Της Ευγενίας Λάζου, Διαιτολόγου – Διατροφολόγου
Τα απορρίμματα των τροφίμων αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα από ό, τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο απορρίπτονται για διάφορους λόγους. Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως (1). Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι βιομηχανικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες σπαταλούν περισσότερα τρόφιμα από ό, τι οι αναπτυσσόμενες χώρες. Το 2010, ο μέσος Αμερικανός δημιούργησε περίπου 99 κιλά απορριμμάτων τροφίμων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) (2).
Μπορείτε με διάφορους τρόπους να μειώσετε τις ποσότητες των τροφίμων που πετάτε καθημερινά ώστε να εξοικονομήσετε χρήμα και χρόνο!
Ψωνίστε έξυπνα!
Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα από ό, τι χρειάζονται. Αν και η αγορά παρέχει προϊόντα χύμα και μπορεί να είναι βολικό αυτό, οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η μέθοδος αγορών οδηγεί σε περισσότερα απόβλητα τροφίμων (3). Για να αποφύγετε την αγορά περισσότερων τροφίμων από ό, τι χρειάζεστε, κάνετε τα ψώνια σας στο σούπερ μάρκετ ή το μανάβικο κάθε λίγες μέρες, αντί να πραγματοποιείτε τις αγορές σας μία φορά την εβδομάδα. Επιπλέον, δοκιμάστε να φτιάξετε μια λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να αγοράσετε και να επιμείνετε στη λίστα.
Φυλάσσετε σωστά το φαγητό
Η ακατάλληλη αποθήκευση των τροφίμων οδηγεί σε τεράστια ποσότητα των απορριμμάτων. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων, περίπου τα δύο τρίτα των οικιακών αποβλήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλονται σε αλλοίωση των τροφίμων (4). Πολλοί άνθρωποι δεν είναι βέβαιοι πώς να αποθηκεύουν φρούτα και λαχανικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη ωρίμανση και τελικά σε σάπια προϊόντα. Για παράδειγμα, πατάτες, ντομάτες, σκόρδο, αγγούρια και κρεμμύδια δεν πρέπει ποτέ να ψύχονται. Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου. Ο διαχωρισμός των τροφίμων που παράγουν περισσότερο αέριο αιθυλενίου από εκείνα που δεν παράγουν, είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να μειωθεί η αλλοίωση των τροφίμων. Το αιθυλένιο προάγει την ωρίμανση στα τρόφιμα και μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση.
Τα τρόφιμα που παράγουν αέριο αιθυλενίου κατά την ωρίμανση περιλαμβάνουν: Μπανάνες, Αβοκάντο, Ντομάτες, Ροδάκινα, Αχλάδια, χλωρά κρεμμύδια. Κρατήστε τα τρόφιμα αυτά μακριά από ευαίσθητα σε αιθυλένιο προϊόντα όπως πατάτες, μήλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μούρα και πιπεριές για να αποφευχθεί η πρόωρη αλλοίωση.
Μάθετε να διατηρείτε
Ο καθαρισμός, η ξήρανση, η κονσερβοποίηση, η ζύμωση, η κατάψυξη και η ωρίμανση είναι όλες οι μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε τα τρόφιμα να διαρκούν περισσότερο.
Οργανώστε το ψυγείο σας
Βοηθήστε να αποφύγετε την αλλοίωση των τροφίμων κρατώντας το ψυγείο σας οργανωμένο ώστε να μπορείτε να βλέπετε σαφώς τα τρόφιμα και να γνωρίζετε πότε αγοράστηκαν. Ένας καλός τρόπος για να αποθηκεύσετε το ψυγείο σας είναι χρησιμοποιώντας τη μέθοδο “πρώτα μέσα, πρώτα έξω”. Για παράδειγμα, όταν αγοράζετε μια νέα συσκευασία με γιαούρτι, τοποθετήστε τη νέα συσκευασία πίσω από το παλιά. Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι τα παλαιότερα τρόφιμα θα χρησιμοποιηθούν.
Αποθηκεύστε το φαγητό που έχει απομείνει
Η αποθήκευση των τροφίμων που έχουν περισσέψει σε ένα διαφανές δοχείο από γυαλί και όχι σε ένα αδιαφανές δοχείο βοηθάει να μην ξεχνάτε το φαγητό. Εάν τυχαίνει να μαγειρεύετε πολλά και έχετε συχνά τρόφιμα που έχουν περισσέψει, ορίστε μια ημέρα για να καταναλώσετε τα τρόφιμα που έχουν συσσωρευτεί στο ψυγείο. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε να πετάτε φαγητά. Επιπλέον, εξοικονομείτε χρόνο και χρήμα.
Διατηρήστε τις μερίδες τροφίμων ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας
Η υπερκατανάλωση τροφής λόγω αυξημένων μερίδων αποτελεί μείζον πρόβλημα γιατί αφενός οδηγείστε σε αύξηση του βάρους σας αφετέρου καταλήγετε να πετάτε όλο και περισσότερα τρόφιμα. Δώστε μεγαλύτερη προσοχή στο κατά πόσο πεινασμένοι είσαστε στην πραγματικότητα και ασκηθείτε στον έλεγχο των μερίδων.
Συμφιλιωθείτε με το καταψύκτη σας
Η κατάψυξη των τροφίμων είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους διατήρησής τους, και τα είδη των τροφίμων που μπορούν να καταψυχθούν είναι πολλά. Για παράδειγμα, αν έχετε ντομάτες οι οποίες έχουν αρχίσει να χαλάνε μπορείτε να φυλάξετε το ζωμό τους στην κατάψυξη σε δοχείο για να χρησιμοποιηθεί στο φαγητό σας ή στην αγαπημένη σας σάλτσα. Επίσης μπορείτε να καταψύξετε μερίδες τροφίμων σε περίπτωση που έχετε μαγειρέψει υπερβολική ποσότητα φαγητού εξασφαλίζοντας έτσι ότι θα έχετε διαθέσιμο ένα υγιεινό, σπιτικό φαγητό στη περίπτωση που δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε.
Κατανοήστε τις ημερομηνίες λήξης
Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα τρόφιμα που μόλις πέρασαν την ημερομηνία λήξης τους είναι ακόμα ασφαλή για φαγητό. Η φράση ‹‹Ανάλωση έως›› χρησιμοποιείται για να ενημερώσει τους εμπόρους λιανικής πώλησης όταν το προϊόν πρέπει να πωληθεί ή να αφαιρεθεί από τα ράφια ή ο καταναλωτής να μην το καταναλώσει γιατί το προϊόν θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία. Η φράση ‹‹Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος›› σηματοδοτεί ότι ενδεχομένως να έχει αλλοιωθεί το προϊόν όσον αφορά την γεύση και την οσμή του παρόλα αυτά δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία.
Χρησιμοποιείτε τη μέθοδο “ταπεράκι”
Παρόλο που έχετε πρόσβαση στο εστιατόριο της εταιρείας ή κάποιο εστιατόριο κοντά στην εργασία σας που μπορεί να σας προμηθεύσει ένα γεύμα το μεσημέρι, είναι προτιμότερο να εφοδιάζεστε με φαγητό από το σπίτι. Τι πιο υγιεινό από το φαγητό που έχετε ετοιμάσει εσείς με αγνά υλικά συμβάλλοντας παράλληλα στην μείωση των εξόδων του νοικοκυριού σας.
Γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα
Μπορείτε είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω τηλεόρασης να βρείτε συνταγές σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, προσθέτοντας νέες γεύσεις και συστατικά. Μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε τρόφιμα που σας έχουν περισσέψει για να φτιάξετε μια νέα συνταγή.
Εφαρμόστε κάποιες από τις πρακτικές συμβουλές που διαβάσετε και θα βοηθηθείτε ώστε να μη πετάτε ποσότητες τροφίμων, εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα και χρόνο. Ακόμα και οι ελάχιστες αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζετε, μαγειρεύετε και καταναλώνετε τρόφιμα θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον αντίκτυπό σας στην υγεία σας, την τσέπη σας και στο περιβάλλον.
Βιβλιογραφία:
Πηγή: Thehealthlab.gr
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ