Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι αγροτικοί γιατροί Μεσσήνης και Aγίου Νικολάου στην απόφαση της 6ης ΥΠΕ για την μετακίνηση ιατρών όπου υπάρχει ανάγκη κάλυψης εφημεριακών αναγκών.
Πρόκειται για «κενά» σε Νοσοκομεία ή άλλα Κέντρα Υγείας από ιατρούς που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, και οι οποίοι θα μετακινούνται με απόφαση Διοικητή.
Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι η εν λόγω απόφαση στηρίζεται στο άρθρο 130 του πολυνομοσχεδίου της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση, σύμφωνα με το έγγραφο γιατρών.
Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται τη μετακίνηση γιατρών και χωρίς τη δική τους θέληση, αλλά με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, σε μονάδες υγείας που υπάγονται στην ίδια Διοίκηση, αυξάνοντας την κινητικότητα των γιατρών με στόχο να μπαλώσουν κενά.
Οι γιατροί κάνουν λόγο για «εκρηκτική κατάσταση» που επικρατεί στις δομές υγείας της περιοχής, αναφέροντας την συρρίκνωση του προσωπικού στο Γ.Ν. Καλαμάτας σε βασικές ειδικότητες.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, σε ειδικευμένους γιατρούς και κυρίως σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αδυνατώντας σε κάποιες περιοχές να παρέχουν υπηρεσίες που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Αναλυτικά, στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης, καθώς υπάρχουν τρεις κενές θέσεις , από τις οποίες μία θα προκηρυχθεί ως θέση αγροτικού γιατρού (με θητεία ενός χρόνου), δεν πραγματοποιείται καμία απεικονιστική ή εργαστηριακή εξέταση, αφού τα μηχανήματα είναι πλέον μη λειτουργικά και δεν υπάρχει το αντίστοιχο προσωπικό. Ακόμη, ελλείψεις έχουν εντοπιστεί σε στοιχειώδη υλικά, όπως μάσκες. Στο δε «εφημερείο» του Λογγά εφημερεύει αποκλειστικά ένας γιατρός σε κάθε εφημερία, ειδικός ή αγροτικός.
Οι γιατροί προειδοποιούν ότι «η κατάσταση δεν διορθώνεται με την προσπάθεια της 6ης ΥΠΕ να καλύψει «τρύπες», αναγκάζοντας ακόμη και αγροτικούς γιατρούς (που κατά κύριο λόγο δεν έχουν εκπαίδευση ειδικότητας) να εφημερεύουν στα ΤΕΠ του νοσοκομείου, αντιμετωπίζοντας επείγοντα περιστατικά».
Μάλιστα οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έκθεση ασθενών και γιατρών. Ιδιαίτερα σε εφημερίες, αγροτικοί γιατροί έχουν ευθύνη ταυτόχρονα για τους νοσηλευόμενους ασθενείς στην Παθολογική Κλινική, τους ασθενείς που προσέρχονται στο Παθολογικό Τμήμα του ΤΕΠ, τις διακομιδές ασθενών εκτός νομού κ.ά.. Για τον λόγο αυτό, οι γιατροί εκπέμπουν σήμα κινδύνου για πιθανότητα ιατρικού λάθους που πολλαπλασιάζεται.
Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ φέρει την αποκλειστική ευθύνη, αν προχωρήσει σε υλοποίηση της απόφασής της, υποστηρίζουν οι αγροτικοί γιατροί στην επιστολή.
Συγκεκριμένα, ζητούν τα εξής:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ