Οι παράμετροι που συνθέτουν την εξέλιξη των προϋπολογισμών και οι επιδράσεις του clawback συζητήθηκαν στο πλαίσιο πρώτου πάνελ του 5ου MedTech Conference.
Η συζήτηση άνοιξε με μια έντονη αναφορά στα φαινόμενα σπατάλης και τις υποθέσεις διαφθοράς, που συνέβαλαν στον εκτροχιασμό της δαπάνης, καθώς και τις προσπάθειες περιορισμού και ελέγχου τους. «Μπήκαν συστήματα αυστηροποίησης», ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απ. Βαλτάς, σημειώνοντας πως «αν και υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι αδικούνται, όταν μπήκε ο «κόφτης», ορθώς, μειώθηκαν οι ανεξέλεγκτες συνταγογραφήσεις».
«Αν επιβάλλεις τέτοιο clawback οδηγείς την εκάστοτε εταιρεία στο κλείσιμο», ανέφερε ο Π. Στραβόλαιμος, μέλος του ΔΣ του ΣΕΙΒ και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Menarini Diagnostics. Όπως είπε ο κ. Στραβόλαιμος υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο claw back σε διαφορετικές κατηγορίες. Δηλαδή δεν υπάρχει ξεκάθαρο σκεπτικό προϋπολογισμού και οι πολίτες δεν γνωρίζουν που πάνε τα χρήματα τους. «Με τα άυλα barcode έγινε κάποια δουλειά», σημείωσε.
«Στόχος είναι έχουμε έναν ασθενή σήμερα με τα κατάλληλα φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρ. Δαραμήλας. Αλλά όπως σημείωσε, τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε αύξηση 15% στον πληθυσμό με σακχαρώδη διαβήτη. «Ποια η αύξηση του προϋπολογισμού για αυτό;», διερωτήθηκε.
Αναφέρθηκε, δε, στις τελευταίες αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού, όπου έγινε μια κατάτμηση του σχετικού κωδικού, με αναδιανομή των ποσών, που αφήνει σοβαρές ασάφειες και ανησυχία για την επάρκεια του.
«Χρειάζονται ριζικές αλλαγές καθώς υπάρχουν πολλοί τύποι διαβήτη και διαφορετικές ανάγκες», πρόσθεσε ο κ. Δαραμήλας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, το Μητρώο έχει καταγράψει 400 χιλιάδες άτομα με διαβήτη, εκ των οποίων οι περίπου 30 χιλιάδες είναι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τ.1, όταν μελέτη (με στοιχεία ΕΟΠΥΥ) το 2016 προσδιόριζε τα άτομα με διαβήτη σε 650 χιλιάδες. 965 χιλιάδες υπολόγιζε το Νοέμβριο 2018 το σύνολο των ατόμων με διαβήτη η ΗΔΙΚΑ, εκ των οποίων περίπου 50 χιλιάδες είναι τύπου 1.
«Αν κάνουμε τον υπολογισμό, βάσει του αριθμού της ΗΔΙΚΑ, τότε ο προϋπολογισμός μόνο για τις ταινίες μέτρησης σακχάρου θα έπρεπε να είναι 151 εκατ. ευρώ. Αλλά, αυτό δεν είναι αναγκαίο», ανέφερε ο κ. Δαραμήλας, εξηγώντας πως στον εξορθολογισμό συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες. «Ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται να εισάγει ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων που αποζημιώνει, για τον εξορθολογισμό των δαπανών και να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του κάθε ατόμου που έχει απέναντι του. Κάθε ασφαλισμένος έχει διαφορετικές ανάγκες», διευκρίνισε.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, πάντως, ανέφερε πως τόσο ο Υπουργός όσο και ο Υφυπουργός Υγείας δεν έχουν απαντήσει στις προσκλήσεις του Συλλόγου για συζήτηση των θεμάτων. Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό του 2019, ο κ. Στραβόλαιμος ανέφερε πως η συνολική δαπάνη για τον διαβήτη, χωρίς τις αντλίες έγχυσης ινσουλίνης, θα φθάσει τα 70 εκατ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός θα είναι κατά εκτίμηση στα 62 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Στραβόλαιμο οι εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν έως και 27%, «πως θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι εταιρείες». Αν και είναι άγνωστο αν θα υπάρξει αύξηση των προϋπολογισμών, στην πρωινή κλειστή συνάντηση η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θ. Καρποδίνη ανέφερε ότι υπάρχουν συζητήσεις, με το Υπουργείο Οικονομικών για αναμόρφωση του ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες στο χώρο της υγείας, με μείωση ακόμη και έως 10%.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ