Εκπλήξεις επεφύλασσε αυτή η εκλογική διαδικασία και σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα από το χώρο της Υγείας που εκλέγονται βουλευτές και εκείνα που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους.
Θρίλερ στο Δυτικό Τομέα Αθηνών με την επανεκλογή Κουρουμπλή. Συγκεκριμένα, μόλις 5 ψήφοι χωρίζουν τον Παναγιώτη Κουρουμπλή από την επανεκλογή του στη Βουλή, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Ο πρώην Υπουργός Υγείας της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 13.684, με το Θανάση Παπαχριστόπουλο, πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ, να κατακτά την 4η θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Β2′ Δυτικό Τομέα Αθηνών και να εισέρχεται όπως όλα δείχνουν στη Βουλή με 13.684 ψήφους.
Εκτός Κοινοβουλίου μένει, δυστυχώς, και ο γιατρός Κώστας Μπαργιώτας. Ο βουλευτής ήταν υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στη Λάρισα και συγκεντρώνει 4808 ψήφους.
Τρίτος σε σταυρούς από το κόμμα του ΚΙΝΑΛ στο Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών είναι ο Αθανάσιος Ασκητής. Ο διδάκτωρ Ψυχιατρικής του Παν/μίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας όμως δεν καταφέρνει να εισέλθει στο κοινοβούλιο.
Δεν καταφέρνει να εκλεγεί, όμως, ούτε ο Δημήτρης Κρεμαστινός, παρότι είναι πρώτος σε σταυρούς, με διαφορά από τη δεύτερη υποψήφια στο ψηφοδέλτιο, Λ. Φτακλάκη. Ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην υπουργός Υγείας ήταν υποψήφιος βουλευτής στα Δωδεκάνησα με το ΚΙΝΑΛ. Τέσσερις έδρες της περιφέρειας πήγαν στη ΝΔ και μία στο ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτός Βουλής μένει και ο Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα στη Φωκίδα. Ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, ορθοπεδικός χειρουργός και ταξίαρχος ε.α., κατέβηκε με το κόμμα της ΝΔ, από το οποίο κατάφερε να εκλεγεί ο Ιωάννης Μπουγάς.
Οι 5287 σταυροί που συγκεντρώνει ο Σταμάτης Πούλης, πρώην πρόεδρος εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν ήταν αρκετές για να εκλεγεί. Ο κ. Πούλης ο οποίος είχε συγκρουστεί δημοσίως με τον Παύλο Πολάκη, ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Δυτικής Αττικής.
Δεν μπαίνει στη Βουλή ούτε ο Φαρμακοποιός Μπάμπης Καραθάνος, ο οποίος κατέβηκε με τη ΝΔ στο Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών. Από το 2013 έως το 2015 διετέλεσε σύμβουλος των υπουργών Υγείας για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής.
Το δίδυμο του Υπουργείου Υγείας πάντως ξαναμπαίνει στη Βουλή, με τους δύο υποψήφιους κρητικούς βουλευτές να κατακτούν τις πρώτες θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο περιφέρειες.
Ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας στο Ρέθυμνο, συγκεντρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων από τους υποψηφίους του κόμματος. Ο Ανδρέας Ξανθός συγκεντρώνει 10.041 ψήφους και ειναι πρώτος από όλους τους υποψηφίους με δεύτερο τον Ιωάννη Κεφαλογιάννη της ΝΔ, που συγκεντρώνει 9.782 ψήφους.
Στα Χανιά, όμως, αν και ο Παύλος Πολάκης (15.309) βγαίνει πρώτος και με διαφορά σε ψήφους από το δεύτερο Γ. Σταθάκη (11.649), τον χωρίζουν πάνω από 1000 ψήφοι από την πρώτη βουλευτή του νόμου, τη Ντόρα Μπακογιάννη, που συγκεντρώνει 16.355 ψήφους. Τη μοναδική έδρα της Σάμου κερδίζει ο Χριστόδουλος Στεφανάδης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που κέρδισε άλλωστε και τις 7 μονοεδρικές περιφέρειες. Ο καθηγητής Καρδιολογίας, το όνομα του οποίου ακούστηκε και για τη θέση του Υπουργού Υγείας συγκέντρωσε 3.268 ψήφους.
Από το ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται μόλις ένας βουλευτής στην περιφέρεια των Τρικάλων. Πρόκειται για το Σάκη Παπαδόπουλο, ιατρό-ειδικό παθολόγο και τομεάρχης Υγείας του κόμματος. Από το ΚΙΝΑΛ μοναδικός βουλευτής από την περιφέρεια Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών εκλέγεται ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρώην Υπουργός Υγείας συγκεντρώνει μέχρι στιγμής 9.816 σταυρούς.
Βουλευτές επανεκλέγονται και οι δύο τελευταίοι Υπουργοί Υγείας της Νέας Δημοκρατίας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, οποίος αναμένεται να αναλάβει το Υπουργείο Ανάπτυξης στη νέα Κυβέρνηση, έρχεται δεύτερος με 67.966 σταυρούς στη Β1’ περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών, μετά τον Κωστή Χατζηδάκη. Ο Μάκης Βορίδης αναδεικνύεται δεύτερος στην Α’ εκλογική περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, με 42.372 σταυρούς, με πρώτη τη Γεωργία Μαρτίνου. Μετά τις καραμπόλες ο κ. Βορίδης αναμένεται να τοποθετηθεί επικεφαλής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο χώρος της Υγείας κυριάρχησε στην Α’ Αθηνών, αναδεικνύοντας 3 βουλευτές από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αν και νικήτρια αναδεικνύεται η Όλγα Κεφαλογιάννη, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Βασίλης Κικίλιας με 37.924, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει το τιμόνι του Υπουργείου Υγείας. 3ος σε ψήφους από το κόμμα που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας είναι ο Θάνος Πλεύρης (29.640) και 4ος, με μικρή διαφορά από τον κ. Πλεύρη, ο πρώην Υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης (29.474).
Με σχεδόν το σύνολο των σταυρών να έχει καταμετρηθεί, δεύτερος αναδεικνύεται για τη ΝΔ στην περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς. Μπαίνει στη Βουλή με τον Κώστα Καραγκούνη, που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους και τον Σπήλιο Λιβανό που αναδείχθηκε 3ος.
Στη Βουλή μπαίνει όμως και το δίδυμο των τομεαρχών Υγείας της Ν.Δ., με το Βασίλη Οικονόμου να συγκεντρώνει 18.459 ψήφους στην Α’ περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, κατακτώντας την 4η θέση σε σταυρούς στο εν λόγω ψηφοδέλτιο, όπως και ο Ιάσωνας Φωτήλας, ο οποίος συγκεντρώνει 14.873 σταυρούς στην περιφέρεια της Αχαΐας. Στη Λάρισα εκλέγεται με τη ΝΔ ο ιατρός, αναισθησιολόγος-εντατικολόγος, Χρήστος Κέλλας.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ