Αμερικανοί και Βραζιλιάνοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει γιατί το άγχος κάνει τα μαλλιά να γίνονται λευκά και ένα πιθανό τρόπο να το σταματήσουν χωρίς να χρειάζεται βαφή των μαλλιών!
Γενικά, τα μαλλιά ανδρών και γυναικών μπορούν να αρχίσουν να ασπρίζουν οποιαδήποτε στιγμή από τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής μας. Ένας καλός δείκτης για πότε θα γίνει αυτό είναι πότε άρχισαν να ασπρίζουν τα μαλλιά των γονέων μας.
Φυσικά, το άσπρισμα των μαλλιών είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης και συνδέεται με τα γονίδια, αλλά είναι γνωστό ότι και το άγχος μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Όμως, οι επιστήμονες δεν μπορούν να προσδιορίσουν πως το άγχος μπορεί να επηρεάζει τα μαλλιά μας.
Οι ερευνητές που εκπόνησαν τη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature πιστεύουν ότι το θέμα συνδέεται με τα μελανοκύτταρα που παράγουν μελανίνη και είναι υπεύθυνα για το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος. Ενώ λοιπόν πραγματοποιούσαν πειράματα σε ποντίκια, τυχαία, έπεσαν σε αποδεικτικά στοιχεία, καθώς σκουρόχρωμα ποντίκια έγιναν εντελώς λευκά μέσα σε εβδομάδες!
Η μελέτη διενεργήθηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων του Σάο Πάολο και του Χάρβαρντ. «Τώρα γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το άγχος είναι υπεύθυνο για αυτή τη συγκεκριμένη αλλαγή στο δέρμα και τα μαλλιά και πώς λειτουργεί», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Ya-Cieh Hsu.
Τι έδειξαν τα πειράματα
Τα πειράματα στα ποντίκια έδειξαν ότι τα βλαστοκύτταρα που ελέγχουν το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών καταστρέφονται μετά από έντονο στρες. Ειδικότερα, ο πόνος στους ποντικούς προκάλεσε την απελευθέρωση αδρεναλίνης και κορτιζόλης, καθιστώντας την καρδιά τους να κτυπάει ταχύτερα και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, επηρεάζοντας το νευρικό σύστημα και προκαλώντας έντονο στρες.
Αυτή η διαδικασία επιτάχυνε στη συνέχεια την εξάντληση των βλαστοκυττάρων που παρήγαγαν μελανίνη στα θυλάκια των τριχών. «Η επιζήμια επίδραση του άγχους που ανακαλύψαμε ήταν πέρα από αυτό που φανταζόμουν. Μετά από μερικές ημέρες, όλα τα βλαστοκύτταρα που αναγεννούσαν τη χρωστική ουσία χάθηκαν. Μόλις φύγουν, δε, η ζημιά είναι μόνιμη», αναφέρει ο καθηγητής.
Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις αλλαγές, δίνοντας στους ποντικούς ένα αντι-υπερτασικό φάρμακο, το οποίο αντιμετωπίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Και με τη σύγκριση των γονιδίων των ποντικών με πόνο, σε σχέση με άλλα ποντίκια, θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν την πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην πρόκληση βλάβης στα βλαστικά κύτταρα από το στρες.
Όταν αυτή η πρωτεΐνη, που ονομάζεται CDK, καταστέλλεται, η θεραπεία εμποδίζει επίσης μια αλλαγή στο χρώμα της γούνας των ποντικών. Αυτό δημιουργεί ελπίδες για τους επιστήμονες να συμβάλουν στην καθυστέρηση της εμφάνισης των γκρίζων μαλλιών στοχεύοντας το CDK με ένα φάρμακο.
«Αυτά τα ευρήματα δεν είναι θεραπεία για τα γκρίζα μαλλιά», δήλωσε ο καθηγητής στο BBC. «Η ανακάλυψή μας είναι μόνο η αρχή ενός μακρινού ταξιδιού για την εξεύρεση μιας λύσης για τους ανθρώπους. Επίσης, μας δίνει μια ιδέα για το πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει πολλά άλλα μέρη του σώματος».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ