Με σύνθημα «περήφανα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες» η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) επιδιώκει να αφυπνίσει μικρούς και μεγάλους για την αξία της καλής στοματικής υγείας εν μέσω πανδημίας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου), η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία το Σάββατο διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση, στην οποία επισημάνθηκε ότι η σχολαστική φροντίδα των δοντιών και η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ως«ασπίδα» έναντι σε διάφορα νοσήματα.
Στην εκδήλωση, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά, συμμετείχαν ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης και η Γενική Γραμματέας της ΕΟΟ Μαρία Μενενάκου. Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο κανάλι YouTube της ΕΟΟ .
Σύμφωνα με τον κ. Δεβλιώτη, «η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και είναι δείκτης της ποιότητας ζωής. Η στοματική υγεία δεν είναι απλώς η υγεία των δοντιών, αλλά το «κλειδί» της σωματικής και ψυχικής μας υγείας».
Με νόημα υπενθυμίζεται από την ΕΟΟ ότι το στόμα αποτελεί βασικό σημείο εισόδου των ιών και κύρια πηγή της εξάπλωσής τους. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται όλα τα μέτρα πρόληψης διασποράς των ιών και όλα τα μέτρα για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας.
Η ΕΟΟ επισημαίνει ότι τα οδοντιατρεία εφαρμόζουν νέα πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης και όλα τα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του SARS-CoV-2. Όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης «οι οδοντιατρικές πράξεις δεν έχουν συμβάλλει καθόλου στη μετάδοση του κορωνοϊού και μεταξύ της οδοντιατρικής κοινότητας της χώρας μας δεν έχει υπάρξει θύμα από την COVID-19».
Σύμφωνα με τη κ. Μενενάκου, «αυξήθηκαν τα παράπονα των ασθενών για πόνο στις γνάθους, οδοντική ευαισθησία, ενόχληση στα μάγουλα και ημικρανίες. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ασυνήθιστη αύξηση σε κατάγματα στα δόντια και σε παλιά σφραγίσματα. Ακόμα και σε παιδιά παρατηρήσαμε φαινόμενα αυτοτραυματισμού, με πληγές στα μάγουλα, τα χείλη και τη γλώσσα». Το γεγονός απέδωσε στο υπερβολικό άγχος που οδηγεί στο σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών, καθώς και τη κακή στάση του σώματος λόγω πολύωρης τηλεεργασίας.
Μείζον θέμα σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΕΟΟ είναι ότι εδώ και 40 περίπου χρόνια δεν παρέχεται οδοντιατρική περίθαλψη από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα, ζητώντας εν μέσω πανδημίας ο κράτος να καλύπτει τις δαπάνες της οδοντιατρικής περίθαλψης, αφού παρατηρήθηκε στην προηγούμενη οικονομική κρίση ότι χιλιάδες ασθενείς είχαν εγκαταλείψει τη στοματική τους υγεία.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ