Τις παθογένειες που φέρει το σύστημα ψυχικής υγείας στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα παλαιότερων αλλά και σύγχρονων παρεμβάσεων ή παραλείψεων των κυβερνώντων και των Διοικούντων, «φωτίζει» το τραγικό περιστατικό που συνέβη στο ΨΝΑ «Δαφνί».
«Βροχή» και σήμερα τα δελτία τύπου από συλλόγους και φορείς, που εκφράζουν την οδύνη τους για το συμβάν που κόστισε τη ζωή σε 3 ανθρώπους, ζητούν απόδοση ευθυνών και λήψη μέτρων προκειμένου να μην ζήσουμε επανάληψη του δράματος εν καιρώ.
«Στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία δεν προσλήφθηκε ούτε 1ας υπάλληλος τα τελευταία 7 χρόνια, αφού υλοποιούνται κυβερνητικές πολιτικές κατάργησής τους έως τέλους του έτους 2015 (Σύμφωνο Λυκουρέντζου – ANDOR). Οι κενές οργανικές θέσεις υπερβαίνουν το 50%» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ, και προσθέτει πως η συνήθης αναλογία ασθενών / νοσηλευτή είναι 30:1αν έως και 50:1αν, με τα ΨΝ να καλύπτουν το 80% των αναγκών. «Η απερχόμενη κυβέρνηση δεν βρήκε χρόνο να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την λειτουργία τους χωρίς ημερομηνία λήξεως, αν και γνωρίζει ότι χωρίς τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία δεν υφίσταται Δημόσιο Σύστημα Ψυχικής Υγείας» τονίζει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν, παράλληλα, ότι τα νοσηλευτικά τμήματα των ψυχιατρικών νοσοκομείων δεν διαθέτουν μηχανισμό πυροπροστασίας, πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης!
«Τα προβλήματα νοσηλείας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας είτε στα ψυχιατρικά νοσοκομεία είτε σε γενικά, είναι γνωστά και δύσκολα. Έχουν καταγγελθεί άπειρες φορές και διαρκώς επιδεινώνονται» τονίζει ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.ΝΟ.) του ΕΣΥ Ν. Αττικής. Ζητά, παράλληλα, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κάνει αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι προκάτοχοί της: να οργανώσει δράσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ψυχική υγεία, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα ασθενών κι εργαζομένων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΣΑμΕΑ, η οποία σημειώνει ότι πως οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα ΨΝ δεν καταγγέλλονται για πρώτη φορά κι απαιτεί να προχωρήσει επιτέλους ένα νέο πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
«Η διαμόρφωση νέων δομών προστατευμένης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία κάτω από τον έλεγχο της τοπική κοινωνίας, για να μην διαιωνίζονται οι κάθε λογής αποθήκες ψυχών, αποτελεί αίτημα του αναπηρικού κινήματος, δικαίωμα των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και υποχρέωση της Πολιτείας και της κοινωνίας, η οποία δεν μπορεί να καλύπτεται πίσω από ανέξοδες ευαισθησίες» υπογραμμίζει σχετικά.
«Οι συζητήσεις για κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων είναι άκαιρες, καθώς δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της αποασυλοποίησης και της δημιουργίας ψυχιατρικών δομών που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού, ιδίως σε περίοδο κρίσης» σχολιάζει από την πλευρά του ο ΠΙΣ. Ταυτόχρονα, επισημαίνει τη ραγδαία αποχώρηση προσωπικού που δεν αντικαταστάθηκε στα ψυχιατρικά νοσοκομεία την τελευταία 5ετία, κάνοντας τη λειτουργία τους επισφαλή.
.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ