Γράφει: Φώτης Σταθόπουλος, Γενικός Διευθυντής Infoset.
Η κλινική έρευνα στην Ελλάδα παραμένει στάσιμη σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία 10 έτη, πολύ κατώτερα των προσδοκιών, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδύσεις στην έρευνα διπλασιάζονται ανά 5ετία.
Συγκρίνοντας την χώρα με το ίσο πληθυσμιακά Βέλγιο η διαφορά στις επενδύσεις στη κλινική έρευνα είναι έως 30 φορές υπέρ του Βελγίου. Το Βέλγιο όπως και άλλες χώρες είναι ισοδύναμο με την Ελλάδα ως προς το προϋπολογισμό για την υγεία και άλλα στατιστικά όπως κλίνες και γιατρούς ανά 1000 κατοίκους. Μεγάλη διαφορά εντοπίζεται σε ενδεικτικά metrics των operations στο σύστημα υγείας όπως η ορθότητα και η ταχύτητα των ιατρικών αναφορών με 32% και 43% αντίστοιχα καθώς και η ποιότητα εξοπλισμού στην υγεία με 26%. Επιπρόσθετα, οι εγκρίσεις των κλινικών μελετών γίνονται σε 28 ημέρες εν αντιθέσει με την Ελλάδα που χρειάζονται 2+ μήνες.
Είναι φανερό ότι το operational efficiency παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις επενδύσεις στην κλινική έρευνα και μπορούν να δοθούν άμεσες λύσεις με απτά αποτελέσματα.
Η γραφειοκρατία στις εγκρίσεις μπορεί να βελτιωθεί με την τυποποίηση των εγγράφων και φακέλων και την ηλεκτρονική υποστήριξη της διαδικασίας. Το πλαφόν, ως δίκαιο μέτρο της πολιτείας για τον περιορισμό του χρόνου απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ στην κλινική έρευνα, μπορεί να περιοριστεί μόνο αν μειωθεί το ποσοστό απασχόλησης μέσω έξυπνων συστημάτων υποστήριξης της έρευνας. Επίσης, η σωστότερη επιλογή και η διεύρυνση της βάσης των ερευνητών θα αντιμετωπίσει τον περιορισμό του πλαφόν, όπως και η βελτίωση της ταχύτητας αποζημιώσεων θα ενισχύσει το οικονομικό κίνητρο.
Η Infoset μέσω του STUDIO υλοποιεί τις προτάσεις αυτές, προς όφελος της κλινικής έρευνας, σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα με ειδικά σχεδιασμένα υποσυστήματα για την Ελλάδα:
Συμπέρασμα: Επιδιώκοντας το operational efficiency ως χορηγοί, ΕΣΥ και φορείς μπορούμε να αντιστρέψουμε τα αρνητικά στατιστικά και αντιλήψεις και να έχουμε ΑΜΕΣΑ άνοδο της κλινικής έρευνας στην Ελλάδα. Χωρίς βελτίωση του operational efficiency είναι άτοπο να μιλάμε για οποιαδήποτε αύξηση των κλινικών μελετών τα επόμενα χρόνια.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ