Πυρά για τις αλλαγές στην ιατρική ειδικότητα εξαπολύει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Αιχμή του δόρατος αποτελεί το γεγονός ότι κατέστη υποχρεωτικό κάθε νεοδιοριζόμενος ειδικευόμενος να προσκομίζει και το αντίστοιχο βιβλιάριο – logbook.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας προς τις ΥΠΕ και τα γραφεία προσωπικού των νοσοκομείων, το «βιβλιάριο» θα πρέπει να συμπληρώνεται επιμελώς κατά τα έτη της ειδικότητας του από τον ίδιο, τον «εκπαιδευτή» του και το διευθυντή της κλινικής του.
Πρόκειται για μία από τις αλλαγές που είχαν προτείνει οι ομάδες εργασίας του ΚΕΣΥ για την ιατρική εκπαίδευση, για την οποία η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει ότι είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα, η ΟΕΝΓΕ καταλογίζει στο Υπουργείο τη δημιουργία επιπλέον φίλτρων κατά τη διάρκεια της ειδικότητας και φραγμών για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας, ενώ «εντείνεται η κατηγοριοποίηση».
Σε αυτή τη κατεύθυνση είχε επιχειρηθεί η νομοθετική ρύθμιση για «βαθμό» (καλώς, λίαν καλώς ή άριστα) στον τίτλο ιατρικής ειδικότητας που θα συνοδεύει ισοβίως τον/την γιατρό (ν.4600/2019, άρθρο 166) η οποία έχει «παγώσει» μετά την παρέμβαση της Ομοσπονδίας.
Την έλλειψη ετοιμότητας επικαλείται η ομοσπονδία για την μη υλοποίησή του καθώς «στην ιστοσελίδα του ΚΕΣΥ υπάρχουν τα αντίστοιχα logbooks, μέχρι στιγμής για 22 ειδικότητες και 6 εξειδικεύσεις», και όχι για το σύνολο των ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων.
Την ανησυχία της εκφράζει η ΟΕΝΓΕ για την πιθανότητα βαθμολόγησης με το χαρακτηρισμό δεξιότητας «ανεπαρκής», «χρήζει βελτίωσης» και «ικανοποιητικής» και αναρωτιέται τι συνεπάγεται αυτό για την εξέλιξη του ειδικευόμενου ιατρού (καθυστέρηση, απλήρωτη εργασία κ.ά.).
Ακόμη, παρά το γεγονός ότι θεωρείται υποχρεωτική η παρακολούθηση συνεδρίων, σεμιναρίων, ημερίδων και η συλλογή μορίων, δεν διασαφηνίζεται ποιος θα καλύπτει το κόστος. Η ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της ότι «βαθαίνει δηλαδή η εξάρτηση του ειδικευόμενου ιατρού από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που κατεξοχήν διοργανώνουν και χρηματοδοτούν τέτοιες δραστηριότητες».
Αμφιβολίες εκφράζονται για το εφικτό μιας σειράς από πράξεις που πραγματοποιούνται παρά σε λίγα νοσοκομεία όπου λειτουργούν εξειδικευμένα κέντρα. Εκεί μόνο μπορεί να γίνει εναλλαγή των ειδικευόμενων με υποχρεωτική μετακίνηση, χωρίς κάποιο συνολικό συντονισμό για το πόσους μπορεί να υποδεχθεί το κάθε τμήμα και με αλλαγή του εκπαιδευτή – αξιολογητή.
Ήδη έχει παρατηρηθεί δυσκολία για τις ειδικότητες της γαστρεντερολογίας ή της οφθαλμολογίας «που οι ίδιοι οι επιστημονικά υπεύθυνοι αυτών των τμημάτων δήλωναν ότι δε μπορούν να τους εκπαιδεύσουν».
Η ΟΕΝΓΕ στηλιτεύει «την επαφή της ομάδας που συνέταξε το αντίστοιχο βιβλιάριο με την καθημερινότητα του νοσοκομείου», αφού ένας ειδικευόμενος παθολόγος τοποθετεί 3 levin ή 5 foley το χρόνο – αριθμός που αντιστοιχεί σε μία μόνο εφημερία στο ΤΕΠ και όχι σε ένα χρόνο.
Η ομοσπονδία καταγγέλλει ότι «δεν υπάρχει συνοχή στα κριτήρια και τον τρόπο που θα αξιολογούνται εκπαιδευτικά οι ειδικευόμενοι από ειδικότητα σε ειδικότητα». Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι στην παθολογία ή στην επείγουσα ιατρική μπαίνει αριθμητικός στόχος πράξεων, στη νεφρολογία η ικανότητα ή μη του ειδικευόμενου γιατρού σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Στη χειρουργική υπάρχει μια σκέτη απαρίθμηση πράξεων (παρεμβατικών ή διαγνωστικών) χωρίς καμία αναφορά σε θεωρητική κατάρτιση.
Η ΟΕΝΓΕ διαμαρτύρεται υποστηρίζοντας ότι το logbook χρησιμοποιείται «ως μέσο για μεγαλύτερη τρομοκρατία, χειραγώγηση και πειθαναγκασμό των ειδικευόμενων». Ειδικότερα, σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι στο logbook της ρευματολογίας αξιολογείται η «συμπεριφορά και ηθική προς ιατρικό προσωπικό ανώτερης και ίσης βαθμίδας».
Σήμα κινδύνου κρούει η ΟΕΝΓΕ θεωρώντας βασικότερο παράγοντα μη εφαρμογής του την έλλειψη προϋποθέσεων για την ουσιαστική εκπαίδευση των νέων γιατρών, τονίζοντας ότι στην δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις περίφημες επιτροπές ειδικοτήτων.
«Απαιτούμε να καταργηθεί άμεσα η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση καθώς και το σύνολο των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για ειδικότητες αλλά και για ορισμένες εξειδικεύσεις (όπως π.χ. για την Επείγουσα Ιατρική) που είχε σπεύσει να νομοθετήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία» αναφέρει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας.
Η ΟΕΝΓΕ θυμίζει εκ νέου ότι διατάξεις αυτών των υπουργικών αποφάσεων (εκείνες που αφορούσαν την συγκεκριμένη ονομαστική κατηγοριοποίηση «εκπαιδευτικών κέντρων» σε ορισμένες ειδικότητες) έχουν ήδη ακυρωθεί μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας. Επ’αυτού, η ομοσπονδία ζητά να καταργηθεί νομοθετικά και η απαράδεκτη διάταξη για βαθμό στον τίτλο ειδικότητας που έχει «παγώσει».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ