Οι επενδύσεις, τα οφέλη από την καινοτομία και φαρμακευτική ανάπτυξη καθώς και οι παντέντες υπήρξαν ήταν ο πυρήνας συζήτησης των ομιλητών του πάνελ «Pharmaceutical Innovation: The future-proof investment» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανάφθηκε στο αντιστάθμισμα του clawback με επενδύσεις που δημιούργησαν θέσεις εργασίας, σημειώνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.
Στην προσέλκυση επενδυτών στην χώρα μας στάθηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών, Ολύμπιος Παπαδημητρίου. Κατόπιν της εμπειρίας της οικονομική κρίσης αλλά και της πανδημίας, το ενδιαφέρον θα πρέπει να στραφεί στην αποτελεσματική χρήση των δημοσίων πόρων, στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία και στα απομακρυσμένα συστήματα υγείας. Επίσης, ο κ. Παπαδημητρίου τάχθηκε υπερ της καινοτομίας και της βελτίωσης των εργαλείων στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για την αύξηση των επενδύσεων.
Τα πλεονεκτήματα της διάνοιξης των οριζόντων της φαρμακευτικής καινοτομίας επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής της AbbVie Pharmaceuticals SA, Πασχάλης Αποστολίδης. Συγκεκριμένα, η ροή πόρων στην κλινική έρευνα κάθε χρόνο στην Ευρώπη που ανέρχεται στα 36 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να αποφέρει με βάση την αναλογικότητα της οικονομίας και του πληθυσμού, 500 εκατομμύρια επενδύσεις στη χώρα μας. Η εξασφάλιση αυτών των εσόδων θα μπορούσε να συμβάλει στην επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό.
Το μήνυμα που πρέπει να ληφθεί από το βίωμα της πανδημίας είναι η σημασία της Υγείας και της συνεργασίας, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντήτης Pfizer για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Ζαχαρίας Ραγκούσης. Η Καινοτομία θα πρέπει να καταστεί εθνική στρατηγική βελτιώνοντας τις χαμηλές της επιδόσεις στον τομέα. Ενδεικτική είναι η πρόοδος της φαρμακευτικής καινοτομίας με τα εμβόλια εντός 16 μηνών πανδημίας,, ενώ υπογράμμισε τη δυσκολία στη διαδικασία παραγωγής τους, σημειώνοντας ότι κάθε παρτίδα του εμβολίου της Pfizer υπόκειται σε περισσότερους από 40 ποιοτικούς ελέγχους, 13 εκ των οποίων σε εξειδικευμένα κέντρα στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο η πνευματική ιδιοκτησία ώθησε την ανάπτυξη εμβολίων, ενώ η κατάργηση της πατέντας δεν θα διασφαλίσει την αύξηση διαθεσιμότητας. Από την πλευρά του Ο υπουργός Ανάπτυξης υπερασπίστηκε την πνευματική ιδιοκτησία και υποστήριξε ότι η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ είχε σκοπό να ανακινήσει τον διάλογος σχετικά με προβλήματα όπως , τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις φτωχές χώρες σε σύγκριση με τις πλούσιες. Ο κ. Φωεργιάδης υποστήριξε ότι «πρέπει και οι εταιρείες να βάλουν πλάτη στο πρόβλημα εμβολιασμού των φτωχών χωρών».
Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Vianex, Κωνσταντίνος Παναγούλιας ισχυρίστηκε ότι πρέπει να γίνουν τρία βήματα για να είναι «λαμπρό» το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με κινήσεις για την αναμόρφωση της: το clawback, η αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ καθώς και η στροφή στη βιοτεχνολογία.
Ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας χαρακτήρισε την φαρμακευτική παραγωγή ο Γενικός Διευθυντής του Boehringer Ingelheim, Δημήτρης Αναγνωστάκης, υπενθυμίζοντας ότι από το 2016 έως το 2019, η φαρμακευτική παραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 60%. Συνέχεια ζήτησε του διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της βιομηχανίας για τη στήριξη της τοπικής παραγωγής με στόχο η χώρα να εισέλθει στους παίκτες της φαρμακευτικής παραγωγής.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ