Το Δελτίο Τιμών μπορεί να αναρτήθηκε, αλλά η διαδικασία για τις φαρμακευτικές εταιρίες συνεχίζει, με την υποβολή ενστάσεων να είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Σε γενικές γραμμές, οι φαρμακευτικές εταιρίες δηλώνουν ικανοποιημένες από τη διαδικασία της ανατιμολόγησης. «Αυτή τη φορά τα πράγματα πήγαν καλύτερα από κάθε άλλη, συνολικά», ανέφερε στο Virus υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς.
Χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει πως όλα είναι «αγγελικά πλασμένα»…
Λάθη υπάρχουν και σε αυτό το δελτίο τιμών, με κυρίαρχα αυτά που «κουβαλάει» από προηγούμενα έτη και τα οποία οι τελευταίες ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας αποφεύγουν να αγγίξουν.
Την ίδια ώρα, είναι πλέον σαφές προς όλους, πως με την ανατιμολόγηση ουσιαστική εξοικονόμηση δεν επιτυγχάνεται. Το εν λόγω Δελτίο Τιμών μειώνει μεσοσταθμικά τη δαπάνη κατά 3%, την ώρα που η υποκατάσταση την τραβάει προς τα πάνω (εδώ). Η ανάγκη για εξορθολογισμό μέσω της συνταγογράφησης, αλλά και η αποτελεσματική ενίσχυση των γενοσήμων αποτελούν τη μόνη λύση.
Εν τω μεταξύ, στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και ένα μικρότερο, αλλά εξίσου ενοχλητικό «αγκάθι». Στο Δελτίο Τιμών που αναρτήθηκε, κάποια φάρμακα, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, περιορισμένα σε αριθμό, από δύο φαρμακευτικές εταιρίες, τη BGP Φαρμακευτικά Προϊόντα (της Mylan) και τη Boehringer, τα οποία προωθούνταν με τη διαδικασία του co-marketing, παρουσίασαν σημαντική διαφοροποίηση των τιμών τους προς τα κάτω.
Το Υπουργείο Υγείας φέρεται να αναγνωρίζει το πρόβλημα, αλλά παραπέμπει πιθανές αλλαγές στο Διορθωτικό Δελτίο Τιμών, που αναμένεται να εκδοθεί μετά τη διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων, που υποβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες έως και την Τετάρτη.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ