Ένα σπίτι από το μέλλον που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και διακριτικής «παρακολούθησης» της υγείας των ηλικιωμένων δημιούργησε το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Πρόκειται για μια πλατφόρμα που βασίζεται στην πλέον σύγχρονη τεχνολογία και αυτοματισμούς προκειμένου να υποβοηθήσει και να διευκολύνει την διαβίωση των ηλικιωμένων.
Το έργο άρχισε το 2015 και αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργωντας ένα χώρο, στην πραγματικότητα μια Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Η πλήρως εξοπλισμένη οικία 60 m2, που βρίσκεται στην Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη στη Ναύπακτο.
Το εγχείρημα παρακολουθεί τα ηλικιωμένα άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις μέσα από μια μεγάλη γκάμα αισθητήρων βιοιατρικής φύσεως και συγκεκριμένα ενημερώνεται για την κινητική τους κατάσταση αλλά και για το περιβάλλον χώρο τους.
Αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης διαχειρίζονται την ενέργεια στον χώρο (π.χ. κατανάλωση ρεύματος) αλλά και την εκπομπή διοξειδίου. Στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητας έχει δοθεί έμφαση στην αλληλεπίδραση με τον χρήστη μέσω φωνητικών εντολών, αξιοποιώντας το σύστημα ενός «έξυπνου σπιτιού» αλλά και μια πλατφόρμα που ονομάζεται «Αλεξάνδρα».
Στο πλαίσιο του έξυπνου σπιτιού έχει αναπτυχθεί και ο «έξυπνος καθρέφτης» ο οποίος παρέχει ιατρικές υπηρεσίες ενημέρωσης, όπως για τους παλμούς της καρδιάς, ενώ στο μέλλον αναμένεται να δίνει πληροφορίες για την την κατάσταση του ύπατος, του ζαχάρου κ.ά..
Επίσης, έχει προβλεφθεί ένα παράθυρο επικοινωνίας με όσους εμπλέκονται με την υγεία των ηλικιωμένων, οικογένεια και ιατρό στέλνοντας τις μετρήσεις.Χάρη στο προηγμένο σύστημα ο φροντιστής ή συγγενής του ηλικιωμένου ενημερώνεται όταν αυτός βρίσκεται σε κλινδυνο.
Το οικιακό ρομπότ Ζαχαρίας, που κινείται αυτόνομα στον χώρο και επομένως ο ηλικιωμένος δεν χρειάζεται ο ίδιος να φορά αισθητήρες, προσφέρει αυτοματοποιημένες παροχές. Χάρη στο σύστημα αισθητήρων βιοιατρικής, οι οποίοι καταγράφουν, το ρομπότ ειδοποιεί τους ηλικιωμένους π.χ. για τον χρόνο που χρειάζονται για να σηκωθούν από το κρεβάτι, ή ακόμη υπενθυμίζει στους ηλικιωμένους εάν πήραν τα χάπια τους.
Το ρομπότ αναλύει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με χρήση εξελιγμένων αλγορίθμων, ενώ δεν καταγράφει εικόνα ή ήχο από σεβασμό στην ιδιωτικότητα του ατόμου. Με βάση τις πληροφορίες που συλλέγει ενημερώνει τους οικείους ή το γιατρό.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω οικία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου RADIO, το οποίο βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα πιο πετυχημένα έργα του Ορίζοντα 2020.
Στο έργο συμμετέχουν οι Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου, Δρ. Νικόλαος Βώρος, ο Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητής, Δρ. Χρήστος Αντωνόπουλος, ο Επιστημονικός Συνεργάτης Ερευνητής Δρ. Γεώργιος Κεραμίδας και οι εργαστηριακοί συνεργάτες Βασίλειος Τσακανίκας, MSc, Χρήστος Παναγιώτου, MSc, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, MSc, Βίκυ Μαράτου, MSc, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, MSc, Αλέξανδρος Σπουρνιάς, MSc, Δημήτρης Κατσιαδράμης και Θεόδωρος – Βασίλειος Σκανδάμης.
Ερευνητικές προοπτικές των δράσεων του εργαστηρίου και καθώς και τις δυνατότητες ευρωπαϊκών συνεργασιών έχουν διανοιχθεί στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου SMART4ALL, συνολικού προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, το οποίο θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2020 και συντονίζεται από το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών.
Πηγή : thebest. Gr, ipop.gr, aalhouse.esda-lab.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ