Κανένα απολύτως όφελος για την καρδιαγγειακή υγεία δεν έχουν οι πολυβιταμίνες, όπως έδειξε η μεγάλη ανασκόπηση, που αφορούσε περίπου 2 εκατ. ανθρώπους για χρονικό διάστημα 12 ετών!
Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο επιστημονικό περιοδικό Circulation: Cardiovascular Quality and Results. Οι ερευνητές εξέτασαν αν η κατανάλωση πολυβιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής μετάλλων είναι σε θέση να αποτρέψει εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Πολλές μελέτες έχουν αναζητήσει στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτήν την ιδέα. Όμως, έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής αυξάνεται συνεχώς κυρίως στις ΗΠΑ, τροφοδοτώντας μία βιομηχανία πολλών δις δολαρίων.
Έγκυρες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στις ΗΠΑ περίπου οι μισοί ηλικιωμένοι λαμβάνουν καθημερινά κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με πολυβιταμίνη, αν και αποδείξεις για τα οφέλη δεν υπάρχουν. Αντιθέτως, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με πολυβιταμίνες δεν έχουν οφέλη για την υγεία μας.
Σε μια προσπάθεια διαλεύκανσης της υπόθεσης, Αμερικανοί επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιολογίας Joonseok Kim στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα συγκέντρωσαν και ανέλυσαν δεδομένα από 18 κλινικές δοκιμές και μελέτες στο γενικό πληθυσμό.
Η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων των μελετών έδωσε στην ερευνητική ομάδα ένα σύνολο δεδομένων, που ισοδυναμούσε με την παρακολούθηση περισσότερων από 2 εκατομμυρίων συμμετεχόντων για μέσο όρο 12 ετών. Η ανάλυση εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης πολυβιταμινών και συμπληρωμάτων μετάλλων και αρκετών καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως του εγκεφαλικού επεισοδίου και της στεφανιαίας νόσου.
Συνολικά, λοιπόν, δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση. Η χρήση των συμπληρωμάτων «φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αλλά αυτό διαπιστώθηκε ότι είναι μη στατιστικά σημαντικό, όταν εξετάζεται μόνο με δεδομένα από τις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές».
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο», παραδέχεται ο καθηγητής Kim, «να πείσει κανείς τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των επιστημόνων για τη διατροφή, να αναγνωρίσουν ότι τα πολυβιταμινούχα και μεταλλικά συμπληρώματα δεν έχουν επίδραση στις καρδιαγγειακές παθήσεις». Όμως αυτή φαίνεται ότι είναι η πραγματικότητα…
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ