Σε γειτονικές βαλκανικές χώρες αναζητούν οδοντίατρο αρκετοί Έλληνες λόγω της οικονομικής κρίσης. Στρέφονται σε Σκόπια, Αλβανία και Βουλγαρία που έχουν πολύ χαμηλό τιμολόγιο. Ωστόσο, η επιλογή αυτή συχνά κρύβει κινδύνους οι οποίοι δεν σχετίζονται μόνο με τη βιωσιμότητα των εμφυτευμάτων αλλά και με τη γενική υγεία των ασθενών: από φλεγμονή μέχρι νέκρωση οστού. Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες που είχαν γίνει πριν από ένα περίπου χρόνο από Έλληνες οδοντιάτρους στο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο, όπου είχαν αποκαλυφθεί περιστατικά ασθενών που κατέληξαν στο νοσοκομείο με ακατάσχετη αιμορραγία ή ηπατίτιδα, έπειτα από οδοντιατρική πράξη που έγινε στις παραπάνω χώρες.
Ο Δρ. Βασίλης Τζαβάρας, οδοντίατρος-εμφυτευματολόγος, μέλος της οδοντιατρικής ομάδας της Advanced Dental Clinics και επιστημονικός συνεργάτης της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Προσθετικής, τονίζει: «τα εμφυτεύματα πρέπει να τοποθετούνται από ειδικούς εμφυτευματολόγους σε ιατρεία-κέντρα που διαθέτουν τον κατάλληλο και σύγχρονο εξοπλισμό και τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής».
Η διαδικασία της εμφύτευσης
Σύμφωνα με τον Δρ. Τζαβάρα, η διαδικασία τοποθέτησης του οδοντικού εμφυτεύματος, εφόσον γίνει από οδοντίατρο εξειδικευμένο στον τομέα αυτό, είναι ανώδυνη, γρήγορη και απλή. Αρχικά πραγματοποιείται μια υποδοχή (φρεάτιο) μέσα στο οστό και στην συνέχεια τοποθετείται το εμφύτευμα. Άμεσα ή σε δεύτερο χρόνο τοποθετείται και το δόντι στο εμφύτευμα. Ο χρόνος αποθεραπείας μπορεί να διαρκέσει 3-5 μέρες.
Τα σύγχρονα οδοντικά εμφυτεύματα είναι από τιτάνιο υψηλής τεχνολογίας, απολύτως βιοσυμβατό και ασφαλές. Επιπλέον, τα σύγχρονα μηχανήματα τοποθέτησής τους κάνουν τη διαδικασία απλή αλλά ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματική με το ποσοστό επιτυχίας να ξεπερνά το 99% σε βάθος 10 και 15 ετών, οπότε το αποτέλεσμα μπορεί να θεωρείται μόνιμο.
Ποιοι είναι υποψήφιοι
Όπως εξηγεί ο Δρ. Τζαβάρας η τοποθέτηση εμφυτευμάτων απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι υγιείς αλλά και σε άτομα με προβλήματα γενικής υγείας τα οποία όμως είναι ρυθμισμένα και ελεγχόμενα (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση). Υπάρχουν παράγοντες που δυσκολεύουν την τοποθέτηση, χωρίς όμως να είναι πάντοτε απαγορευτικοί, όπως είναι το κάπνισμα και η λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. διφωσφονικά). Τέλος, όπως τονίζει ο γιατρός, το κόστος της επέμβασης θεωρείται πλέον προσιτό και στην Ελλάδα.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ