Οι εξελίξεις στο πεδίο της Λοιμωξιολογίας παρουσιάζονται στο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων. Συγκεκριμένα το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων διεξάγεται στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani – Caravel από τις 7 έως 10 Μαρτίου 2024.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις για την γενετική στην υπηρεσία του λοιμωξιολόγου και για την θεραπευτική αντιμετώπιση των λοιμώξεων χωρίς αντιβιοτικά. Την εναρκτήρια διάλεξη του φετινού συνεδρίου πραγματοποίησε σήμερα η διακεκριμένη Ελληνίδα καθηγήτρια βιοηθικής Έφη Βαγενά, αναλύοντας τα ηθικά διλήμματα στο πλαίσιο αντιμετώπισης μεταδοτικών νοσημάτων. Η λήξη του συνεδρίου μας θα επισφραγιστεί με διάλεξη για την νέα επανάσταση στον χώρο των επιστημών, την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές της χρήσης της στην καθημερινή πρακτική των λοιμώξεων.
Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία Πανελλαδικών ομάδων εργασίας για εξειδικευμένα θέματα λοιμώξεων. Εκτιμάται ως μια αναγκαία εθνική προσπάθεια για να θέσει τις βάσεις για περαιτέρω διεθνείς συνεργασίες στον Ευρωπαϊκό και τον υπόλοιπο διεθνή χώρο.
Ο κλάδος αυτός καταπιάνεται με επίκαιρα ζητήματα όπως είναι η πανδημία COVID-19, τα νέα στελέχη του ιού SARS-CoV-2, η χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων, οι συν-επιδημίες άλλων ιογενών νοσημάτων του αναπνευστικού. Η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή στη συνεχή επιτήρηση των λοιμώξεων με μοριακές και άλλες νεότερες μεθόδους. Έμφαση δίνεται στα μέτρα πρόληψης μεταξύ των οποίων και ο εμβολιασμός. «Η χαμηλή αποδοχή του εμβολιασμού για την νόσο COVID-19 οφείλεται σε παραπληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, χωρίς να γίνεται αναφορά στο τεράστιο όφελος για την υγεία του πληθυσμού, που εκτιμάται σε εκατομμύρια ζωές ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο» σχολιάζει ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Τσιόδρας. Η αμφιβολία περί εμβολιασμών για τα υπόλοιπα νοσήματα αναμένεται να έχει γενικότερες συνέπειες για την συνολική εμβολιαστική προσπάθεια και την Δημόσια Υγεία.
Συνέπεια αυτών είναι η επανεμφάνιση στην Ευρώπη επιδημιών από ιλαρά, κοκκύτη και διφθερίτιδα. Στην Ελλάδα από την αρχή του έτους 2024 και μέχρι τις 7 Μαρτίου έχουν καταγραφεί 19 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Κρήτη, οι περισσότεροι είναι άτομα Ελληνικής υπηκοότητας από το γενικό πληθυσμό ηλικίας 40-55 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. «Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς. Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα. 30% κάνουν επιπλοκές όπως πνευμονία, ωτίτιδα, αφυδάτωση» σχολιάζει ο καθηγητής.
Η θεματολογία θα κινηθεί γύρω από την ορθολογική χρήση των αντιμικροβιακών αλλά και των νεότερων μοριακών διαγνωστικών και απεικονιστικών τεχνικών. Το πρόβλημα των πολυανθεκτικών παθογόνων παραμένει πάντα επίκαιρο σχετίζεται με μεγάλη ενδονοσκομειακή θνητότητα σε δεδομένα. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θέματα Δημόσιας Υγείας.
Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και των πολλαπλών ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο ιός του Δαγκειου πυρετού, ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία, η λεπτοσπείρωση αποτελούν μερικές από τις υπαρκτές απειλές που σχετίζονται με λοιμώξεις και στην πατρίδα μας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ