Τις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα για τον ιατρικό κλάδο συζήτησαν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και το Προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας υπουργείου Εργασίας διευκρινίστηκε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα εξαρτώνται πλέον από το εισόδημα, ενώ δεν θα υφίστανται οι ασφαλιστικές κλάσεις.
Αντί αυτών, ορίζονται επτά κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών, τις οποίες θα μπορούν να επιλέξουν με ελεύθερη βούληση, με δεδομένο ότι ανάλογα με τις καταβολές που θα προτιμήσουν θα καθοριστεί και το ύψος της σύνταξης τους.
Στο πνεύμα ενός ανταποδοτικό συστήματος, που φαίνεται να ικανοποιεί τον κλάδο, οι καταβολές των ιατρών θα αρχίζουν από 210 ευρώ και πιθανότατα να κλιμακώνονται έως τα 566 ευρώ μηνιαίως.
Μάλιστα, στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν ευνοϊκοί όροι για τους νέους γιατρούς, συγκεκριμένα, μια περίοδος των πέντε πρώτων ετών επαγγελματικής δραστηριότητας κατά την οποία οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι μειωμένες στα 126 ευρώ μηνιαίως.
Σε ότι αφορά τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς θα καταβάλουν μόνο μία ασφαλιστική εισφορά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο αριθμός των εργοδοτών, το κατώτερο όριο της οποίας θα είναι τα 252 ευρώ το μήνα.
Αύξηση προβλέπεται στις κύριες συντάξεις μετά τα 30 έτη ασφάλισης για τους νέους συνταξιούχους που θα συνταξιοδοτηθούν από εδω και πέρα, ενώ οικονομικά κίνητρα σχεδιάζονται για όσους εργάζονται έως και τα 42 έτη.
Επίσης, θα υπάρξει μέριμνα για τους γιατρούς που θα συνταξιοδοτηθούν από το δημόσιο, αλλά επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα στον ιδιωτικό χώρο. Συγκεκριμένα, το ποσοστό παρακράτησης της σύνταξης θα πέσει στο μισό, από το 60% στο 30%, με την στόχο να καταργηθεί πλήρως.
Από την μεριά του, ο ΠΙΣ ζήτησε να συνυπολογισθούν οι αυξημένες εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα των μονοσυνταξιούχων, ώστε να τους αποδοθούν και τα απαραίτητα ποσά.
Στην ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ δεσμεύεται ότι θα μελετήσει διεξοδικά τις αλλαγές, ενώ έθεσε ακόμη το ζήτημα της διάλυσης του Ταμείου των Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και τις «απαράδεκτες υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα προς τον κλάδο με βασικό πρόβλημα την δραματική καθυστέρηση στην απόδοση των συντάξεων» όπως τις χαρακτηρίζει .
Για το επίμαχο θέμα ο ΠΙΣ προέβαλε το αίτημα να ορισθεί νέος εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στο ΤΣΑΥ, προκειμένου να επιτευχθεί η αναδιοργάνωσή του αλλά και η άμεση καταγραφή της περιουσίας του.
Ακόμη, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα ενός νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου «να μετατραπεί το ΤΣΑΥ σε επαγγελματικό ταμείο, δεδομένου ότι η ευκαιρία αυτή χάθηκε για τον κλάδο την περίοδο 2012-14».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η Α’ Αντιπρόεδρος, Άννα Μαστοράκου, ο Β’ Αντιπρόεδρος Παύλος Καψαμπέλης, ο Γενικός Γραμματέας, Γιώργος Ελευθερίου και ο Ταμίας τους ΠΙΣ, Βασίλης Ψυχογυιός.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ