Σειρά μέτρων με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) της Αττικής ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στα άλλα, θα γίνουν νέες προσλήψεις γιατρών (κυρίως επικουρικών όμως) και τραυματιοφορέων, συμμετοχή των κέντρων υγείας στις εφημερίες, αλλά και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
Όσον αφορά το τελευταίο, εντός του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει σε 4 νοσοκομεία ένα πιλοτικό πρόγραμμα ιχνηλάτισης των ασθενών στα ΤΕΠ. Με απλά λόγια, όλοι οι ασθενείς θα λαμβάνουν ένα “βραχιολάκι” (πρακτικά ένα QR Code), προκειμένου να καταγράφεται η πορεία τους μέσα στο τμήμα επειγόντων και να βρεθεί πού και γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις στη διεκπαιρέωση των περιστατικών.
Απώτερος στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2026 να υπάρξει ειδική εφαρμογή για κινητά που θα καταγράφει το χρόνο αναμονής σε κάθε εφημερεύον νοσοκομείο. “Με τον τρόπο αυτό κάθε πολίτης θα μπορεί να πληροφορείται έγκαιρα για το χρόνο αναμονής και να επιλέγει ποιο καλύπτει τις ανάγκες του”, σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι το ισχύον σύστημα εφημεριών στην Αττική με τις λεγόμενες Ομάδες Εφημέρευσης υφίσταται εδώ και 25 χρόνια με μικρές αλλαγές το 2004 και στη διάρκεια της πανδημίας. Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει το υπουργείο Υγείας, συνολικά, στη γενική εφημερία της Αττικής διακινούνται κατά μέσο όρο περίπου 2.200 ασθενείς.
Την 1η Νοεμβρίου, έγιναν κάποιες αλλαγές που είχαν θετικά αποτελέσματα σε 5 μεγάλα νοσοκομεία, αλλά προκλήθηκαν προβλήματα σε 3 νοσοκομεία: Γεννηματάς, Λαϊκό και Ιπποκράτειο. Για το τελευταίο, όπως είπε, έγιναν παρεμβάσεις και δρομολογούνται και νέες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ακόμη, ανέφερε ότι σχεδιάζεται ένα κέντρο ελέγχου, που θα ελέγχει το σύστημα και σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ να διοχετεύει τα περιστατικά στο κατάλληλο νοσοκομείο.
Όσον αφορά το προσωπικό, δρομολογούνται για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών οι ακόλουθες προσλήψεις:
Συνολικά, θα προσληφθούν 500 τραυματιοφορείς για όλα τα νοσοκομεία της χώρας μέσω ειδικού προγράμματος της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). “Η έλλειψη τραυματιοφορέων έχουμε διαπιστώσει ότι είναι μία από τις κύριες αιτίες, που υπάρχει καθυστέρηση στα ΤΕΠ και πιστεύουμε ότι με το νέο προσωπικό που θα προσληφθεί άμεσα θα βελτιωθεί σημαντικά η εξυπηρέτηση των ασθενών”, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός κα Ειρήνη Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι προωθείται η συμμετοχή των κέντρων υγείας στο σύστημα εφημέρευσης της Αττικής. “Υπάρχουν κέντρα υγείας στην Αττική, που δεν γνωρίζουν οι πολίτες τι είδους υπηρεσίες παρέχουν. Κι όμως, ορισμένα λειτουργούν ήδη σε 24ωρη βάση όπως το κέντρο υγείας Αλεξάνδρας, ενώ το κέντρο υγείας Κερατσινίου μπορεί και κάνει ακόμη και θρομβόλυση”, είπε.
Εκτός από τα κέντρα υγείας Αλεξάνδρας και Κερατσινίου, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν και εκείνα της Καλλιθέας, Αμαρουσίου και Ραφήνας (1η ΥΠΕ), Βάρης, Μεγάρων, Ελευσίνας και Περιστερίου (2η ΥΠΕ). “Οι πολίτες πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι για ένα ήπιο πρόβλημα υγείας όπως η γρίπη δεν χρειάζεται να πάει κάποιος σε εφημερεύον νοσοκομείο, αλλά να απευθυνθεί σε ένα κέντρο υγείας”, τόνισε η κα Αγαπηδάκη. Για το σκοπό αυτό, έχουν προγραμματιστεί 50 προσλήψεις επικουρικών ιατρών.
Στο μεταξύ βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την ανακαίνιση των ΤΕΠ και την προμήθεια νέου ιατρικού εξοπλισμού. Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο Αττικόν το νέο ΤΕΠ θα είναι σε χώρο 5.000 τ.μ. ενώ το σημερινό έχει μόλις 1.000 τ.μ. “Ζητούμε προκαταβολικά συγνώμη από τους πολίτες, καθώς μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα, θα υπάρξει ταλαιπωρία και καθυστερήσεις, αλλά μέχρι τις αρχές του 2026 σταδιακά τα ΤΕΠ θα αλλάξουν επίπεδο”, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Τέλος, θα υπάρξει συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ώστε 25 στελέχη του να βρίσκονται στα ΤΕΠ των μεγάλων εφημερευόντων νοσοκομείων και να καθοδηγούν τους πολίτες, απαλύνοντας το άγχος και το στρες. “Γενικότερα, θα εγκατασταθεί ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi) και τηλεοράσεις στους χώρους αναμονής, με στόχο κατά το δυνατόν να διευκολύνουμε τους πολίτες”, κατέληξε ο υπουργός.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ