Με δύο παρεμβάσεις επιχειρούν η Αριστοτέλους και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να κλείσουν το θέμα των συμβάσεων των Οπτικών-Οπτομετρών. Το οικονομικό κομμάτι και ειδικότερα οι ανησυχίες των οπτικών για τις επιπτώσεις του clawback απασχόλησαν σημαντικό μέρος της συζήτησης, κυρίως γιατί πληροφορίες τοποθετούσαν το ύψος της δαπάνης σε χαμηλά επίπεδα.
Τελικά, όπως διευκρινίστηκε σε συνάντηση των δύο πλευρών ο «κλειστός προϋπολογισμός για το 2018 θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ για τα οπτικά είδη, ποσό που δεν έχει ουσιαστική απόκλιση από το ύψος στο οποίο ανήλθε η δαπάνη και τα περασμένα χρόνια. Αναλύθηκε ο τρόπος διαμόρφωσης του, σύμφωνα με τις δαπάνες προηγούμενων ετών αλλά και τον επιπολασμό των παθήσεων όρασης στον ελληνικό πληθυσμό, ενώ αναλύθηκε και ο τρόπος υπολογισμού του rebate όγκου για τους Οπτομέτρες.
Ανησυχία των παρόχων του ΕΟΠΥΥ ήταν η επιβάρυνση των μικρότερων επιχειρήσεων οπτικών από το rebate, το οποίο τελικά κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα.
«Με τις δύο αυτές παρεμβάσεις εκμηδενίζεται η πιθανότητα υπέρβασης του ορίου δαπανών στη συγκεκριμένη κατηγορία και εφαρμογής clawback στους παρόχους», αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με την Αριστοτέλους, στη συνάντηση διευκρινίστηκε ότι στη σύμβαση καθορίζονται οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη συνεργασίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με νομίμως αδειοδοτημένα καταστήματα οπτικών, προστατεύοντας τους πολίτες και παράλληλα τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου.
Παράλληλα, οι Οπτομέτρες ενημερώθηκαν για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνάντησης, αποζημιώνει τους παρόχους τους εντός των συμβατικών υποχρεώσεων και μάλιστα σε διάστημα κάτω των 60 ημερών για σημαντικό αριθμό παρόχων.
Τώρα, οι εκπρόσωποι των Οπτομετρών πρόκειται να ενημερώσουν τον κλάδο τους στη Γενική Συνέλευσή τους που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου.
Η Αριστοτέλους υποστηρίζει πως με την υπογραφή της σύμβασης επιτυγχάνεται:
α) Καλύτερη εξυπηρέτηση των Δικαιούχων, οι οποίοι δεν θα προπληρώνουν μια σημαντική δαπάνη και δεν θα συνωστίζονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του Οργανισμού.
β) Απελευθέρωση του προσωπικού των ΠΕΔΙ του Οργανισμού, που σήμερα ασχολείται με τη διεκπεραίωση των αιτημάτων.
γ) Ανοίγει νέος κύκλος διαλόγου με τους επαγγελματίες του κλάδου για αναθεώρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, προσαρμοσμένος στις πραγματικές ανάγκες του ασθενούς και σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των οπτικών ειδών.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ