«Κηδεία με ξένα κόλλυβα» φαίνεται πως κάνει ο Υπουργός Υγείας στο πεδίο της Φαρμακευτικής Πολιτικής. Η ομιλία του Ανδρέα Ξανθού, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2019, ανέδυε «άρωμα» αυξήσεων και παροχών. Μόνο που ο Υπουργός απέφυγε να αναφέρει πως αυτές ενισχύσεις «πληρώνονται» από τις φαρμακευτικές εταιρίες, όπως διευκρινίζει ο ΣΦΕΕ.
Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στα 190 εκατ. ευρώ της ενίσχυση της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο. Μόνο που, όπως εξηγεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), πρόκειται για χρήματα που προήλθαν αποκλειστικά από τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback). «Η Πολιτεία δεν έχει συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ σε αυτή την ενίσχυση!», σημειώνεται.
Αλλά και από την αναφορά του Υπουργού στην κάλυψη των ανασφαλίστων, ένα από τα κεντρικά μηνύματα σχεδόν κάθε ομιλίας του, απουσίαζε και πάλι μια βασικη πληροφορία: πως «η κάλυψη των ανασφάλιστων με 205 εκατ. ευρώ γίνεται αποκλειστικά με τα ποσά που επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή clawback».
«Η Πολιτεία και πάλι δεν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ για τα φάρμακα των ανασφαλίστων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό μέγεθος των χρηματικών επιστροφών από την φαρμακοβιομηχανία κατά το 2018 εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 1,4 δις ευρώ», ξεκαθαρίζει ο ΣΦΕΕ.
Σε ό,τι αφορά, δε, τις προαναγγελίες για το 2019 οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επισημαίνουν την απουσία χρηματοδοτικής πρόβλεψης των παροχών αυτών. Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε σε:
«Χαιρετίζουμε την εγγυημένη φροντίδα για του ανασφάλιστους για το 2019, καθώς και τη μείωση συμμετοχής σε ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων. Απουσιάζει παντελώς, όμως, η ενημέρωση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η παροχή αυτή. Δεν ακούσαμε ότι η Πολιτεία θα αυξήσει τη δαπάνη με βάση τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και τις προτεραιότητες της κοινωνικής της πολιτικής», σχολιάζει ο ΣΦΕΕ και καταλήγει:
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το ύψος αυτών των παροχών, γεγονός που καταστρατηγεί τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα. Είναι αδύνατον και αυτό το βάρος να πέσει πάλι στους ώμους της βιομηχανίας με τη μορφή αυξημένων επιστροφών με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, όπως απειλή για τις θέσεις εργασίας στον κλάδο, και το κυριότερο, κίνδυνο για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ