Η νέα μελέτη αμφισβητήσει τις «παραδοσιακές» έως σήμερα έρευνες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ένα ή δύο ποτηράκια τη μέρα ωφελούν την καρδιά.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Χουάν Κάσας της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και τον επίκουρο καθηγητή Μάικλ Χολμς της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έκαναν μια συγκριτική μελέτη άνω των 50 δημοσιευμένων ερευνών πάνω στη σχέση αλκοόλ και καρδιαγγειακής υγείας, έρευνες οι οποίες αφορούν συνολικά περισσότερους από 260.000 ανθρώπους.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος, να μειώσει τον κίνδυνο για νόσο της στεφανιαίας αρτηρίας και για υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς επίσης να οδηγήσει σε χαμηλότερο βάρος (μικρότερο δείκτη σωματικής μάζας).
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσοι έχουν στο DNA τους ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το ADH1B, που οδηγεί σε εκ φύσεως μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ, έχουν κατά μέσο όρο ανώτερη καρδιαγγειακή υγεία. Ειδικότερα, όσοι καταναλώνουν 17% λιγότερο αλκοόλ την εβδομάδα, λόγω αυτής της γενετικής προδιάθεσης, έχουν 10% μειωμένο κίνδυνο κατά μέσο όρο για στεφανιαία νόσο και υπέρταση.