Στην απόσυρση του άρθρου 14 του σχεδίου νόμου για το χρόνο εργασίας των υγειονομικών, με το οποίο θα ενοποιούνταν οι προϋπολογισμοί της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και της νοσοκομειακής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, προχωράει τελικά η Αριστοτέλους. Ετοιμάζεται νομοτεχνική βελτίωση.
Όπως έγραψε το Virus, αυτή η ενοποιήση πρακτικά θα σήμαινε πως η υπέρβαση της δαπάνης των νοσοκομειακών φαρμάκων που καλύπτει άμεσα ο ΕΟΠΥΥ θα “κρυβόταν” στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, με αποτέλεσμα ακόμη και εταιρίες που δεν έχουν νοσοκομειακά φάρμακα να κληθούν να πληρώσουν μερίδιο της υπέρβασης αυτής.
Διαβάστε επίσης: Επικίνδυνα «παιχνίδια» με τις δαπάνες φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ
Η αντίδρασεις ήταν έντονες και άμεσες, με χαρακτηριστικότερη αυτή του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θ. Τρύφων, ο οποίος, από το βήμα της Επίτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ζήτησε την άμεση απόσυρση της διάταξης. Όπως εξήγησε, η αλλαγή ουσιαστικά θα επηρεάσει αρνητικά τον υπολογισμό και τον καταλογισμό του clawback στις επιχειρήσεις, χρεώνοντας αδιακρίτως και τους παραγωγούς οικονομικών φαρμάκων.
«Με άλλα λόγια, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που παράγει οικονομικά φάρμακα χρεώνεται άδικα τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού που προκαλούν οι εισαγωγές και η υπερκατανάλωση ακριβών φαρμάκων», ανέφερε. Αντί της αναγκαίας αύξησης της δαπάνης, «επιλέγεται τεχνικά η ενοποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα νοσοκομειακά φάρμακα (και συνεπώς οι αντίστοιχες υπερβάσεις των δαπανών του) με τον προϋπολογισμό των εξωνοσοκομειακών φαρμάκων», τόνισε.
Αίτημα απόσυρσης κατέθεσε και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, εκφράζοντας την αντίθεση του στη συγκεκριμένη διάταξη.
Διαβάστε επίσης: Τρύφων: Θα πληρώνουν όλοι την υπέρβαση λίγων
Την απόφαση για την απόσυρση ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ανδρέας Ξανθός από τη Βουλή. Πρόθεση του Υπουργείου είναι να έρθει τελικά προς ψήφιση μια ρύθμιση δικαιότερης κατανομής του clawback, που θα έχει αποφασιστεί μετά από διαβούλευση και συμφωνία με τη φαρμακοβιομηχανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, αύριο Πέμπτη θα κατατεθεί και η νομοτεχνική βελτίωση για την απόσυρση του άρθρου 14, αλλά δεν ειναι σαφές αν θα υπάρξει αντικατάσταση του ή θα δοθεί χρόνος για τη διαβούλευση την οποία επικαλείται η Αριστοτέλους.
Πάντως κύκλοι της φαρμακοβιομηχανίας εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους για τον αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο εισήχθη το εν λόγω άρθρο, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν είχε καταστή σαφές στις συναντήσεις της Επιτροπής Ελέγχου της Φαρμακευτικής Δαπάνης, όπου συζητούνται οι όποιες αλλαγές επρόκειτο να υπάρξουν στη φαρμακευτική πολιτική.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο Πέμπτη.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ