«Κάνουμε Θόρυβο για μια Αθόρυβη Νόσο». Με επίκεντρο αυτή τη φράση και με ένα ηχηρό βίντεο, η εκστρατεία ενημέρωσης για την Ηπατίτιδα C «βγήκε στον αέρα».
Η καμπάνια, που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Η.) και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, έχει έναν σημαντικό στόχο: να εντοπιστούν όσοι έχουν τη νόσο και δεν το γνωρίζουν και να αποκτήσουν, με αυτό τον τρόπο, πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες.
Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα, περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι πάσχουν από Ηπατίτιδα C και δεν το γνωρίζουν, και στη χώρα μας υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να τη θεραπεύσουν πλήρως, εύκολα και ανώδυνα. Μάλιστα, η εξέταση αντισωμάτων του ιού συστήνεται σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980.
Η εκστρατεία ενημέρωσης είναι μάλλον μια «επιδρομή» και αυτό γιατί εκμεταλλεύεται κάθε δυνατό μέσο για φθάσει το μήνυμα σε κάθε πολίτη.
Social media, ΜΜΕ και εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης γίνονται οι «φορείς» του μηνύματος της και έγκαιρη διάγνωση της Ηπατίτιδας C. Με πρώτους πρέσβεις 4 δημοφιλή πρόσωπα τη Μαρία Μπεκατώρου, το Γιάννη Τσιμιτσέλη, το Χρήστο Φερεντίνο και την Ελένη Φουρέιρα που συμμετέχουν σε ένα πρωτότυπο βίντεο κάνοντας θόρυβο για να βοηθήσουν τη μετάδοση του μηνύματος, αλλά και μια ιστοσελίδα (www.kanoumethoryvo.gr) και την προβολή σε συρμό του μετρό («ντύνοντας» ένα συρμό και «διακοσμώντας» τον με αφίσες), η εκστρατεία ετοιμάζεται να γίνει viral.
«Προμηθέας» και ΕΕΜΗ, όμως, καλούν όλους να γίνουν πρέσβεις της εκστρατείας, δημιουργώντας ένα video, κάνοντας δυνατό θόρυβο, οπουδήποτε (στο σπίτι, στο γραφείο ή σε εξωτερικό χώρο) και μοιράζοντας αυτό το video στον προσωπικό τους λογαριασμό Facebook και Instagram. Η διαδικασία είναι εύκολη:
«Πρέπει να μπουν περισσότεροι επιθετικοί στο παιχνίδι ώστε να σκοράρουν πολλά γκολ», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, Γιώργος Καλαμίτσης, με μια ποδοσφαιρική αναλογία, λόγω της έναρξης του Μουντιάλ. Αναφερόμενος στη σημασία της διασποράς και του πολλαπλασιασμού του μηνύματος της διάγνωσης και θεραπείας της Ηπατίτιδας C, τόνισε πως τώρα είναι κατάλληλη περίοδος για μια καμπάνια που θα οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου εξάλειψης της νόσου.
Όπως εξήγησε, η διαπραγμάτευση για βιώσιμες τιμές αποζημίωσης των νέων θεραπειών υλοποιείται, οδηγώντας στην επόμενη φάση σε άρση όλων των περιορισμών στην πρόσβαση, αλλά και οι προσπάθειες αποζημίωσης όλων των εξετάσεων, μέσω και της Επιτροπήςπαρακολούθησης και υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εκρίζωση των Ιογενών Ηπατίτιδων στην Ελλάδα,, καθιστούν αυτή την περίοδο την καταλληλότερη. «Είναι σπάνιο φαινόμενο στη χώρα μας η συνεργασία όλων των φορέων, κάτι που επετεύχθη τώρα», σημείωσε.
Παρόν στη συνέντευξη τύπου ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Ο Ι. Μπασκόζος χαρακτήρισε την εκρίζωση της νόσου ως προτεραιότητα για την πολιτική υγείας του Υπουργείου Υγείας. Αναφερόμενος ειδικότερα, στο έργο της Επιτροπής, ο κ. Μπασκόζος δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «η θέσπιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης με την Επιτροπή παρακολούθησης και υλοποίησης του, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, αποτελεί την έμπρακτη προτεραιοποίηση των επιλογών στη Δημόσια Υγεία. Επιδιώκει να αναδείξει την σπουδαιότητα της νόσου ως πρόβλημα Δημόσιας Υγείας στη χώρα, τη μείζονα σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ασθενών προκειμένου να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της αντιμετώπισής της και τελικώς η εξάλειψή της».
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύντομα θα ενταχθεί μια αυτόματη ειδοποίηση στην ΗΔΙΚΑ, με την οποία θα παροτρύνονται όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1945-1980, να κάνουν την εξέταση. Με την εισαγωγή του ΑΜΚΑ θα βγαίνει η ειδοποίηση στους παρόχους να συστήσουν στον πολίτη την εξέταση, ενώ αναζητούνται τρόποι, διασφαλίζοντας τα προσωπικά δεδομένα, να αποστέλλονται στην επιστημονική εταιρία αριθμοί εξετάσεων που γίνονται ανά βδομάδα.
Η Ηπατίτιδα C
Κύρια αιτία για τη μεγάλη έκταση του προβλήματος, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, είναι η απουσία σωστής ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τους τρόπους μετάδοσης της νόσου, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να πιστεύουν ότι δεν έχουν εκτεθεί στον ιό. Ο ιός της Ηπατίτιδας C μεταδίδεται κυρίως με την έκθεση σε μολυσμένο αίμα και συνήθως μέσω:
Η νόσος μπορεί επίσης να μεταδοθεί με μικρή πιθανότητα (λιγότερο από 5%) μέσω της σεξουαλικής επαφής, καθώς και κατά τον τοκετό, από τη μητέρα στο παιδί.
Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, Πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.Η., Πρόεδρος της Επιτροπής Υλοποίησης και Παρακολούθησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εξάλειψη της Ηπατίτιδας C και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», με την πάροδο των χρόνων, η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον ασθενή, όπως κίρρωση, ή καρκίνο του ήπατος. Παράλληλα, η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού και ορισμένων διαγνωσμένων ασθενών για τη νόσο, την καθιστά σημαντικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, με πολύπλευρο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. «Η χώρα μας έχει δεσμευτεί για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ηπατίτιδα C, σύμφωνα με το οποίο η εξέταση αντισωμάτων του ιού συστήνεται σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Ταυτόχρονα, όσοι πάσχουν από Ηπατίτιδα C μπορούν σήμερα να επισκέπτονται τα ειδικά ηπατολογικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων χωρίς ραντεβού, προκειμένου να υποβληθούν σε εξέταση και θεραπεία» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδωρίδης.
Διεθνώς, εκτιμάται ότι οι 70 με 71 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο, ενώ 1,75 εκατομμύρια νέα κρούσματα προστίθενται ετησίως. Στην Ελλάδα συνολικά οι ασθενείς υπολογίζονται σε 100 χιλιάδες, από τους οποίους το 75% είναι αδιάγνωστοι. Ενώ το 73% των ασθενών είναι γεννημένοι μεταξύ 1945 και 1980.
Ωστόσο, αν και σε ατομικό επίπεδο το ποσοστό θεραπείας ξεπερνά το 99%, σε συλλογικό επίπεδο το ποσοστό αυτό παραμένει χαμηλό, αφού η πλειονότητα των ασθενών παραμένουν αδιάγνωστοι και άρα μακριά από τις θεραπείες. Κινδυνεύουν, δε, αν δεν λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, να εμφανίσουν μη αντιρροπούμενη ηπατική κίρρωση και καρκίνο του ήπατος, ακόμη και να πεθάνουν. Μια απλή εξέταση μπορεί, λοιπόν, να σώσει ζωές!
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ