Το θέμα της Φυματίωσης θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του 23ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου (5-8 Νοεμβρίου).
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Μιχάλη Τουμπή, η φυματίωση δεν έφυγε ποτέ από την Ελλάδα. Είναι παρούσα μέσα από νέα μορφή, την πολυανθεκτική φυματίωση. Φέτος έχουν καταγραφεί 32 περιστατικά, κυρίως αλλοδαποί αλλά και Έλληνες, που έφθασαν σε αυτό το σημείο λόγω καθυστερημένης διάγνωσης ή ανεπαρκούς θεραπευτικής αντιμετώπισης. «Αυτές οι μορφές της φυματίωσης δύσκολα θεραπεύονται, αφενός διότι το μυκοβακτηρίδιο που τις προκαλεί έχει αναπτύξει αντοχή στα περισσότερα από τα διαθέσιμα φάρμακα, αφετέρου επειδή απουσιάζουν από την Ελλάδα οι εξειδικευμένες υποδομές για την αντιμετώπισή τους», δήλωσε ο κ. Τουμπής και σημείωσε ότι σε όλη τη χώρα υπάρχει μόνο μία μονάδα αντιμετώπισης της πολυανθεκτικής φυματίωσης, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», με 7 κλίνες σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Η συγκεκριμένη μονάδα διαχειρίζεται περί τα 50 περιστατικά ετησίως, ενώ η νοσηλεία και γενικότερα η φροντίδα αυτών των ασθενών κοστίζει από 10 έως 20 φορές περισσότερο από την αντιμετώπιση της κοινής φυματίωσης.
Στο συνέδριο θα γίνει εκτενής αναφορά και στον ιό Ebola που αποτελεί υγειονομικό θέμα αιχμής των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και στο θέμα του τσιγάρου, καθώς παραμένει απαράδεκτα υψηλή συχνότητα του στη χώρα μας παρά την πλήρως τεκμηριωμένη βλαπτική του επίδραση. «Τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος δεν είναι ικανοποιητικά. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην κρίση που βιώνουμε. Κάποιος που κατακλύζεται από προβλήματα βιοπορισμού δύσκολα μπαίνει σε διαδικασία διακοπής του καπνίσματος», εξηγεί ο κ. Τουμπής.
Αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο πρόεδρος της ΕΠΕ ξεκαθάρισε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δεν είναι αθώο. Επιφέρει οξέα προβλήματα όπως είναι η βρογχοσύσπαση, ενώ τόσο η Ευρωπαϊκή όσο και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία δεν το αποδέχονται ως μέσον διακοπής του καπνίσματος.
Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν πτώση της ηλικίας των ατόμων που παρουσιάζουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Παλαιότερα, η ΧΑΠ ήταν η νόσος των 60ρηδων καπνιστών. Πλέον αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της από την ηλικία των 40 και των 50 ετών.
Πάντως, τόσο η ΧΑΠ όσο και το άσθμα έχουν πλέον καλύτερη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση, αφού ειδικά την τελευταία διετία κυκλοφόρησαν νέα φάρμακα ιδιαιτέρως αποτελεσματικά και ασφαλή.
Αύξηση παρουσιάζει και ο καρκίνος του Πνεύμονα, που πλήττει κυρίως καπνιστές (8 στους δέκα). Σήμερα, το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών συνεχώς αυξάνεται και παρά την πληθώρα των διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα, μικρός αριθμός ασθενών καταφέρνει να ζήσει πέντε χρόνια.
Στο Συνέδριο θα γίνει μεγάλη συζήτηση και για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, η οποία αποτελεί την μητέρα όλων των διάμεσων (ινωτικών) πνευμονοπαθειών. Η θεραπευτική της προσέγγιση πέρασε από διάφορα μονοπάτια, τα περισσότερα εκ των οποίων αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά ή και βλαπτικά για τους ασθενείς. Τις τελευταίες ημέρες εγκρίθηκε η χρήση ενός νέου φαρμάκου που υπόσχεται σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από τα υπόλοιπα. Έτσι η συνολική προσέγγιση του νοσήματος καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση στο Συνέδριο.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ