Την έντονη αντίδραση της εκφράζει η ΟΕΝΓΕ στο νομοσχέδιο ζητώντας την αναπλήρωση του συνόλου των απωλειών του μισθού των νοσοκομειακών γιατρών των προηγούμενων χρόνων. Η ομοσπονδία επικαλείται τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ για την αποκατάσταση του μισθολογίου.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά η ΟΕΝΓΕ εξηγώντας ότι οι διατάξεις που φέρνει για την αύξηση αφορά μεικτές αποδοχές και επίσης δεν καλύπτει την «ψαλίδα» από τις αποδοχές από την εποχή προ μνημονίων. Οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι «οι μειώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες δεδομένου ότι το επίδομα βιβλιοθήκης δεν φορολογούνταν. Το οικονομικό κίνητρο για την ειδικότητα της αναισθησιολογίας που είχε θεσπιστεί με το άρθρο 32 του Ν. 4816/2021 δεν φορολογούνταν αλλά πλέον φορολογείται».
Προβληματικό παραμένει ότι στους επικουρικούς γιατρούς που υπηρετούν σε άγονες και προβληματικές περιοχές δεν χορηγούνται τα οικονομικά κίνητρα των γιατρών του ΕΣΥ.
Ως προς τις περικοπές, ενδεικτικό ακόμη είναι ότι το 2009 προβλεπόταν και προσαύξηση 4% για 1 χρόνο προϋπηρεσίας, συν 4% αύξηση ανά διετία. Στην προϋπηρεσία λαμβανόταν υπόψη η ειδικότητα. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διατηρούνται τα μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ), σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ. Για τη μισθολογική εξέλιξη απαιτείται προϋπηρεσία 1 έτους για το 1ο ΜΚ και 2 έτη για κάθε επόμενο ΜΚ ανά βαθμίδα.
Επιπρόσθετα, για τον ανειδίκευτο καταργείται η προσαύξηση βασικού μισθού λόγω προϋπηρεσίας . Σύμφωνα με το μισθολόγιο του 2017 για τη μισθολογική κατάταξη των ειδικευόμενων 5 μισθολογικά κλιμάκια. Μετά το 3ο έτος ειδικότητας δηλαδή όσοι κατατάσσονται στο 3ο ΜΚ έως ΜΚ 5 έχουν μειώσεις στο βασικό μισθό μέχρι και 100 ευρώ μηνιαίως, όπως διευκρινίζει η ομοσπονδία.
Ως παράδειγμα δίνεται με το προτεινόμενο μισθολόγιο νεοεισερχόμενου Επιμελητή Β: το 2009 ο βασικός μισθός του υπολογιζόταν και ο χρόνος ειδίκευσης (5 χρόνια 1558+165=1723) συν η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας. Σε όλες τις αποδοχές, περιλαμβανομένου επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης(400 ευρώ), προσθέταμε ακόμη το επίδομα βιβλιοθήκης που δεν φορολογούνταν, δηλαδή έφθανε ο μισθός με τα επιδόματα στα 2.276,88 (1702, 88+327+247) από τα οποία τα 247 του επιδόματος βιβλιοθήκης δεν φορολογούνταν.
Συνεπώς, οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να επανέλθουν στις προηγούμενες αποδοχές με την επαναφορά του επιδόματος 13ου και 14ου μισθού και επιδόματος αδείας.
Ακόμη, ζητούν το επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας , συμπεριλαμβανομένων και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους προσαυξημένου κατά 4% ανά διετία, ακόμη την χορήγηση επιδόματος βιβλιοθήκης, καθώς επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας 150 ευρώ, αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ