Skip to content

ΟΕΝΓΕ: Θέση αρχής η υπεράσπιση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου

Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας.
Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.

Στο σύνολό της απορρίπτει την κυβερνητική πρόταση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών στο ΕΣΥ, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η οποία κατέθεσε τις απόψεις της για το προσχέδιο νόμου της Αριστοτέλους, στη βάση της συζήτησης και του προβληματισμού που αναπτύχθηκε στις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία και των παρατηρήσεων που κατέθεσαν οι Ενώσεις.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, το προσχέδιο αυτό δεν επιδέχεται βελτιώσεων καθώς ο πυρήνας του έχει αντιδραστικό χαρακτήρα.

“Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης όχι μόνο δε διασφαλίζει το «σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών», την «ασφαλή και ποιοτική φροντίδα των ασθενών», αλλά αντίθετα ελαστικοποιεί παραπέρα το χρόνο εργασίας, σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο, απορυθμίζει κυριολεκτικά τη ζωή των γιατρών” επισημαίνει χαρακτηριστικά στην ανάλυσή της η Ομοσπονδία, που εμμένει στη θέση της για την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των γιατρών.

Εκτιμά, μάλιστα, ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα οδηγήσει σταδιακά στην ενσωμάτωση όσων αντιδραστικών ρυθμίσεων έχουν απομείνει, με αύξηση σε μία πορεία της περιόδου υπολογισμού του μέσου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από τους 4 στους 6 μήνες και στον 1 χρόνο, την κλιμακωτή επέκταση της εργάσιμης εβδομάδας από 48 σε 65 μέχρι και 78 ώρες, την αύξηση της απλήρωτης δουλειάς με την καθιέρωση της διαίρεσης του χρόνου εργασίας σε ενεργό και ανενεργό (εφημερία ετοιμότητας).

“Θέση αρχής η υπεράσπιση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, στον αντίποδα των αντιδραστικών ευρωπαϊκών οδηγιών και των Π.Δ.” τονίζει σχετικά. Στην κατεύθυνση αυτή διεκδικεί:

  • Σταθερό ημερήσιο 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο, με μία εφημερία τη βδομάδα, με ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας των γιατρών από την πρόσθετη επιβάρυνση που οφείλεται στην υπερωριακή απασχόληση.
  • Ένταξη των γιατρών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και άλλων υγειονομικών και υποστηρικτικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
  • Αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα προ μνημονίων.

“Η πρόταση μας για το ωράριο των γιατρών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θέση μας για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία – Πρόνοια με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας” επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Την κριτική και τις διεκδικήσεις της η Ομοσπονδία θα συζητήσει με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε ειδική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα και ώρα 2:30 το μεσημέρι, καθώς στη σημερινή συνάντηση κυριάρχησε το ζήτημα της επιτακτικής πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, ενόψει της λήξης των εκατοντάδων συμβάσεων το φθινόπωρο.

Κριτική 8 σημείων στο σχέδιο νόμου

Οι παρατηρήσεις της ΟΕΝΓΕ στην κυβερνητική πρόταση, εστιάζουν στα εξής:

  1. Ο υπολογισμός του εργάσιμου χρόνου δε γίνεται με βάση το σταθερό, ημερήσιο 7ωρο ανά εβδομάδα, αλλά με βάση το μέσο όρο των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας σε διάστημα 4 μηνών, ο οποίος δεν πρέπει να ξεπερνά τις 48 ώρες μαζί με τις υπερωρίες. Οι 48 ώρες δηλαδή δεν είναι ο ανώτερος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, αλλά ο μέσος όρος. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι ένας γιατρός μπορεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα ή και περισσότερο, όλες τις καθημερινές, δωδεκάωρα.
  2. Nομοθετείται το «opt out», δηλ. με ατομική συναίνεση του γιατρού θα μπορεί να αυξάνεται ο μέγιστος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας από 48 σε 60 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η συλλογική διαπραγμάτευση μέσω των συνδικαλιστικών οργάνων. Τα φαινόμενα αυθαιρεσίας σε βάρος των γιατρών ιδιαίτερα των νεότερων, τα φαινόμενα καταναγκασμού σε υπερεργασία θα ενταθούν. Ταυτόχρονα μετακυλίεται η ευθύνη σε περίπτωση ιατρικού λάθους εξαιτίας της εντατικοποίησης, στον γιατρό που έχει υπογράψει ατομική δήλωση.
  3. Η «εξαίρεση» του 60ωρου θα αποτελεί τον κανόνα. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι αυτό θα έχει ισχύ για 3 χρόνια μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις είναι υποκριτικός με δεδομένα τα μνημόνια διαρκείας, τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, την εμπέδωση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.
  4. Στο σχέδιο νόμου ως χρόνος εργασίας ορίζεται ο χρόνος κατά τον οποίο ο γιατρός βρίσκεται στο χώρο εργασίας. Πρόκειται για πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη, προπομπό της διαίρεσης του χρόνου εργασίας σε ενεργό και ανενεργό. Ο χρόνος της «εφημερίας ετοιμότητας» δε θεωρείται εργάσιμος χρόνος και δεν προσμετράτε στο 4μηνο, στη βάση του οποίου θα υπολογίζεται ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας. Δυνητικά ο αριθμός των εφημεριών ετοιμότητας μπορεί να είναι απεριόριστος. Μια πιο συντηρητική, αντιδραστική εκδοχή της πρακτικής της μετατροπής των ενεργών εφημεριών σε εφημερίες ετοιμότητας που εφαρμόζεται κατά κόρον, κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας, ώστε να μην υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα κονδύλια.

Παράλληλα, παρόλο που προς το παρόν δεν προβλέπεται, αφήνει ανοικτό  το ενδεχόμενο οι εφημερίες ετοιμότητας να μην πληρώνονται στο μέλλον, παρά μόνο εάν ο γιατρός κληθεί στο νοσοκομείο να παράσχει τις υπηρεσίες του.

  1. Προβλέπεται ότι η καθημερινή ημερήσια ανάπαυση θα είναι 12 ώρες. Στην πράξη αυτό ισοδυναμεί με κυκλικό ωράριο με αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών ενώ θα αποτελέσει το δούρειο ίππο για προσλήψεις γιατρών με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (π.χ. μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών) για την κάλυψη των εφημεριακών αναγκών.
  2. Προβλέπεται ότι «σε περίπτωση μείωσης ή απώλειας» της προβλεπόμενης εβδομαδιαίας ανάπαυσης λόγω υπερωρίας χορηγείται ισοδύναμος αντισταθμιστικός χρόνος μέσα στις επόμενες 14 μέρες. Κανένας όμως «ισοδύναμος, αντισταθμιστικός χρόνος», μέρες μετά, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη συσσωρευμένη κούραση, την πρόωρη φθορά της υγείας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της δραστικής μείωσης του ελεύθερου χρόνου.
  3. Δίνεται το δικαίωμα στην εργοδοσία να τεμαχίζει την κανονική άδεια σε δόσεις των 5 ημερών.
  4. Καθιερώνεται κυκλικό ωράριο (8πμ – 3μμ και 2μμ – 9μμ) για τους γιατρούς των Κ.Υ. Προβλέπεται ότι με υπουργική απόφαση θα μπορούν να ορίζονται τα Κέντρα Υγείας και οι Μονάδες Υγείας των ΔΥΠΕ που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Δεν αποκλείεται να μειωθεί ο αριθμός όσων θα έχουν 24ωρη λειτουργία  με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Π.Φ.Υ.

 

 

Διευθέτηση χρόνου εργασίαςΕφημερίεςΝομοσχέδιοΟΕΝΓΕΩράριο

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το προεδρείο του ΙΦΕΤ

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...