Νέο διευρυμένο πλαίσιο για τη χορήγηση φαρμάκων σε καρκινοπαθείς με μηδενική συμμετοχή ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πώς θα διασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση.
Πέραν των ογκολογικών φαρμάκων, τα οποία χορηγούνται δωρεάν, οι καρκινοπαθείς λαμβάνουν φάρμακα που σχετίζονται με τις επιπλοκές της ασθένειας ή με τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής (π.χ. φάρμακα υποστηρικτικά της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, αντιεμετικά, αντιθρομβωτικά, αναλγητικά, κορτιζονούχα σκευάσματα, αντιβιοτικά για λοιμώξεις που συνδέονται με τη χημειοθεραπεία κτλ). Τα δεύτερα, σε αντίθεση με τα φάρμακα που αφορούν στη θεραπεία της κύριας νόσου, μέχρι σήμερα χορηγούνταν με συμμετοχή.
Πάγιο αίτημα των ογκολογικών αρρώστων, οι οποίοι επιβαρύνονται με υψηλές συμμετοχές και για αρκετές διαγνωστικές εξετάσεις, ήταν η κατάργησή της. Την απαίτηση αυτή προτίθεται να ικανοποιήσει η Αριστοτέλους, η οποία προανήγγειλε την έλευση ενός νέου διευρυμένου πλαισίου για τη χορήγηση φαρμάκων σε καρκινοπαθείς, με μηδενική συμμετοχή.
“Με την αλλαγή αυτή προκύπτει μια σημαντική οικονομική ανακούφιση της ευαίσθητης και ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας των ασθενών με ογκολογικά προβλήματα, υλοποιώντας τη βασική πολιτική επιλογή της εγγυημένης και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, με σταδιακή μείωση της συμμετοχής τους στο κόστος” επισημαίνει το Γραφείο Τύπου.
Η Αριστοτέλους αποφεύγει, όμως, να διευκρινίσει σε ποια φάρμακα ακριβώς αναφέρεται και, παράλληλα, αποσιωπά την πηγή χρηματοδότησης της παροχής που εξήγγειλε.
Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης εντός του ορίου των 2.001 εκατ. ευρώ. Εφόσον, λοιπόν, οι δαπάνες δεν αυξάνονται το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς είναι ότι το ποσό κατά το οποίο θα μειωθεί η συμμετοχή των ασθενών θα μετακυληθεί στις φαρμακευτικές εταιρίες, μέσω clawback. Οι τελευταίες, όμως, έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής καθιστώντας την υπεύθυνη για τις συνέπειες τυχόν νέας αύξησης του clawback.
Αν και σχετική Υπουργική Απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί, το υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή στο αμέσως επόμενο διάστημα, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.
“Είναι μια θετική εξέλιξη” εκτιμούν εκπρόσωποι των ασθενών με καρκίνο με τους οποίους μίλησε το Virus. “Περιμένουμε ωστόσο να δούμε την εφαρμογή της” προσθέτουν.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ