Σε ανοιχτή επιστολή προς όλα τα κόμματα το Συντονιστικό Όργανο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητά την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και της προληπτικής ιατρικής με οικονομικούς πόρους. Τελικό σχέδιο πρότασης κάθε κόμματος και προτάσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τη Δημόσια Υγεία και την κατάργηση του claw back αναμένει το Συντονιστικό Όργανο.
Με αφορμή την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών άμεσα το Συντονιστικό Όργανο υπενθυμίζει την συμβολή στη Δημόσια Υγεία των Ιδιωτικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες «καλύπτουν εδώ και χρόνια ανελλιπώς τις ανάγκες για παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τους πολίτες αυτής της χώρας». Με νόημα τονίζεται ότι καλύπτονται σε αυτό το πεδίο οι ανάγκες κατά 95% από τις ιδιωτικές μονάδες υγείας, αλλά «αμείβονται στο 30% των τιμών του κρατικού τιμολογίου που καθορίστηκε το 1991». Ακόμη οι μονάδες αυτές έχουν βιώσει υποκοστολογήσεις και περικοπές από το 2011 και μετά, εξαιτίας των μνημονίων. Ο κλάδος «έβαλε πλάτη» χωρίς να έχει πλέον περιθώρια και για αυτό ζητάαπό όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν και να αποστείλουν τις θέσεις τους για την Υγεία και ιδιαίτερα για « την Π.Φ.Υ. και για την κατάργηση του claw back, το οποίο είναι μείζονος σημασίας ζήτημα».
Παρά την αύξηση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων του ΕΟΠΥΥ κατά τη τελευταία διετία μετά από πιέσεις δεν επιλύθηκε το ζήτημα και πλέον ο πρόβλημα μεγαλώνει εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης και της εισαγωγής «νέων εξετάσεων στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, χωρίς αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού του».
Σε εκκρεμότητα παραμένει η αμοιβή της εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής πράξης για την αιμοληψία και τη γνωμάτευση εξετάσεων, σημειώνει το Συντονιστικό όργανο, σχολιάζοντας «νομοθετικά ορίστηκε πρόσφατα» αλλά «είναι μετέωρη, διότι αυτή εναπόκειται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ». Οι μονάδες της ΠΦΥ ζητούν την αξιοποίηση αυτής της νομοθεσίας άμεσα, ακόμα και χωρίς την απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.
Ακόμη, αίτημά τους είναι να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της Ομάδας Εργασίας για την εξάλειψη του claw back και να δημιουργηθεί επιτροπή παρακολούθησης της δαπάνης των εξετάσεων στην Π.Φ.Υ. Στο ίδιο σκεπτικό ζητάται η σύσταση επιτροπής για τις ενστάσεις των ποιοτικών κριτηρίων, «για τα οποία η θέση μας είναι ότι πρέπει να επανεξεταστούν, και η οποία θα πρέπει να αποτελείται από εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων, Ακτινολογικής Εταιρείας και ΕΕΑΕ».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ