Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των νέων περιστατικών καρκίνου εν μέσω πανδημίας.
Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση του ΠΙΣ, το τελευταίο χρόνο της υγειονομικής κρίσης τα βλέμματα έχουν στραφεί στην αναχαίτιση της μετάδοσης του SARS–CoV-2 και την θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.
Αρκετές ενδείξεις υπάρχουν, σύμφωνα με τον ΠΙΣ ότι έχει αμεληθεί «η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως που είναι τα διάφορα είδη καρκίνου».
Η επιστήμη έχει σημειώσει βήματα προόδου τη τελευταία 20ετία και όπως τα απαριθμεί ο ΠΙΣ: βιολογικούς παράγοντες και εξατομικευμένες θεραπείες, υπερσύγχρονα μηχανήματα διάγνωσης και τα ρομποτικά συστήματα λεπτομερούς καθοδήγησης σε χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες.
Ωστόσο, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι είναι ευάλωτοι σε διάφορα είδη καρκίνου ετησίως διεθνώς.
Στην χώρα μας τα νέα περιστατικά εκτιμάται ότι είναι περισσότερα από 60.000, ενώ σχεδόν 30.000 χάνουν την ζωή τους. Ο ΠΙΣ προειδοποιεί ότι τα νούμερα αυτά ενδεχομένως να αυξηθούν μεσούσης της πανδημία.
Η πρόληψη «ύπουλων» μορφών της νόσου αδυνατεί με την άϋλη παραπομπή και άϋλη συνταγογράφηση, την οποία μπορεί να εξασφαλίσει «ένα έμπειρο ιατρικό μάτι και να αποκαλύψει η συζήτηση γιατρού- ασθενούς με λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού» υπενθυμίζει ο ΠΙΣ.
Παράλληλα, ο φόβος της μετάδοσης και μόλυνσης λειτουργεί ανασταλτικά για την επίσκεψη στα ιατρεία και στα νοσοκομεία, εφόσον οι ασθενείς δεν νιώθουν να έχουν σοβαρό πρόβλημα. Οι γιατροί εκφράζουν την ανησυχία τους ότι προσεχώς «έρευνες θα καταγράψουν αύξηση των περιστατικών που φτάνουν σε προχωρημένο στάδιο στο γιατρό».
Χαρακτηριστικά, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ενθαρρύνει τους πολίτες να φροντίζουν να υποβάλλονται «στις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία και PAP test για τις γυναίκες, PSA για τους άνδρες) αλλά και την κολονοσκόπηση μετά τα 55, την εξέταση κάθε νέου δερματικού ευρήματος, την διερεύνηση κάθε νέου συμπτώματος ή πόνου από ειδικό γιατρό».
Από την μεριά του , οι γιατροί ζητούν να προβλεφθούν «οι ασφαλιστικές δικλείδες από το σύστημα Υγείας» προκειμένου να μην καθυστερούν τα χειρουργεία εξαιτίας της πανδημίας, ακόμη και στην υποψία κακοήθειας. Πέρα από τα απολύτως αναγκαία χειρουργεία που διεξάγονται άμεσα, ο ΠΙΣ προβάλει το αίτημα να διεξάγονται και τα διερευνητικά χειρουργεία «ή όχι τόσο έκτακτα που χρίζουν μεγαλύτερης προσοχής διότι μπορεί να αποκαλύψουν σοβαρά προβλήματα».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ