Στο 80% φτάνει η επίδραση του καπνού στην εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με όσα ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης ανακοίνωσε σε Επιστημονική Διημερίδα της ΕΛΛΟΚ για τον καρκίνο του Πνεύμονα με τίτλο «Η Αναπνοή μας, η Ζωή μας».
Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αναμένεται να επηρεάσει θετικά την προσπάθεια για τον έλεγχο του καρκίνου, ενώ σημαντικό είναι το έργο του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, στην αξιοποίηση καινοτόμων θεραπειών και διαγνωστικών μέσων.
Η ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, οι τελευταίες εξελίξεις της γενετικής και της μοριακής βιολογίας για την διάγνωση και την πρόγνωση του καρκίνου καθώς και η συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της διημερίδας.
Κατά την επίσημη έναρξη της Διημερίδα ο κ. Μπεχράκης, επεσήμανε την ανάγκη για την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, χωρίς καμία υποχώρηση, η οποία θα πρέπει να συνοδευτεί με παρεμβάσεις στα σχολεία, προκειμένου να επενδύσουμε στην δημιουργία ανάλογης κουλτούρας στους νέους της χώρας μας.
Στη συνέχεια, ο Πνευμονολόγος, κος Γεώργιος Πολίτης, μίλησε για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία μας γενικά και ειδικότερα για το ρόλο του στην εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα και ο κος Αλέξανδρος Αρδαβάνης.
Ο ουσιαστικός ρόλος των άτυπων φροντιστών στον καρκίνο του πνεύμονα καθώς και η ανάγκη για ανακουφιστική φροντίδα συζητήθηκαν στην δεύτερη ενότητα. Η Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ και Πρόεδρος της ECPC, Καίτη Αποστολίδου αναφέρθηκε στο ρόλο των άτυπων φροντιστών των ασθενών με καρκίνο, και την έλλειψη κάθε πρόνοιας και υποστηρικτικών μέτρων που υπάρχουν για άλλες κατηγορίες φροντιστών ασθενών.
Η MSc Νοσηλεύτρια Παθ/κής Ογκ/γίας και Χημ/πείας Γυν/κού Καρκίνου Νοσ. “‘Έλενα Βενιζέλου”, Ειρήνη Θρουβάλα επεσήμανε ότι η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για την φροντίδα των άτυπων φροντιστών κατά τη διαμόρφωση πολιτικών υγείας για τον καρκίνο.
Η συντονίστρια της Εθνικής Επιτροπής για την Ανακουφιστική Φροντίδα, Δρ. Ε. Βαθάκου, έθιξετο υπό ανάπτυξη Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο με σύνθημα “My Care, my Right” , το οποίο θα καλύψει το ⅓ των αναγκών της χώρας.
Η Εργασιακή Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Ελισσάβετ Γεωργίου αναφέρθηκε στις ανάγκες στήριξης των μελών της οικογένειας και των ασθενών ώστε να μπορέσουν να διαχειρισθούν τα συναισθήματα, τους φόβους και τις εντάσεις που προκαλεί η σοβαρή απειλητική για τη ζωή ασθένεια.
Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση αποτέλεσε το θέμα της 3ης ενότητας κατά την οποία ο Αν. Καθ. κος Μ. Καραμούζης, εστίασε στους κινδύνους της θρόμβωσης που σχετίζεται με τον καρκίνο και παρουσίασε τις νέες κατευθυντηρίες οδηγίες για την πρόληψη και θεραπεία της θρόμβωσης, ενώ
Ο ογκολόγος Ν. Τσουκαλάς τόνισε την ανάγκη της προσεκτικής αξιολόγησης των πρώιμων συμπτωμάτων και του ιστορικού του ασθενούς από τους γιατρούς ΠΦΥ ή και άλλων ειδικοτήτων προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή, έγκαιρη διάγνωση.
Η RN, MSc, Μαρία Δημουλά ανακοίνωσε το πρόγραμμα ένταξης ασθενών μονάδας ΠΦΥ στην Αθήνα σε προ-συμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο.
Στις τελευταίες εξελίξεις της έρευνας σχετικά με νέες καινοτόμες θεραπείες αλλά και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου με τη χρήση εξειδικευμένων βιοδεικτών, αναφέρθηκε ο ογκολόγος, Ι. Μούντζιος.
Επιπλέον, αναδείχθηκαν σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και η ανάγκη να αξιοποιηθούν σωστά προς όφελος των ασθενών, με τον αιματολόγο και Συντονιστή του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας, Κ. Σταματόπουλο.
Ο Αν. Καθ. Χειρουργικής Θώρακα ΕΚΠΑ, Περικλής Τόμος παρουσίασε τις δυνατότητες χειρουργικής εκτομής του καρκίνου του πνεύμονα.
Ο Μεταδιδακτορικός Επιστημονικός Συνεργάτης Εργ. Ιατρικής Φυσικής, Τμ. Ιατρικής ΑΠΘ, Δρ Χ. Φραντζίδης, εστίασε την παρουσίαση του στην αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων (ΒigData) και state-of-the-art προγράμματων υψηλής τεχνολογίας. Ο Επίκ. Καθ. Ανακουφιστικής Φροντίδας, Στ. Κατσαραγάκης, Τμ. Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού χρηματοδοτούμενου προγράμματος FP7 eSMART, που τελείωσε πρόσφατα.
Ο Διευθυντής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Γνώμων Πληροφορική ΑΕ Δρ. Αλέξανδρος Mπέρλερ παρουσίασε την εφαρμογή EPIONE για την διαχείριση του χρόνιου πόνου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ασθενείς για τη διαχείριση του πόνου στον καρκίνο.
To νέο πρόσφατα εγκριθέν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνητικό έργο ΕRAperMED BronchoBOC για την Δημιουργία Πλατφόρμας Βιοψιών σε “τσίπ”για την πρόβλεψη της απόκρισης ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στην ανοσοθεραπεία παρουσίασε η Πνευμονολόγος, Ερευνήτρια Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικων Επιστημων “Αλεξανδρος Φλεμινγκ” Δρ. Μ. Τσουμακίδου,. Η πλατφόρμα αυτή αποτελεί το αντικείμενο του νέου ερευνητικού έργου ΕRAperMED-BronchoBOC στο οποίο η ΕΛΛΟΚ, ως φορέας εκπροσώπησης ασθενών, συμμετέχει ως ισότιμος εταίρος έρευνας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ