Η υγεία είναι αγαθό πρώτιστης προτεραιότητας που συμβάλλει στην ατομική και οικογενειακή ευημερία, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Ο στόχος των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη είναι «Υγεία για Όλους το 2020» με την παροχή επαρκών και ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, φραγμούς και προαπαιτούμενα, και με την πλέον αποδοτική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Για το σκοπό αυτό απαιτούνται ριζικές αναθεωρήσεις που θα ενισχύσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, την αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών, τη Δημόσια Υγεία και την Πρόληψη, και που θα περιορίσουν τις κοινωνικές ανισότητες στο χώρο της υγείας, μέσω και οργανωμένου δικτύου προνοσοκομειακής-επείγουσας και νοσοκομειακής περίθαλψης, στο ΕΚΑΒ και το ΕΣΥ, 24ώρου βάσης.
Στην Ελλάδα, η τεράστια προσφορά του ΕΣΥ που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, συνέβαλε αποφασιστικά, παρά τις ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες, στη διαμόρφωση ενός ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου υγείας του ελληνικού πληθυσμού. Η οικονομική όμως κρίση δημιούργησε νέες απειλές και προσέθεσε σημαντικά εμπόδια πρόσβασης στο ΕΣΥ, κυρίως για τους άνεργους και τους ανασφάλιστους, που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. Ήδη, το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης και με δεδομένα τα περιοριστικά πλαίσια των δανειακών μας υποχρεώσεων, προώθησε σημαντικές αλλαγές με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, του νέου ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΔΥ), τη διοικητική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων, το νέο σύστημα προμηθειών, την ολοκλήρωση μηχανογραφημένων συστημάτων, την εφαρμογή σύγχρονης πολιτικής για το φάρμακο (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, προώθηση γενοσήμων, εφαρμογή πρωτοκόλλων), ενώ περιόρισε τη σπατάλη και τη διαφθορά και απέτρεψε επώδυνα μέτρα, όπως η συμμετοχή των 25 ευρώ για κάθε νοσηλεία.
Θέσεις:
Ζ1. Να διαμορφώσουμε εθνική πολιτική υγείας διακομματικής στήριξης, που θα σχεδιάσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, θα προγραμματίσει τη βέλτιστη κατανομή πόρων και θα θέσει στο επίκεντρο την ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα για κάθε έλληνα πολίτη, με βάση και τους στόχους της ΕΕ για το 2020.
Ζ2. Να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική και άμεση πρόσβαση σε ένα βασικό πακέτο παροχών, που θα περιλαμβάνει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, τη Νοσοκομειακή περίθαλψη, την Πρόληψη και την Προαγωγή Υγείας, με επαρκείς υπηρεσίες, γιατρούς και νοσηλευτές, σε κάθε γεωγραφική περιοχή με την συμπληρωματική συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Ζ3. Να συμπληρώσουμε άμεσα το νέο ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την άμεση δημιουργία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού στα 350 «Κέντρα Υγείας» και σε κάθε δήμο της χώρας, με την αξιοποίηση των υπαρχόντων γενικών και οικογενειακών γιατρών και των γιατρών συναφών ειδικοτήτων (παθολόγοι και παιδίατροι) του δημόσιου και του συμβεβλημένου ιδιωτικού τομέα.
Ζ4. Να αναδιοργανώσουμε τις νοσοκομειακές υπηρεσίες και την επείγουσα προ-νοσοκομεική περίθαλψη (ΕΚΑΒ-ΤΕΠ-Εφημερίες) με βάση τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού κάθε περιφέρειας και να δημιουργήσουμε σύγχρονη – αποτελεσματική διοίκηση στα 80 νοσοκομειακά συγκροτήματα του ΕΣΥ, με αξιοκρατικά κριτήρια, διαφανείς διαδικασίες και αξιολόγηση της ποιότητας.
Ζ5. Να εφαρμόσουμε ενιαίο βαθμολόγιο – μισθολόγιο του ΕΣΥ, με κίνητρα στην απασχόληση και στις αμοιβές, και να ολοκληρώσουμε τα σύγχρονα συστήματα διοίκησης και χρηματοδότησης, με την εμπέδωση του κλινικού ελέγχου και της διοικητικής-οικονομικής αξιολόγησης.
Ζ6. Να ολοκληρώσουμε τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση στο χώρο του φαρμάκου, με την εξασφάλιση των αναγκαίων δημόσιων δαπανών που δεν πρέπει να μειωθούν περαιτέρω, με την ενσωμάτωση των πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στην ιδία συμμετοχή, με την προώθηση των γενοσήμων, με την παροχή κινήτρων στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με την άμεση πρόσβαση στα αναγκαία καινοτόμα φάρμακα, με την αντιμετώπιση όσων μέτρων αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, όπως η περιοριστική αναγραφή της δραστικής ουσίας, το πολύπλοκο σύστημα τιμολόγησης, τα πλαφόν στους γιατρούς και οι δυσβάσταχτες επιστροφές των εταιρειών.
Ζ7. Να διασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με τη βελτίωση της οργανωτικής του δομής και λειτουργίας, με στόχο να αποτελέσει το κύριο οργανισμό κοινωνικής και δημόσιας ασφάλισης υγείας, που θα συγκεντρώνει αποτελεσματικά τις εισφορές και τις επιχορηγήσεις μέσω της φορολογίας, σε ένα ενιαίο σύστημα, που θα διασφαλίζει το 6% του ΑΕΠ, για τις δημόσιες δαπάνες υγείας, επανα-διαμορφώνοντας τη συμμετοχή με βάση το εισόδημα και με ενιαίες εισφορές.
Ζ8. Να εξασφαλίσουμε την άμεση ανταπόκριση των κλάδων υγείας των επιμέρους ασφαλιστικών ταμείων, όπως και τη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσω του εποπτευόντων Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας. Το ρυθμιστικό του πλαίσιο θα περιλαμβάνει συμπληρωματικά τις καλύτερες και όχι όλες τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, με βάση κι εδώ την αξιολόγηση της ποιότητας.
Ζ9. Να οργανώσουμε τον ΕΟΠΥΥ με βάση εργαλεία της νέας δημόσιας διοίκησης, με ενημέρωση όλων των σημείων εξυπηρέτησης του πολίτη και με ηλεκτρονική ολοκλήρωση απλουστευμένων διαδικασιών. Οι συμβάσεις με όλους τους παρόχους θα πραγματοποιούνται στη βάση τιμή, ποσότητα και ποιότητα. Όλοι οι Έλληνες δικαιούνται την ηλεκτρονική κάρτα υγείας με βάση τον ΑΜΚΑ τους.
Ζ10. Να μειώσουμε τις κοινωνικές-οικονομικές ανισότητες με κύρια στρατηγική την προσφορά πλήρους πακέτου υπηρεσιών και στους ανέργους και τους απόρους συμπολίτες μας. Στο πλαίσιο αυτό και του ΕΟΠΥΥ, θα γίνει προσπάθεια να εφαρμοσθεί ειδική φορολόγηση από προϊόντα καπνού, αλκοόλ, κ.λπ., και συμπληρωματικά με ανάλογες εισφορές ή συμμετοχή των υψηλών εισοδημάτων.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ