Στα όρια εργασιακής υπερκόπωσης έχουν φθάσει οι ιατροί του νοσοκομείου Σερρών καθώς το 56% των Οργανικών Θέσεων παραμένουν κενές. Μεγάλος είναι ο αριθμός των παραιτήσεων γιατρών, ενώ η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει ότι καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα με τις προτάσεις της για την υποστελέχωση στα νοσοκομεία της χώρας.
Σε ανακοίνωσή της η Η Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ δηλώνει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις για το νοσοκομείο Σερρών που έχει προκηρύξει για τις 18 Ιουλίου η Ε.Ν.Ι.Ν.Σ. Εξαιτίας της υποστελέχωσης κλειστά παραμένουν τα εξωτερικά Ιατρεία της Παθολογικής, το Διαβητολογικό, το Υπερτασιολογικό, το Ουρολογικό και το Ιατρείο Πόνου, ενώ μεγάλη είναι η αναμονή για τακτικά Χειρουργεία. «Λουκέτο» μπήκε στην Ουρολογική Κλινική έχει αναστείλει τη λειτουργία της, καθώς έχουν παραιτηθεί όλοι οι Ουρολόγοι. Ενδεικτικό είναι πως δεν υπάρχουν ειδικότητες στο Νοσοκομείο που υπάρχουν στον Οργανισμό, όπως Νευροχειρουργός, Ενδοκρινολόγος, Ρευματολόγος.
Οι εναπομείναντες γιατροί αντιμετωπίζουν σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, αφού εργάζονται πολύ περισσότερο από το ασφαλές ωράριο που ορίζουν οι μελέτες και οι Νόμοι του Κράτους. «Παραβιάζεται το ανώτερο όριο εργασίας που είναι οι 48 ώρες/εβδομάδα» τονίζει η ΟΕΝΓΕ. Ειδικότερα, γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων εφημερεύουν περισσότερες από 10 εφημερίες τον μήνα, όπως οι αναισθησιολόγοι, οι γιατροί στη ΜΕΘ, οι ακτινολόγοι. Εξαιτίας του ανεπαρκούς αριθμού του προσωπικού οι περισσότεροι γιατροί του Νοσοκομείου εφημερεύουν περισσότερες από 7-8 εφημερίες/μήνα.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην Παθολογική Κλινική, την τελευταία 4ετια έχουν παραιτηθεί 7 γιατροί για τις συνθήκες εργασίας στο Νοσοκομείο. Το τελευταίο έτος έχουν παραιτηθεί 4 γιατροί λόγω των μετακινήσεων στο Νοσοκομείο Δράμας και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Συνεπώς, εδώ και ένα μήνα, μετά τις παραιτήσεις, έμειναν 5 παθολόγοι και πλέον τις καθημερινές εφημερεύει μόνο ένας ειδικός για το ΤΕΠ και για τα δύο Τμήματα της Παθολογικής, που αριθμούν συνολικά 68 κλίνες. Ακόμη και μετά την υποβάθμιση στη λειτουργία της Παθολογικής, όπως σχολιάζει η ΟΕΝΓΕ « η 4η ΥΠΕ συνεχίζει τις μετακινήσεις Παθολόγων στη Δράμα και με ευθύνη της οδηγεί στη μη ασφαλή λειτουργία την Παθολογική».
Βολές εξαπολύσει η ομοσπονδία στην κυβέρνηση ότι «δήθεν κόπτεται για την υποστελέχωση, και επιδίδεται σε συνεχείς λεονταρισμούς δια του υπουργού υγείας (βλέπε ιδιώτες γιατρούς κλπ.)». Μάλιστα, η ΟΕΝΓΕ αποδίδει «ακέραιη την ευθύνη για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Ευθύνεται για την τραγική υποστελέχωση, την εντατικοποίηση, τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, τους καθηλωμένους μισθούς».
Καταλήγοντας η ΟΕΝΓΕ υπενθυμίζει ότι έχει καταθέσει υπόμνημα με προτάσεις, έχει κάνει απεργιακές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, «αλλά η κυβέρνηση αρνείται με πρόσχημα τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας». Η ομοσπονδία σχολιάζει «άγονες δεν είναι οι περιοχές της χώρας με τα μεγάλα προβλήματα. Άγονη είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ