Ώρες αγωνίας για περίπου 100 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία και τις οικογένειές τους στο «Λαϊκό».
Όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), τα αποθέματα αίματος που έχει το νοσηλευτικό ίδρυμα για τις ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών βρίσκονται σε οριακό σημείο, με αποτέλεσμα να γίνονται υπομεταγγίσεις και συνεχείς αναβολές με σαφείς επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών.
Την έλλειψη στις μονάδες αίματος επιβεβαιώνει στο Virus ο Διοικητής του νοσοκομείου, Ιωάννης Πατσιόγιαννης, σημειώνοντας ωστόσο ότι το πρόβλημα εμφανίζεται οξυμένο κάθε χρόνο τέτοια εποχή, καθώς το καλοκαίρι μειώνεται ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών λόγω διακοπών. Ο ίδιος εκτιμά ωστόσο ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. «Τέλος του μηνός θα πάρουμε αίμα από τους αστυνομικούς. Την άλλη Τρίτη περιμένουμε ακόμη 100 άτομα από τις σχολές πολεμικών τεχνών. Αν συμβεί αυτό θα έχουμε καλυφθεί πλήρως. Έχουμε έρθει σε επαφή και με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης για να δοθεί ένα κίνητρο στους στρατιώτες, κάποιες άδειες, για να δώσουν κι αυτοί αίμα» αναφέρει σχετικά.
Ο κ. Πατσιόγιαννης εκφράζει, παράλληλα, την απογοήτευσή του για την κουλτούρα που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία. «Κάθε υγιής άνθρωπος έως 60 χρονών, μπορεί να δώσει μία φορά το χρόνο αίμα χωρίς κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς ο Έλληνας φοβάται» λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνει μια οργανωμένη καμπάνια γι’ αυτό το σκοπό.
Την ανακύκλωση του προβλήματος σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνει στο Virus και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών, Σπύρος Γραμμένος, προσθέτοντας μάλιστα ότι το φαινόμενο είναι πανελλαδικό. «Οι ανάγκες της χώρας είναι γύρω στις 650.000 μονάδες το χρόνο. Από αυτές, οι σύλλογοι, οι ομάδες εθελοντών αιμοδοτών και οι μεμονωμένοι αιμοδότες προσφέρουν ένα 35%. Άλλο ένα 55% το προσφέρουν οι συγγενείς και οι φίλοι όσων έχουν ανάγκη, 30.000 μονάδες παίρνουμε από την Ελβετία και το υπόλοιπο καλύπτεται από τις ένοπλες δυνάμεις» εξηγεί.
Ο κ. Γραμμένος εκτιμά ότι το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί με την οικονομική κρίση, καθώς οι δυσκολίες και η ανασφάλεια αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη εσωστρεφών συμπεριφορών. Από την άλλη, βέβαια, επισημαίνει ότι πολλοί πολίτες ακόμη και νηστικοί προσφέρουν αίμα, με συνέπειες για την υγεία τους. «Εμείς κάναμε μια αιμοδοσία πριν από μερικές μέρες και είχαμε αρκετές λιποθυμίες. Αν είχαμε να δίναμε περισσότερο τυρί, φρυγανιές και πορτοκαλάδες δεν θα τα είχαμε αυτά τα πράγματα. Αλλά έρχονται πολλοί ευαισθητοποιημένοι, άλλοι για να πάρουνε την άδεια και υπάρχει μια περίπτωση να είναι μόνο με ένα καφεδάκι» λέει χαρακτηριστικά.
Μόνη περίπτωση να αλλάξει το ισοζύγιο αίματος στην Ελλάδα, εκτιμά ο κ. Γραμμένος, είναι η πολιτεία να δει το θέμα σοβαρά. «Φτάνει η συμπάθεια από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Θέλουμε δουλειά» καταλήγει.
Στο μεταξύ, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία χρειάζονται μετάγγιση αίματος ανά 2 εβδομάδες περίπου. Έτσι, ο ΠΑΣΠΑΜΑ απευθύνει δημόσια έκκληση προς κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να δώσει σήμερα αίμα, για να ξεπεραστεί άμεσα το οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στη δεδομένη χρονική στιγμή το Λαϊκό και να μην κινδυνέψουν οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς.
Η Αιμοδοσία στο “Λαϊκό” λειτουργεί καθημερινά 08:30 – 18:30 και τα Σαββατοκύριακα 09:00 – 14:00.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ