Ιδιαίτερα φτωχή είναι η διεθνής βιβλιογραφία αναφορικά με τον κίνδυνο μετάδοσης της λοίμωξης από τον ιό Ζίκα με τις μεταμοσχεύσεις ιστών, οργάνων και κυττάρων, ενώ τα ελάχιστα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν χαμηλό κίνδυνο.
Εντούτοις, η αυξανόμενη ένδειξη συσχέτισης της λοίμωξης Ζίκα με συγγενείς δυσμορφίες και το σύνδρομο Gillain Barre, καθώς επίσης η ανίχνευση ιικού RNA στο σπέρμα μέχρι 62 ημέρες μετά την έναρξη κλινικών συμπτωμάτων σε 2 περιπτώσεις και άλλες αναφορές για μετάδοση του ιού μέσω σεξουαλικής επαφής, κρίνουν αναγκαία τη λήψη μιας σειράς μέτρων πρόληψης.
Η Κωνσταντίνα Πολίτη, Αιματολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Επιστημονική Σύμβουλος ΚΕΕΛΠΝΟ και Υπεύθυνη Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνισης, επισημαίνει ότι καταρχήν απαιτείται επαγρύπνηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, των μονάδων μεταμοσχεύσεων, των τραπεζών δωρεάς ουσιών ανθρώπινης προέλευσης και των κλινικών γιατρών που ασχολούνται με τα θέματα αυτά.
Η ειδικός συστήνει επιπλέον να μην γίνονται δεκτά για δωρεά:
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ