Παρά τη σπουδαία επιστημονική πρόοδο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ρευματική νόσο, οι περισσότεροι ασθενείς δεν γίνονται ποτέ εντελώς καλά.
Χαρακτηριστικά, με βάση το αρχείο βιολογικών παραγόντων στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ύφεση στον πρώτο βιολογικό παράγοντα (AntTNF) εμφανίζει μόλις το 15-25% των ασθενών. Ποσοστό 20-30% παρουσιάζει χαμηλή ενεργότητα της νόσου και 30-50% παρουσιάζει μέτρια ενεργότητα.
“Αυτό σημαίνει ότι το νόσημα εξακολουθεί να ζει μέσα στον ασθενή και να κάνει τη δουλειά του. Ο γιατρός θα ξανακάνει μετρήσεις και θα τροποποιήσει τη θεραπεία. Όμως η καθημερινότητα του ασθενή δεν θα αλλάξει” επισημαίνει ο Λεωνίδας Φωτιάδης, πρόεδρος ΑΚΕΣΩ και γγ ΡΕΥΜΑΖΗΝ.
Έρευνες έχουν δείξει ότι παρά την ενδεδειγμένη θεραπεία, το 60-81% των ασθενών με αρθρίτιδα βιώνει πόνο και το 38-52% περιορίζει τις καθημερινές του δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να έχει μειωμένη παραγωγικότητα και εξάρτηση από τρίτους, με πολύ σημαντικές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις και πολύ χαμηλή ποιότητα ζωής.
Το σοβαρό αυτό θέμα αυτό, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν είχε τύχει του ανάλογου ενδιαφέροντος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πλέον, όμως, οι ειδικοί αναζητούν λύσεις για τους ασθενείς τους. Στους ασθενείς αυτούς εστιάζει η ΕΠΕΜΥ μέσα από πρωτοβουλίες εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα αλλά και άλλου τύπου, όπως η σχεδιαζόμενη δημιουργία πιλοτικής υπηρεσίας υποστήριξης των ασθενών που δεν εμφανίζουν ύφεση, στο Νοσοκομείο “Η ΣΩΤΗΡΙΑ”.
“Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ομάδα επαγγελματιών υγείας (ρευματολόγοι, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές και άλλοι) που να ερευνήσουν τις αιτίες της μη καλής θεραπευτικής απάντησης, αλλά και να εξατομικεύσουν τη συνολική θεραπεία ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε χρόνιου ασθενή” εξηγεί ο ρευματολόγος και πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ, Παναγιώτης Τρόντζας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης ακόμα και των ασθενών που δεν έχουν πλήρη απάντηση στη θεραπεία.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ