Επιτυχή χαρακτηρίζει την πορεία ελέγχου και αποζημίωσης των παρόχων του ο ΕΟΠΥΥ, προκαλώντας ειρωνικό μειδίαμα στα χείλη του ιατρικού κόσμου.
Πράγματι, με βάση τη νέα διαδικασία ελέγχου εκκαθαρίζονται (θεωρητικά τουλάχιστον) για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού δαπάνες που έχουν υποβληθεί, στο 100% της αξίας τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πληρώνονται κιόλας. Καταρχήν, μεταξύ της ενταλματοποίησης και της εξόφλησης των οφειλών υπάρχει μια σαφής διαφορά, την οποία καθορίζει ο χρόνος: η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής με βάση την εμπειρία μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες μέχρι και… δύο μήνες. Δεν μπορεί κανείς δε, να μην λάβει υπόψη του το άγριο κούρεμα» που υφίστανται οι αμοιβές των παρόχων, λόγω λαθών και παραλείψεων στον τρόπο ελέγχου ακόμη και με ευθύνη του ίδιου του Οργανισμού.
Σύμφωνα πάντως με το Σωτήρη Μπερσίμη, στο διάστημα 1-30/6 αποζημιώθηκε ή εκδόθηκε ένταλμα πληρωμής για τον Ιανουάριο του 2016, στο:
Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διαβεβαιώνει επιπλέον ότι ακολουθούν ημέρα με την ημέρα οι πληρωμές προς τους λοιπούς συμβεβλημένους παρόχους, σημειώνοντας πως ήδη εξελίσσεται και η ενταλματοποίηση αποζημιώσεων για υποβολές του Φεβρουαρίου 2016. «Ενδεικτικά, για τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό Ιατρούς έχει αποζημιωθεί ή ενταλματοποιηθεί το 53% των υποβολών τους για ιατρικές επισκέψεις του Φεβρουαρίου 2016» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μπερσίμης.
Μια διαφορετική διάσταση για τα πράγματα επικοινωνούν από την πλευρά τους οι συμβεβλημένοι γιατροί, οι οποίοι εμμένουν στην επίσχεση εργασίας που έχουν κηρύξει. Η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ τονίζει πως κανένας γιατρός δεν έχει πληρωθεί για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις για τον Ιανουάριο του 2016, συμπληρώνοντας ότι εξακολουθούν να μην έχουν εισπράξει φράγκο επιπλέον 530 συνάδελφοί της για ιατρικές επισκέψεις της ίδιας περιόδου. Όσο για τις οφειλές του Φεβρουαρίου είναι κατηγορηματική: «κανείς γιατρός δεν έχει αποζημιωθεί».
Στο μεταξύ, η καθυστέρηση πληρωμής των γιατρών συχνά με δυσανάλογα «κουρέματα» των υποβληθέντων δαπανών σε ήδη μειωμένες αποδοχές, έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία πολλούς νέους κυρίως γιατρούς οι οποίοι δέχονται μεγάλες πιέσεις εκ μέρους των προμηθευτών τους. Όντας αντιμέτωποι την ίδια στιγμή με τη ασφαλιστική και φορολογική «λαίλαπα» που πλήττει τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, αρκετοί εξ αυτών αδυνατούν να υπάρξουν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να χάνουν ακόμη και την ασφαλιστική τους ικανότητα.
«Τα μαζικά αιτήματα που δέχεται το τελευταίο διάστημα το ΤΣΑΥ για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών, είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί», αναφέρει σχετικά η κ. Μαστοράκου.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ