Δεύτερη επίδοση στην Ευρώπη σημείωσε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, αντιμετωπίζοντας με την μέθοδο της κρυοκατάλυσης (Cryo Ablation) 9 περιστατικά με κολπική μαρμαρυγή στη διάρκεια μίας βάρδιας. Πλέον η ομάδα των Ηλεκτροφυσιολόγων του Ωνασείου διακρίνεται ανάμεσα στις λίγες ομάδες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που έχουν φέρει εις πέρας μεγάλο αριθμό περιστατικών σε μία ημέρα.
Με επιτυχία αντιμετωπίστηκαν όλα τα περιστατικά των εν λόγω ασθενών. Η επίτευξη της σειράς των επεμβάσεων που ευοδώθηκαν οφείλεται και στο γεγονός της ταυτόχρονης λειτουργίας δύο αιθουσών του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου . Στην προσπάθεια αυτή συνεργάστηκαν ο Μιχάλης Εφραιμίδης, Διευθυντής, ο Κωνσταντίνος Λέτσας, Αναπληρωτής Διευθυντής, ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Μετεκπαιδευόμενος Καρδιολόγος και ο Στέλιος Δράγασης, Καρδιολόγος με το Νοσηλευτικό προσωπικό και τους Τεχνολόγους του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου.
Όσο για την επιλεγμένη μέθοδο, πρόκειται για κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής κατά την οποία χρησιμοποιείται ψύξη σε αντίθεση με τη θερμότητα που χρησιμοποιείται στην τεχνική με τη χρήση υψίσυχνου ρεύματος. Σχετικά με την μέθοδο ο κ. Μιχάλης Εφραιμίδης, Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογικών Μελετών και Βηματοδότησης διευκρινίζειι πως «η κρυοκατάλυση είναι «εξίσου αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος με την τεχνική του υψίσυχνου ρεύματος (RF Ablation)».
Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγονται η μικρή διάρκεια της σε σύγκριση με την τεχνική της RF κατάλυσης καθώς και η νοσηλεία μόνο για μία ημέρα στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον κ. Εφραιμίδη. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η επέμβαση καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ».
Σε κρυοκατάλυση μπορούν να υποβληθούν ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, οι οποίοι παραμένουν συμπτωματικοί παρά τη χορήγηση ενός ή περισσοτέρων αντιαρρυθμικών φαρμάκων. Όπως προκύπτει από τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να εφαρμοσθεί και ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε όλους τους ασθενείς. Είναι δυνατόν να εφαρμοστεί και πριν την έναρξη αγωγής με αντιαρρυθμικά φάρμακα, ιδιαίτερα σε έντονα συμπτωματικούς, νεαρής ηλικίας ασθενείς.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ιστορικό του ασθενούς επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Άξιο λόγου είναι πως η εν λόγω θεραπεία με βάση τα τελευταία στοιχεία, στην Ελλάδα εφαρμόζεται σε σημαντικά μειωμένο ποσοστό ανά εκατομμύριο ασθενών, σε σύγκριση με αντίστοιχες σε πληθυσμό Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Τσεχία και το Βέλγιο. (Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, http://www.ehra-whitebook-analysis.com/).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ