ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίζουν να καλλιεργούν απαρχαιωμένες ιδεολογικές εμμονές, διαιωνίζοντας τις πληγές του ΕΣΥ. Τελευταίο παράδειγμα είναι η αρνητική στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του παιδιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης χάρη στη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε παρών γιατί – λέει – κινδυνεύει ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου, επειδή είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Αν είναι δυνατόν! Κάθε ΝΠΙΔ είναι 100% δημόσιος οργανισμός, που όμως έχει μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη των αποφάσεων, αλλά και σε καίρια ζητήματα, όπως οι προσλήψεις και οι επενδύσεις.
Και ναι ας το παραδεχθούμε κάποτε. Μία από τις κύριες αιτίες που τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν μετατραπεί σε βαρέλια δίχως πάτο, απορροφώντας τεράστια κονδύλια ενώ έχουν χαμηλή αποδοτικότητα, είναι το γεγονός ότι είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Υπάρχουν και άλλες αιτίες, αλλά η νομική μορφή λειτουργεί ως η θηλιά στο λαιμό των διοικήσεων για να ασκήσουν σύγχρονο μάνατζμεντ.
Ας δούμε κι ένα πρόσφατο παράδειγμα: τον ΕΟΔΥ. Λίγο πριν τις εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το ΚΕΕΛΠΝΟ και δημιούργησε τον ΕΟΔΥ ως ΝΠΔΔ (αφού πρώτα επί σειρά ετών ο οργανισμός εκφυλίστηκε λόγω της κόντρας Πολάκη–Γεωργιάδη). Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε οργανισμό για το Αρχείο Νεοπλασιών, το οποίο παραδόξως αποφάσισε να είναι ΝΠΙΔ!
Ευτυχώς για όλους μας, η νέα κυβέρνηση το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να μετατρέψει τον ΕΟΔΥ σε ΝΠΙΔ. Έτσι, όταν ξέσπασε η πανδημία, ο οργανισμός είχε την αναγκαία ευελιξία να προσλάβει ταχύτατα νέο προσωπικό και να υλοποιήσει τις λεγόμενες Κινητές Μονάδες, που κάνουν καθημερινά χιλιάδες rapid tests σε όλη τη χώρα. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γινόταν με την πανδημία αν ο ΕΟΔΥ παρέμενε ΝΠΔΔ.
Ιδεοληψίες έχει και η ΝΔ, ειδικά στο χώρο της υγείας. Διακηρύσσει ότι επιδιώκει την οικοδόμηση ενός δημόσιου συστήματος υγείας, που θα αξιοποιεί και τον ιδιωτικό τομέα. Όμως, ουδέποτε μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις της ΝΔ έχουν κάνει πράξη τις διακηρύξεις της. Στην πράξη παραμένουν εξίσου κρατιστές, ενώ ο ιδιωτικός τομέας παραμένει στο απυρόβλητο.
Για να μην αναφερθώ στα παλιά, θα σταθώ σε ένα πρόσφατο παράδειγμα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να στήσει ένα κρατικό δίκτυο με μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας στα αστικά κέντρα. Πρόκειται για τις επονομαζόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ), οι οποίες έχουν μείνει στα αζήτητα με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ.
Βέβαια, ενώ προεκλογικά αρχικά η ΝΔ έλεγε ότι θα τις κλείσει, αργότερα έλεγε ότι θα τις εντάξει στα οικεία κέντρα υγείας, τελικά δεν έκανε τίποτε. Συν τοις άλλοις, οι ΤοΜΥ χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και ουδείς μπορεί να τις αγγίξει… Διότι αν έκλειναν, η Ελλάδα θα καλούνταν να επιστρέψει τους πόρους!
Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει περίπου 130 μονάδες, που πρακτικά είναι στον αέρα, εδώ και 2 χρόνια. Και ελάχιστα αξιοποιήθηκαν στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Το πόρισμα της αξιολόγησης τους δείχνει ότι έχουν μεγάλα κενά σε ιατρικό προσωπικό, αλλά το κύριο πρόβλημά τους είναι ότι δεν εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας στην κοινότητα.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν δείχνουν να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Όπως έχουν δείξει όλες οι μελέτες Ελλήνων και ξένων ειδικών, είναι αδήριτη ανάγκη να κάνουμε δομικές αλλαγές στη διοίκηση, οργάνωση και χρηματοδότηση του συστήματος υγείας. Π.χ. να συγχωνεύσουμε ή να αλλάξουμε χρήση σε αρκετές νοσοκομειακές μονάδες, που σήμερα δεν προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες.
Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα έχουμε αντιδράσεις από το ΣΥΡΙΖΑ, τους συνδικαλιστές (και όπως δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις) και το ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη. Θα κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, για κατάρρευση και άλλα τέτοια συνθήματα της δεκαετίας του 80. Λαμβάνοντας υπόψη τις παλινωδίες της κυβέρνησης στην πανδημία και τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, δεν βλέπω ότι έχει το πολιτικό κεφάλαιο για να συγκρουστεί και να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ