Με την απόφαση με ΦΕΚ 867/Β79/19-01-2015 ορίζεται πως οι νοσηλευτές θα μπορούν να συνταγογραφούν ορισμένα φάρμακα, να δίνουν τοπική αναισθησία, να προχωρούν σε καθετηριασμούς, αλλά και να χορηγούν παρεντερική διατροφή και θρομβολυτικά σκευάσματα, μεταξύ άλλων.
Ορισμένα από αυτά τα καθήκοντα, βέβαια, επίσημα ή άτυπα, ήδη ασκούνται από το νοσηλευτικό κλάδο στη χώρα μας, ενώ και σε ορισμένα άλλα κράτη οι νοσηλευτές έχουν διευρυμένα καθήκοντα. Το θέμα, όμως, έχει πολλές προεκτάσεις, που δεν είναι, σε πρώτη ανάγνωση, ορατές από τον καθένα…
Ένα θέμα, για παράδειγμα, είναι ότι σήμερα υπάρχουν νοσηλευτές τριών “ταχυτήτων” (ΠΕ, ΤΕ και απόφοιτοι ΕΠΑΣ-ΙΕΚ), οι οποίοι έχουν διαφορετικές σπουδές, διαφορετικό μισθό και δυνατότητα επαγγελματικής ανέλιξης. Όλοι τους, στην πράξη, λίγο έως πολύ, κάνουν τα ίδια πράγματα μέσα σε ένα νοσοκομείο, ενώ με την Υ.Α. Βορίδη, ουσιαστικά αναγνωρίζονται και θεσμικά πια – κι ως εκ τούτου θεωρείται κατάκτηση από ένα μέρος του νοσηλευτικού κόσμου – τα διευρυμένα καθήκοντα, που σε πολλές περιπτώσεις εκτελούν. Ένα άλλο θέμα, επίσης, είναι η αμοιβή – για παράδειγμα σε περίπτωση κατ’ οίκον νοσηλείας – των ελευθεροεπαγγελματιών νοσοηλευτών, η οποία αναβαθμίζεται θεωρητικά, αφού οι νοσηλευτές διεκδικούν πλέον μέρος της δουλειάς των ιδιωτών γιατρών.
Σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και με φόντο τις εκλογές, όλοι τα έβαλαν με όλους… Γιατροί με γιατρούς, νοσηλευτές με νοσηλευτές, γιατροί με νοσηλευτές. Ας δούμε όμως, τις ανακοινώσεις αναλυτικά:
Το θέμα ανέδειξε πρώτη με ανακοίνωσή της η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι «σέβεται το νοσηλευτικό επάγγελμα, αλλά οι παραπάνω πράξεις είναι αμιγώς ιατρικές και κάθε διενέργειά τους από μη ιατρούς αποτελεί παραποίηση του ιατρικού λειτουργήματος, είναι αντισυνταγματική και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία».
Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ζητά την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης, χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ρουσφετολογική την απόφαση Βορίδη, ενώ από τα «βέλη» της δεν ξεφεύγουν ούτε οι ηγεσίες του ΠΙΣ και του ΙΣΑ, για τις οποίες αφήνει αιχμές, με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό για τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο.
Τη θέση τους, πάντως, διαχώρισαν με ανακοίνωσεις τους στη συνέχεια, τόσο ο ΠΙΣ όσο και ο ΙΣΑ.
Ο ΠΙΣ υπογραμμίζει ότι η ΥΑ “προωθήθηκε πέντε ημέρες προ των εκλογών, χωρίς καν να υπάρξει συζήτηση με τα θεσμικά όργανα των ιατρών και κυρίαρχα τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αλλά ούτε γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ”. Εξηγεί, παράλληλα, ότι “ο νοσηλευτής δεν λειτουργεί ποτέ αυτόνομα αλλά πάντοτε κάτω από τις ιατρικές οδηγίες” και προσθέτει ότι “η απόφαση αυτή αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος – Άρθρο 5, παράγραφος 5 και Άρθρο 21, παράγραφος 3”, προειδοποιώντας για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, εάν ο υπουργός Υγείας δεν ανακαλέσει ο ίδιος την απόφαση.
Την ανάκληση της σχετικής απόφασης απαιτεί με τη σειρά του και ο ΙΣΑ, “πριν θρηνήσουμε θύματα”. “Δεν έχει κανένας Υπουργός το δικαίωμα να ικανοποιεί αιτήματα επαγγελματικών κλάδων του χώρου της Υγείας με μικροπολιτικά και όχι επιστημονικά κριτήρια, λίγες μέρες πριν τις εκλογές”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Ανεξήγητη χαρακτηρίζει την αντίδραση των γιατρών του ΕΟΠΠΥ και γενναία την απόφαση Βορίδη, από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ και ΓΓ της ΕΝΕ, Αριστείδης Δάγλας. Η “ΥΑ αναγνωρίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο, τις κλινικές αρμοδιότητες των νοσηλευτών που ήδη εκτελούσαν στις δομές του ΕΣΥ και της ΠΦΥ”, αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για συντεχνιασμό κι επιστροφή στο σκοταδισμό. Τονίζει, περαιτέρω ότι η ανακοίνωση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ “προσβάλλει βάναυσα τις τετραετείς σπουδές των Νοσηλευτών, πολλοί από τους οποίους κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικά”, καταλήγοντας στ’ ότι “οι νοσηλευτές, όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται χάνοντας μέρος των όποιων προνομίων τους, είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν το κομμάτι της πίτας που τους αναλογεί”.
Αντίθετη θέση υιοθετεί, την ίδια στιγμή, η ΠΑΣΟΝΟΠ η οποία χαρακτηρίζει την ΥΑ “μνημείο λαϊκισμού απέναντι στους Νοσηλευτές για την υφαρπαγή της ψήφου τους”. Επισημαίνει, παράλληλα, τα παράδοξα που εμπεριέχει η απόφαση Βορίδη όπως την αναφορά στα Νοσηλευτικά Πρωτόκολλα που δεν έχουν θεσμοθετηθεί επί του παρόντος και την πρόβλεψη για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που ανήκουν στη λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), δηλαδή των φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή. Αναδεικνύει, τέλος, τα ανυπέρβλητα ζητήματα της βιωσιμότητας των νοσοκομείων, όπως τα 150 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, υποδεικνύοντας στον υπουργό Υγείας να ασχοληθεί με αυτά και όχι με την “προεκλογική του υπόσχεση ότι θα κάνει τα πάντα, για να μην πέσει η χώρα στα χέρια της Αριστεράς”.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια ιστορία που θα έχει συνέχεια αλλά και αποκαλύψεις. Μέχρι τότε… τα συμπεράσματα δικά σας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ