλυψης.
Οι ενήλικες εν γένει και ιδιαιτέρως οι ηλικιωμένοι και οι χρονίως πάσχοντες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Συνεπως, η προληπτική «επένδυση» για τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, θα αποφέρει άμεσα αποτελέσματα τόσο στην αποφυγή κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων αλλά και στην αποφυγή οικονομικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.
«Η έλλειψη συμμόρφωσης προς τις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών οδηγεί στην εκδήλωση επιδημικών εξάρσεων (π.χ. ιλαρά) ή και πανδημιών με σημαντικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και στα συστήματα υγείας. Η επανεμφάνιση παλαιών νοσημάτων, υποδεικνύει, ότι εσφαλμένα έχει καλλιεργηθεί η αντίληψη ότι τα νοσήματα, που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό έπαψαν να αποτελούν σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας. Παράλληλα, ο κίνδυνος μετάλλαξης των ιών, δημιουργεί επιπρόσθετη ανησυχία, ως προς την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων και την ικανότητα των υγειονομικών συστημάτων να αντιμετωπίσουν επιδημικές εξάρσεις», σημείωσε ο κ. Πατούλης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Γαγαλιάνο, το εμβόλιο έρπητα ζωστήρα μπορεί να προλάβει επιπλοκές (μερικές από αυτές σοβαρές) και να μειώσει την πιθανότητα για μεθερπητική νευραλγία, που επιδεινώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής.
Ο κ. Πατούλης τόνισε από την πλευρά του ότι ο εμβολιασμός έναντι της εποχικής γρίπης μειώνει, κατά 50%, την εκδήλωση καρδιακών προσβολών, κατά 28% τον αριθμό των θανάτων σε διαβητικούς ασθενείς και κατά 24% τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα. Σημαντικά είναι τα οφέλη και από το αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο.
Συνολικά, βέβαια, ο εμβολιασμός βοηθά στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής καθώς μειώνει δραστικά τη χρήση αντιβιοτικών.
Χωρίς εμβολιασμό έναντι της Γρίπης θα αναπτύσσονταν επιπρόσθετα 22.3 εκατομμύρια περιστατικά Γρίπης ,6.2 εκατομμύρια επισκέψεις σε ιατρικούς χώρους και 3.5 εκατομμύρια εισαγωγές και νοσηλείες
Οι συνέπειες είναι πολλαπλές με την δημιουργία καταρχήν αυξημένης ανάγκης σε αναρρωτικές άδειες, απουσία από την εργασία και μείωση της παραγωγικότητας. Επίσης ασκείται μεγάλη οικονομική επίδραση μέσω της προσβολής των ηλικιωμένων και των ασθενών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Συνολικά υπολογίζεται ότι το οικονομικό –κοινωνικό φορτίο είναι 6-14 δισεκατομμύρια Ευρώ ετησίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Ο εμβολιασμός των ομάδων στόχων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο θα προλάμβανε την εμφάνιση:
Η καμπάνια ενημέρωσης αφορά στους εμβολιασμούς των ενηλίκων για τη γρίπη, την πνευμονία και τον έρπητα ζωστήρα. Η εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί από το ΕΔΔΥΠΠΥ, σε συνεργασία με Δήμους από ολόκληρη την Ελλάδα και τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.
«Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα εμβολιαστικά Προγράμματα τόσο για τον παιδικό όσο και για τον ενήλικα πληθυσμό. Ο εμβολιασμός ως πράξη ατομικής ευθύνης έχει επιπλέον σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις όπως η ανοσία της κοινότητας και η προστασία συγκεκριμένων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Επίσης η μείωση της επίπτωσης της νόσου που επιτυγχάνεται είναι μεγαλύτερη, καθώς ο εμβολιασμός μειώνει την εξάπλωση των μολυσματικών παραγόντων. Απαιτείται δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του συστήματος υγείας (Δημόσιες Αρχές, Ιατρική Κοινότητα, Βιομηχανία) για την ολοκληρωμένη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού αλλά και για τις θανατηφόρες συνέπειες από την απόρριψή του. Στο πλαίσιο αυτό εμείς σήμερα συμβάλουμε με τη διενέργεια της συγκεκριμένης εκστρατείας σε συνεργασία με Δήμους-μέλη μας από όλη τη χώρα για τη σωστή ενημέρωση των εμβολιασμών των ενηλίκων για τη γρίπη, την πνευμονία και τον έρπητα ζωστήρα», σημείωσε ο κ. Πατούλης.
Τις λεπτομέρειές του προγράμματος παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΔΔΥΠΠΥ, Ψυχίατρος – Υγιεινολόγος Σ. Παπασπυρόπουλος.
Η εκστρατεία ενημέρωσης αφορά 19 Δήμους της Ελλάδας, με 11 από αυτούς να βρίσκονται στην Αττική (Αγ. Ανάργυροι, Άλιμος, Ηλιούπολη, Ηράκλειο, Ίλιον, Καλλιθέα, Κορυδαλλός, Μαρούσι, Π. Φάληρο, Περιστέρι, Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα) και 8 σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη (Αμπελόκηποι – Μενεμένη και Κορδελιό – Εύοσμος), και στη Περιφέρεια (Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα, Ιωάννινα, Γρεβενά και Κοζάνη).
Οι ενημερωτικές ημερίδες θα αφορούν τις 3 βασικές ασθένειες των ενηλίκων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και θα πραγματοποιηθούν στα κεντρικά ΚΑΠΗ των Δήμων, ενώ η πρόσκληση του κοινού θα γίνει μέσα από τις Δημοτικές δομές, με την αποστολή ηλεκτρονικών προσκλήσεων, την ανάρτηση αφισών σε επιλεγμένα σημεία κλπ. Ομιλητές θα είναι έγκριτοι ιατροί- λοιμωξιολόγοι, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η σωστή επιστημονική ενημέρωση για τους εμβολιασμούς ενηλίκων σε όσο το δυνατόν περισσότερους δημότες. Το ΕΔΔΥΠΠΥ φιλοδοξεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, διάστημα κρίσιμο για την έναρξη των εμβολιασμών των ενηλίκων για ασθένειες όπως η γρίπη και η πνευμονία, ενώ απευθύνθηκε κάλεσμα σε ενδιαφερόμενους χορηγούς προκειμένου να υποστηρίξουν τη συνέχιση αυτής της πρωτοβουλίας για τη Δημόσια Υγεία σε περισσότερους Δήμους της χώρας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ