Του Αναστάση Περράκη,
Διευθυντής του τομέα Βιοχημείας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, ερευνητής στο ινστιτούτο Oncode, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης
Η «είδηση» πως ανακαλύφθηκε ένα χάπι που σκοτώνει όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους και διαδίδεται πιο γρήγορα και από την φωτιά στην Ρόδο, είναι αναληθής. Βασίζεται στην εργασία «Στόχευση μικρών μορίων στη σύγκρουση μεταγραφής-αντιγραφής για επιλεκτική χημειοθεραπεία» που είναι αξιοπρεπής και ακριβής.
Το μόριο που ανακάλυψαν οι συνάδελφοι με μεθόδους δομικής βιολογίας και στοχεύει την πρωτεΐνη PCNA που εμπλέκεται σε πολλές κυτταρικές διαδικασίες, λειτουργεί και σε κύτταρα, και σε ποντίκια στα οποία αναπτύχθηκαν όγκοι με την διαδικασία του «ξενομοσχεύματος». Είναι δηλαδή δραστικό στις συνθήκες που περιγράφουν οι συγγραφείς: σε κύτταρα και σε ποντίκια. Σε κύτταρα και σε ποντίκια δουλεύουν πάρα πολλές χημικές ενώσεις, για πολλούς «στόχους». Πριν τουλάχιστον το τέλος των κλινικών δοκιμών, κανένα υποψήφιο φάρμακο που βγήκε από το εργαστήριο δεν αξίζει να παρουσιάζεται ως «φάρμακο για τον καρκίνο» επειδή απλά η πιθανότητα να λειτουργεί σε κάποιους ασθενείς είναι περίπου 1%. Αν δεν ήταν έτσι, μεταξύ άλλων θα ήμουν εκατομμυριούχος διότι θα είχα ανακαλύψει 3-4 φάρμακα για τον καρκίνο.
Εύχομαι τα καλύτερα στους συναδέλφους, και η χημική ένωση που περιγράφουν να βρει εφαρμογή για όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς, κάτι που θα ξέρουμε αν είναι εφικτό, σε 4-5 χρόνια. Μέχρι τότε καλό θα ήταν να υπάρχει μέτρο στο πως παρουσιάζεται μια επιστημονική είδηση.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ