Στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πρόσφατης πανδημίας COVID-19 βρέθηκε το επιστημονικό προσωπικό των Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων. Τα μέγιστα συνέβαλαν Ιατρικές Σχολές, Τμήματα και ιδιαίτερα επιστήμονες στις ειδικές Μονάδες Λοιμώξεων και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ενδεικτική ήταν η ακαδημαϊκή, η ερευνητική, αλλά και η εκτενής κοινωνική δράση των πανεπιστημιακών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Επιστημονική Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού. «Η Επιτροπή παρήγαγε και συνεχίζει να παράγει σημαντικότατο έργο, με βάση αναφοράς βεβαίως, τις πανεπιστημιακές δομές από τις οποίες προέρχονται όλα τα μέλη ΔΕΠ» υπενθυμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.
Λειτουργικά ζητήματα
Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, σχεδόν σε όλα τα Πανεπιστήμια εφαρμόστηκαν μέθοδοι και εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (σύγχρονη και ασύγχρονη), με ελάχιστες εξαιρέσεις εργαστηριακών μαθημάτων και ασκήσεων.
Το γεγονός απαίτησε τη τροποποίηση του υπάρχοντος διδακτικού υλικού ή την προετοιμασία νέου, κατάλληλου για τη διδασκαλία με ηλεκτρονικά μέσα.
Ακόμη τα ΑΕΙ συνέδραμαν τις απαραίτητες πλατφόρμες παρέχοντας εναλλακτικές επιλογές, έτσι ώστε να διευκολύνεται η ταυτόχρονη πρόσβαση καθημερινώς σε πανελλήνιο επίπεδο χωρίς καθυστερήσεις. Επίσης, η εξεταστική περίοδος πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία αξιοποιήθηκαν και για τη διοικητική λειτουργία, ψηφιοποιώντας πολλές διαδικασίες που απαιτούσαν φυσική παρουσία και εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την άρτια εξυπηρέτηση φοιτητών και κοινού από μακριά.
Άξιο λόγου είναι ότι ήταν σε πλήρη λειτουργία όλες οι υπηρεσιών καθ’ όλη την περίοδο της αναστολής λειτουργίας, εκτός του προσωπικού που ανήκε σε ευπαθείς ομάδες και του προσωπικού που έκανε χρήση άδειας ειδικού σκοπού. Σημειώνεται ότι αα συλλογικά όργανα όπως η Σύγκλητος, το Πρυτανικό Συμβούλιο και οι Γ.Σ. των Τμημάτων και Κοσμητειών συνεδρίαζαν τακτικά μέσω του ηλεκτρονικών συστημάτων.
Με γοργό ρυθμό οργανώθηκε δοκιμαστική πρόσβαση σε πολλές βιβλιογραφικές συλλογές που ήταν απαραίτητες για θέματα σχετικά με την πανδημία σε πολλά γνωστικά αντικείμενα για όλα τα ΑΕΙ.
Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το ερευνητικό έργο που τελείται σε θέματα που άπτονται του κοροναϊού είναι πολύ μεγάλο.
Έντονη είναι η συμμέτοχή των Ιατρικών Σχολών και Τμημάτων των Σχολών Υγείας σε διεθνείς και εθνικές πολυκεντρικές μελέτες αντιμετώπισης και επιδημιολογικής μελέτης περιστατικών COVID-19, με μεγάλη συμβολή διεθνώς και σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα.
Αξιοσημείωτες είναι οι έρευνες σε αναλύσεις στα αστικά και νοσηλευτικά λύματα πολλών πόλεων, πανελλαδικές έρευνες για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας, για τις πεποιθήσεις των πολιτών σχετικά με την πανδημία και τη διαχείρισή της, για ζητήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για τις μετακινήσεις και γενικότερα για τη ζωή των πολιτών.
Ευφυείς εφαρμογές υλοποιήθηκαν υιοθετώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και διαχείρισης δεδομένων στην πρόληψη και αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, στην υποστήριξη λήψης αποφάσεων σε συνδυασμό με ανίχνευση κρουσμάτων και τηλε-παρακολούθηση ασθενών COVID-19, στην πρόληψη πλήγματος από τον COVID-19 σε κλίμακα αστικού ιστού με παρακολούθηση δικτύου λυμάτων πόλης κ.ά..
Κατευθυντήριες οδηγίες ειδικής αντιμετώπισης σειράς ζητημάτων κατά την πανδημία εκδόθηκαν από Κλινικές και Εργαστήρια των Πανεπιστημίων.
Οι οδηγίες αφορούσαν τη νοσηλεία και τη φαρμακευτική περίθαλψη ειδικών κατηγοριών ασθενών, με την προσαρμογή των εκπαιδευτικών κάθε βαθμίδας σε μεθόδους και εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με τη διαχείριση του στρες, με νομικά ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων κ.ά..
Αξιοσημείωτες είναι δράσεις όπως είναι εθελοντικές αιμοδοσίες, η οργάνωση και λειτουργία προγράμματος βοήθειας, συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης τωνπολιτιών.
Μείζονος σημασίας είναι ότι τα Πανεπιστήμια δώρισαν αντισηπτικό και βαλβίδες αναπνευστήρων, προμετωπίδες και κουβούκλια εξέτασης και διασωλήνωσης ασθενών τα οποία παράγονται μέσω τρισδιάστατων εκτυπωτών, εγκατεστημένων ήδη στα Πανεπιστήμια. (3D εκτύπωση υγειονομικού υλικού).
Περισσότερες πληροφορίε στη σελίδα https://www.uoa.gr/aei-covid19/ ―
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ