Ενδιαφέροντα στοιχεία αναδείχθηκαν κατά την διαδικτυακή ημερίδα «Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στη φροντίδα των ασθενών με COVID – 19, σε κατ’ οίκον νοσηλεία», την οποία διοργάνωσαν από κοινού ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.
Τα νεότερα δεδομένα στη θεραπευτική αντιμετώπιση της Covid-19 λοίμωξης, στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιοαγγειακών εκδηλώσεων και των θρομβοεμβολικών επεισοδίων καθώς και στον εμβολιασμό παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης υποστήριξε ότι «ο ρόλος της ΠΦΥ είναι πιο σημαντικός από ποτέ, τόσο στην παρακολούθηση των ασθενών με Covid-19, προκειμένου να αποτραπούν οι σοβαρές επιπλοκές και να μην καταλήξουν στα νοσοκομεία, όσο και μετά τη λοίμωξη, στο στάδιο της αποθεραπείας. Οφείλουμε ως γιατροί, της χώρας του Ιπποκράτη, να καταδείξουμε τις δυνατότητες μας να κερδίσουμε τον πόλεμο της πανδημίας, με την συμμαχία των ιατρικών λειτουργών και αξιοποιώντας όλες μας τις εφεδρείες».
Κατά την πρώτη εισήγηση ο Καρδιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος ΓΝΑ ΚΑΤ & Μέλος ΔΣ Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Νικόλαος Καυκάς επεσήμανε ότι βρισκόμαστε στην καρδιά ενός τυφώνα αλλά και την λύση της «παρεξήγησης» ότι φάρμακα του άξονα ίσως να κάνουν κακό η οποία προκλήθηκε από την υπόθεση ότι ίσως ασθενείς τα λαμβάνουν αγγειοτεσίνη λόγω της αναστολής της θα έχουν μια υπερέκφραση των υποδοχέων, έτσι ώστε ο ιός θα είχε περισσότερους εισόδους, κάτι που δεν ισχύει και δεν πρέπει να διακόπτεται η αγωγή. «Είναι πολύ εύκολο ένας ασθενής που έχει καρδιαγγειακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο να εκτραπεί η νόσος λόγω της φελγμόνόδους υπεραντίδρασης του οργανισμού και να οδηγηθεί σε περαιτέρω επιδείνωση. Και ενώ η θνητότητα της νόσου είναι κάπου στο 2% σε ασθενείς με υποκείμενα καρδιαγγειακά νοσήματα φτάνει στο 10%» σημείωσε ο κ. Καυκάς.
Ο αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Α’ Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «Λαϊκό» & Ταμίας ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, Μιχαήλ Σαμαράκος τόνισε ότι η Ελληνική Εταιρεία Εσωτερική Παθολογίας σχεδίασε ένα πρωτόκολλο για να βοηθηθούν οι ιατροί να αντιμετωπίσουν ασθενείς με COVID-19, τα οποία διαφοροποιούνται σε κάθε επίπεδο φροντίδας/ νοσηλείας των ανσθενών (ΠΦΥ/ΔΦΥ). Επίσης, ο ίδιος στάθηκε στον διττό ρόλο του γιατρού της ΠΦΥ: ο ένας είναι αυτός της διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων και της παροχής συμβουλής σε περιπτωση έκθεσης σε επιβεβαιωμένο κρούσμα και ο κύριος ρόλος είναι η φροντίδα ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να κριθεί η κατάλληλη στιγμή να μεταβεί για αξιολόγηση της κατάστασης του νοσούντα στο νοσοκομείο.
Η Διευθύντρια Αιμοδοσίας, Τμήματος Αιμόστασης & Κέντρου Αιμορροφιλικώνστο Ιπποκράτειο ΓΝΑ & Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Τμήματος Αιμόστασης της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας Ευφροσύνη Νομικού ισχυρίστηκε σχετικά με τις διαταραχές της αιμόστασης, πως το ερώτημα για τα αίτια της θρόσμβωσης δεν μπορεί να αποδοθεί ξεκάθαρα είτε στη σοβαρή φλεγμωνόδη αντίδραση είτε στην άμεση και ειδική δράση του ιού. Σε ότι αφορά στις κλινικές εκδηλώσεις στις θρομβώσεις η κ. Νομικού σημείωσε ότι ασθενείς με παράγοντες κινδύνου (παχυσαρκία, Σακχαρώδη Διαβήτη κ.ά.) με οξεία παθολογική νόσο και την ακινητοποίηση κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο γίνονται υποψήφιοι για θρόμβωση. Σχετικά με την συχνότητα εμφανίζεται κατά 27-49% σε ασθενείς στη ΜΕθ και 6,6%-30% στον θάλαμο παρά την θρομβοπροφύλαξη σύμφωνα με αρχικές μελέτες, ενώ κατά την μετα-αναλυση του CHEST υπολογίζεται 25% σε ασθενείς σε ΜΕΘ και 7% σε θάλαμο. Ως προς τους μη νοσηλευόμενους ασθενείς δεν είναι γνωστή η επίπτωση των θρομβοεμβολικών επεισοδίων και δεν υπάρχουν δεδομένα ώστε να συστήνονται στους ασθενείς έλεγχοι δοκιμασιών πήξης PT, APTT, I D-ddimers. Καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς παραμένουν στο σπίτι και με δεδομένο ότι στην Ιταλία διαπίστωσα ότι το 50% των θρομβόσεων παρατηρούνται το πρώτο 24ωρο από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, δηλαδή αρχίζουν από το σπίτι, η ειδικός υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει επιλογή ασθενών υψηλού κινδύνου για προστασία με θρομβοπροφύλαξη στο σπίτι.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ