Τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικούς τραυματισμούς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη.
Η μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που είχαν έναν ή περισσότερους εγκεφαλικούς τραυματισμούς είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια από αυτούς που δεν είχαν! Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στους ανθρώπους που είχαν τους τραυματισμούς τους στην ηλικία περίπου των 20 ετών, οι οποίοι είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν άνοια σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Πάντως, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες λένε ότι άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής είναι πιο σημαντικοί.
Η άνοια, μια ομάδα νόσων που περιλαμβάνει το Αλτζχάιμερ, επηρεάζει περίπου 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο – αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια!
Προηγούμενες έρευνες έχουν προτείνει μια σύνδεση μεταξύ τραυματισμών στον εγκέφαλο – οι κυριότερες αιτίες των οποίων είναι η πτώση, τα ατυχήματα με αυτοκίνητα και οι επιθέσεις – και την επακόλουθη άνοια, αλλά τα στοιχεία δεν ήταν σαφή.
Αυτή η νέα μελέτη, η οποία ακολούθησε ανθρώπους στη Δανία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 36 ετών, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υποστεί ακόμη και μια ήπια διάσειση είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν άνοια, με τον κίνδυνο να αυξάνεται με τον αριθμό των επεισοδίων διάσεισης και τη σοβαρότητα της βλάβης.
Ο τραυματισμός σε νεαρότερη ηλικία φαίνεται ότι αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης της κατάστασης, όπως βρέθηκε στην έρευνα. Όσοι είχαν τραυματιστεί στις ηλικίες των 30 ετών είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους, ενώ εκείνοι που είχαν τον τραυματισμό στη δεκαετία του ’50 είχαν μόνο 2% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν την πάθηση!
Ο Jesse Fann, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφοριστικών επιστημών στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σηάτλ, δήλωσε: «Η ανάλυσή μας αναδεικνύει ορισμένα πολύ σημαντικά ζητήματα, ιδίως ότι οι προσπάθειες πρόληψης τραυματικού εγκεφαλικού τραυματισμού, ιδιαίτερα στους νεότερους, ενδέχεται να είναι ανεπαρκείς με το τεράστιο και αυξανόμενο βάρος της άνοιας παγκοσμίως».
Πάντως, ο καθηγητής εξήγησε ότι ο πραγματικός κίνδυνος να πάθει κανείς άνοια μετά από τραυματισμό στον εγκέφαλο είναι μικρός, καθώς λιγότερο από το 5% των ανθρώπων στη μελέτη κατέληξε να πάθει άνοια και από αυτούς, περίπου το 5% είχε υποστεί ένα τραυματισμό στο κεφάλι.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονικό περιοδικό Lancet, (https://goo.gl/Dwr8fL) επικεντρώθηκε σε τραυματισμούς στον εγκέφαλο που αντιμετωπίστηκαν στο νοσοκομείο, αλλά τα δεδομένα δεν ανέδειξαν τις αιτίες.
Ο καθηγητής Fann τόνισε: «Τα ευρήματά μας δεν υποδηλώνουν ότι όποιος πάσχει από τραυματική εγκεφαλική βλάβη θα συνεχίσει να αναπτύσσει άνοια σε μεταγενέστερη ζωή».
Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε συγκεκριμένα τους εγκεφαλικούς τραυματισμούς που προκαλούνται από τον αθλητισμό, ο Δρ Mahmoud Maina, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Sussex, δήλωσε ότι η μελέτη «ενισχύει το γεγονός ότι τα αθλήματα στα οποία συμβαίνει τραυματισμός του κεφαλιού είναι επικίνδυνα και μας κάνουν να είμαστε ευάλωτοι στην άνοια” .
Πάντως, ο Δρ Doug Brown, επικεφαλής πολιτικής και έρευνας στην Alzheimer’s Society, δήλωσε ότι οι τραυματισμοί στον εγκέφαλο είναι ένας «πολύ μικρότερος παράγοντας κινδύνου σε σχέση με το κάπνισμα ή την καθιστική ζωή – παράγοντες κινδύνου που είναι πολύ πιο εύκολοι για όλους μας να κάνουμε κάτι».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ