Η αποστολή μίας φωτογραφίας «selfie» στον γιατρό θα μπορούσε να είναι ένας φθηνός και απλός τρόπος για την ανίχνευση καρδιακών παθήσεων! Αυτό τουλάχιστον δείχνει νέα έρευνα, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση των φωτογραφιών του προσώπου.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο European Heart Journal. Η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ένας αλγόριθμος υπολογιστών βαθιάς μάθησης για τον εντοπισμό της στεφανιαίας νόσου, αναλύοντας 4 φωτογραφίες του προσώπου ενός ατόμου.
Αν και ο αλγόριθμος πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω και να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων και από διαφορετικές φυλές, οι ερευνητές λένε ότι έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διαλογής, που θα μπορούσε να εντοπίσει πιθανές καρδιακές παθήσεις σε άτομα στο γενικό πληθυσμό, τα οποία θα μπορούσαν να παραπεμφθούν για περαιτέρω εξετάσεις.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Κίνα από ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Zhe Zheng, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Νοσημάτων και αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Fuwai, της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών στο Πεκίνο.
Γενικά, είναι ήδη γνωστό ότι ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων:
Ωστόσο, μέχρι πρότινος δεν υπήρχε τρόπος να προβλεφθεί και κυρίως να ποσοτικοποιηθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων. Ο καθηγητής Zheng και οι συνεργάτες του σχεδίασαν μία πρωτοποριακή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 5.796 ασθενείς από οκτώ νοσοκομεία στην Κίνα μεταξύ Ιουλίου 2017 και Μαρτίου 2019.
Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για να διερευνηθούν τα αιμοφόρα αγγεία τους, όπως στεφανιαία αγγειογραφία ή αγγειογραφία στεφανιαίας αξονικής τομογραφίας (CCTA). Χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες εκπαίδευσης (5.216 ασθενείς, 90%) ή επικύρωσης (580, 10%).
Οι ερευνητές έβγαλαν 4 φωτογραφίες προσώπου με ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές: μία μετωπική, δύο προφίλ και μία άποψη της κορυφής του κεφαλιού. Επίσης, πήραν συνέντευξη από τους ασθενείς για να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τον τρόπο ζωής και το ιατρικό ιστορικό.
Οι ακτινολόγοι εξέτασαν τις αγγειογραφίες των ασθενών και αξιολόγησαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ανάλογα με το πόσα αιμοφόρα αγγεία είχαν στένωση πάνω από 50% και την τοποθεσία τους. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την επικύρωση του αλγορίθμου βαθιάς μάθησης.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές δοκίμασαν τον αλγόριθμο σε 1.013 ασθενείς από εννέα νοσοκομεία στην Κίνα, οι οποίοι εγγράφηκαν μεταξύ Απριλίου 2019 και Ιουλίου 2019. Η πλειονότητα των ασθενών σε όλες τις ομάδες ήταν φυσικά Κινέζοι, δηλαδή, δεν υπάρχουν δεδομένα για άτομα άλλων φυλών
Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αλγόριθμος υπερέβη τις υπάρχουσες μεθόδους πρόβλεψης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εύκολα για την πρόβλεψη πιθανών καρδιακών παθήσεων βάσει μόνο των φωτογραφιών του προσώπου. Τα μάγουλα, το μέτωπο και η μύτη συνέβαλαν περισσότερες πληροφορίες στον αλγόριθμο από άλλες περιοχές του προσώπου.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Κινέζος καθηγητής, «πρέπει να βελτιώσουμε την ειδικότητα, καθώς ένα ψευδώς θετικό ποσοστό έως και 46% μπορεί να προκαλέσει άγχος και ταλαιπωρία στους ασθενείς, καθώς και να υπερφορτώσει τις κλινικές κλινικές με ασθενείς που απαιτούν περιττές εξετάσεις».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ